Antrenman Sonrası Yorgunluk Nasıl Atılır?

 Antrenman ve birtakım spor aktivitelerinde gelişen bitkinlik ve yorgunluk hali kişinin aktivitesi bittikten sonra da devam edebilir. Fiziki sorunlar, ruhsal yorgunluğa dönüşebilir. Antrenman ve dinlenme ilişkisi, yapılan aktivitenin verimliliği açısından çok önemlidir. Vücut bir sonraki antrenmanda yorgun halde olmamalıdır. Yorgunluk sebeplerini düzensiz spor yapmak, ağır spor yapmak, kondisyon eksikliği ve yetersiz beslenme gibi faktörler tetikleyebilir.

        Sporcu antrenmanı program dahilinde düzenli bir şekilde yapmalıdır. Çünkü antrenmanın verimli olabilmesi için düzen ve süreklilik şarttır. Bu program kişinin yaşına, cinsiyetine, psikolojik durumuna ve fiziksel yapısına göre farklılık gösterebilir.

Antrenman kendi süreci dışında sonrasındaki toparlanma sürecini de kapsar. Bu toparlanma sürecinde ise  kişi bir sonraki antrenmana hazır hale gelmelidir. Bunun için fiziksel ve ruhsal birtakım yöntemler vardır.

         -Masaj

        Masaj, vücuttaki yumuşak dokuların belli bir düzen içerisinde el ile uyarılmasıdır. Kılcal damarlardaki kanın daha hızlı akmasını sağlar. Masaj vücuttaki iltihapları azaltır, kasların daha sağlıklı bir şekilde kasılmasını ve vücuttaki bazı eklemlerin dönme kabiliyetlerini geliştirir. Masajdan alınan verimin maksimum olduğu zaman antrenman sonrasında yapılan masajdır. Vücudu rahatlatır ve yorgunluğunu alır.

         -Sıcak Uygulamak

        Belli bir bölgedeki ağrıyan kaslara sıcak uygulamak kasların rahatlamasına yol açmaktadır. Bu işlem sadece kasların rahatlaması için yapılan bir yöntemdir. Vücudun toparlanmasına doğrudan faydası olmaz. Sıcaklık aynı zamanda inflamasyonu da azaltır.

         -Soğutma Egzersizleri

        Antrenman bittikten sonra yaklaşık 10-15 dakika soğutma egzersizi yapmak kasların daha hızlı toparlanmasını bu sayede de vücudun da diri hale gelmesini sağlar. Yürüme ve esneme hareketleri büyük oranda yardımcı olur.

         -İlaç Kullanımı

        Bir doktorun tavsiyesiyle anti inflamauar ilaç kullanımı kas ağrılarının büyük oranda azalmasına neden olur.

         -Düzenli Antrenman

        Vücudunuzun kapasitesine göre uygun sürede uygun zorlukta antrenmanlar yapın. Aşırı derecede yapmanız kas ağrılarına ve kasılmalarına çokça neden olabilir. Fazla antrenman yapmak yerine belli aralıklarla yapıp zorluğu azar azar artırmak daha faydalı olacaktır. Çokça antrenman yapmak sakatlıklara sebebiyet verebilir.

         -Beslenme

        Antrenman öncesi ve sonrasında düzgün beslenme kaslarda oluşacak ağrıyı hafifletebilir. Nedeniyse deformasyona uğramış kasların tamirinde vücut için gerekli yapı taşları beslenme yoluyla giderilecektir.

         -Uyku

        Antrenman sonrasında uyumak vücut sağlığı için çok yararlı bir yöntemdir. Uyurken tüm kaslar gevşer ve dinlenme pozisyonuna geçer. Bu da kasların kendini yenilemesine ve vücuttaki ağrıların geçmesine yardımcı olur.

         -Banyo

        Ilık suyla duş almak antrenmandan sonra oluşacak kas ağrılarını bir nebze de olsa azalmasını sağlayacaktır. Ruhsal ve fiziksel yönden olumlu katkı sağlar.

         -Bisiklet

        Bisiklet sürmek laktik asit birikimini önler ve kasların gevşemesine yardımcı olur.

         -Protein Alımı

Antrenman sonrası protein açısından zengin bir besin yemek kasların daha hızlı toparlanmasına olanak sağlar.

           Kas Ağrılarının Görülme Nedenleri

⦁    Antrenman öncesi açma-germe hareketleri veya ısınmadan antrenmana başlamak kas ağrılarına yol açar.

⦁    Aşırı antrenman yaparak vücudun sınırlarını zorlaması ağrıların yanında sakatlıklara da yol açabilir

⦁    Spora yeni başlayanların ilk zamanlarında  şiddetli kas ağrıları görülür. Çünkü kaslar alışık olmadığı için vücut zorlanır.

⦁    Antrenman sonrası soğutma egzersizlerinin yapılmaması vücudun rahatlamasını zorlaştırır. Bu da kas ağrılarını artıran nedenlerden biridir.

⦁    Düzensiz antrenman yapmak vücudun dengesini bozar ve kondisyon eksikliğine sebebiyet verir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir