Günlük Protein İhtiyacı

Her zaman yapılan sporla, vücut değerleri ve özellikle kiloya orantılı olarak tüketilen günlük protein, farklı hesaplama yöntemleri ve değerlerin dikkate alınması sonucunda ortaya çıkan değerler bütünüdür. Protein, kasların temel oluşumu etkileyen en iyi yapı maddesi olmasının yanı sıra, vücudun gereğinden fazlasını alması demek; böbrek ve bağırsaklarında ciddi oranda yorulmasını, uzun vadede vazifesini yerine getiremez hale gelmesini sağlayacaktır.

Protein dikkat etmeniz gereken unsurların başında yer alan kilo konusuna ilerleyen kısımda değineceğiz, ancak kilonuzu direkt olarak alarak protein ihtiyacınızı hesaplamanız, sizleri yanıltacaktır. Yağlı hücre veya yağ bölgeleri, proteine asla ihtiyaç duymaz. Yalnızca yağsız bölgelerimize göre protein ihtiyacımız şekilleneceği gibi; vücudun sadece kullanabileceği, yakabileceği kadar protein alması da oldukça önemlidir.

Günlük Protein İhtiyacı Neye Göre Hesaplanır?

Günlük protein ihtiyacınızı hesaplayabilmeniz için, nasıl ve hangi seviyede spor yaptığınıza dikkat etmeniz gerekir. Sporunuzu çok ağır yapıyorsanız ve gelişmek için ciddi çaba sarf ediyorsanız, hesaplama konusuna geçebilirsiniz.

80 kilo boyutunda olan bir sporcu için, yağsız kütlenin hesaplanması gerekir. 80 kilo olan bir sporcunun ortalama olarak %20 civarında yağ oranının olduğunu düşünelim. 15 kg yağın, proteine ihtiyacı olmayacaktır. Geriye kalan 65 kilo için gerekli olan protein miktarı ise; kilo başına 2 gram protein ortalama bir sporcu için yeterli olacağı için, 130 gram günlük protein tüketmeniz yeterli olacaktır. Fazlasını vücut yakmak için zorlanacağı ve bulmak için ciddi miktarda ücret ödemeniz gerekeceği için, gereksiz bir harcama olacaktır. Yeterli miktarda protein kullanmanızın sonucu olarak, hem vücudunuzda yer alan sindirim sisteminin rahatladığını ve rahat bir şekilde gelişim gösterdiğinizi, her zamanda avantajlı konumda olduğunuzu görebileceksiniz.

Profesyonel sporcularda ve yüksek hacimde spor yapanlarda görebileceğiniz daha yüksek protein kullanımı ve tüketimi ise; yaptığınız sporun ağırlığına göre şekil alacaktır.

Protein İhtiyacını Nasıl Karşılayabilirim?

Günlük olarak neredeyse tükettiğimiz tüm gıdalarda protein bulunmaktadır. Kahvaltıdan başlayıp, yatana kadar yediğimiz içtiğimiz her şeyden elde edeceğimiz protein miktarının toplamı, günlük ihtiyacınızı karşılamak durumundadır. Günlük olarak tükettiğiniz gıdalarla sağlayabileceğiniz protein miktarının yetersiz olduğunu düşündüğünüz zamanlarda, protein tozuna başvurabilir, protein miktarını da günlük olarak dengeleyebilirsiniz. Eğer yeterince alıyorsanız, farklı bir ek gıda tüketmenize gerek kalmadan, istediğiniz başarılı sonuçları da elde edebilirsiniz. Protein miktarındaki artışlarla birlikte, kalsiyum miktarındaki artışları da sağlamanız gerekir. Her zaman vücudunuzda oluşacak kasları taşıyabilecek kemik güçlülüğüne sahip olmanız sizlere avantaj sağlayacaktır. Diğer şekilde, kemikler sağlam olmadığı için, kas oluşmasında sorun yaşayabilir ve alınan fazla proteinle de fayda yerine zarar sağlamış olursunuz.

Protein Alımını Düzenli Hale Nasıl Getirebilirim?

Her şeyde düzen oldukça önemlidir. Eğer konu spor ise; düzen iki kat daha fazla değer kazanacaktır. Yeme içme alışkanlığı edebileceğiniz bir diyet listesi, sizlere bu konuda en büyük yardımı sunacaktır. Yeni bir proteinlerle dolu diyet listesi hazırlayarak, günlük tüketiminize düzen katabilir, bu sayede de istediğiniz gibi başarılı bir protein alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Daha sıkı çalışmak ve daha sağlam protein almak istediğiniz zamanlarda protein diyetlerine başvurabileceğiniz gibi, vücudunuzun sürekli olarak geliştiğini de bu sayede takip edebilir, tükettiğiniz gıdalara göre şekil alan bir yeme içme düzeni oturtabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir