Hangi Vücut Tipine Sahipsiniz ve Buna Göre Nasıl Beslenmeniz Gerekiyor

Spor beslenmeleri ortalama aynı giderken göz ardı edilen önemli bir nokta vardır. Bu da vücut tipine göre beslenmedir. Spor yapan her sporcunun vücut tipinin ne olduğunu bilmesi ve buna göre beslenme şeklinin nasıl olması gerektiğini bilmesi gerekir. Vücut tiplerinin üç şekilde olduğu bilinmektedir. Bunlar:

Ektomorf: Cılız olarak tarif edilen vücut tipidir. Yağsız, küçük ve narin kas yapısına sahiptirler. Dar omuz ve düzgün proporsiyona sahip olmalarıyla beraber eklemleri zayıftır ve metabolizmaları çok hızlıdır. Bu yüzden gece uyku sırasındaki kas yıkımının önlenmesi için kesinlikle yatmadan protein ağırlıklı beslenmelidirler.

Endomorf: Çok hızlı bir şekilde yağlanmaya müsait yapıda olan ve kas yapmayada çok müsait yapıdaki vücut tipidir. Metabolizma yavaştır ve yağ yakımı çok yavaştır. Bu yüzden zor kilo verirler. Devamlı yediklerine dikkat etmelidir ve yeni başladıklarında ilk 6 ay beslenmelerinde protein oranını iyi ayarlıyorlarsa yağ yakıcılar hariç suplement desteğine çok fazla gerek duymazlar.

Mezomorf: Güçlü ve kalın kemikler, güçlü kas dokusu ve atletik ve sert bir vücuda sahiptirler. Ektomorflara göre çok daha fazla yağ yakıp istendiğinde daha fazla yağ alabilen, çok fazla kas kütlesi kazanabilen bir vücut yapısıdır. Beslenmelerinde abartıya kaçmadan yağ ve karbonhidrat eklenmelidir. İhtiyaç halinde metabolik antrenman yada kardiyo eklenilebilir.

Vücut tipleri sadece bu üçüyle sınırlı olsada aslında iki vücut tipi arasında olanlar çok fazladır. Mesela endo-mezo yada ekto-mezo vücut tipleri çok fazla görülmektedir. Yağ yakım hızı ve kas yapım hızına göre beslenme ayarlanırsa gelişim istendiği gibi olacaktır.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir