Antrenmanlardan Sıkılmaya Başlayanlar İçin Ekstra 3 Antrenman Prensibi

1- Üçlü set prensibi (Tri set principle)

Mini circuit sistemi olarak da bilinen bu sistem 11. Prensibin 3 lü olarak yapılma şeklidir ve bu teknik kas içi kan konjesyonunu arttırmak için genelde müsabık sporcular tarafından kas seperasyonu ve definasyonu sağlamak amacı ile gerçekleştirilir. 2 şekilde uygulanabilir:

a- Aynı kas grubu için üçlü set

b- Farklı kas grupları için üçlü set

2- Kas önceliği Prensibi (Muscular priority principle)

Bu metod vücutta zayıf kalmış kas gruplarını geliştirmeye yöneliktir. Egzersize başlangıç anında enerji depoları tam doluyken zayıf kalan bölgelere öncelik verme metoduna dayanır.

Buna örnek olarak bicepsi güçsüz olan bir sporcunun antrenmana bicepsle başlayarak daha sonra büyük bölgeye geçmesini veya gastrocnemius(kalf) kası zayıf olan bir sporcunun bacak antrenmanına calf egzersizleriyle başlamasını gösterebiliriz.

3- Eksiltme Prensibi (Descending sets principle)

Bu prensip’te esas olan bir hareket esnasında hiç ara vermeden setlere ağırlığı sürekli eksilterek ve tekrar sayısını arttırarak girmektir. Bu prensip tek başına kullanılamaz özellikle makineli çalışmalarda kişiye kendini asiste edecek ve ağırlıkları sürekli eksiltecek bir partner ya da yardımcı gerekmektedir.

Mesela side lateral raises hareketini eksiltme yapalım.
x bir ağırlıkla 5 tekrar yaptık,
%10 ağırlığını düşürerek 8 tekrar yaptık,
%20 daha düşürerek 12 tekrar yaptık,
%20 daha düşürerek 20 tekrar yaptık.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir