Neden Dumbell?

Vücut geliştirme yapan her sporcunun bildiği bir aparat olan dumbell, diğer aparatlara göre gelişim yüzdesi en yüksek alettir. Ayrıca çalıştırdığı kas gruplarına göre de en verimli olanıdır. Çünkü barbell yada smith machine’e göre stabilizatör kasları en fazla çalıştıran alettir.

man-dumbell-alopro

Dumbell, sınırlarımızı zorlarken ve ağır çalışmalarımızı yaparken de en güvenli olanıdır. Sakatlanma riski düşüktür ve daha dikkatli olacağımız için odaklanmamızı sağlar. Ne kadar odaklanıp motive olursak o kadar verimli bir antrenman yapmış oluruz.

Dumbell ve barbell arasındaki farktan bahsedelim. Mesela sholder press yapacağız. Hareketi smith machine yada makine yardımıyla yaptığımızda EMG cihazına göre deltoit haricinde triceps ve biraz üst göğüs kası kasılmaktadır. Aynı hareket dumbell yardımıyla yapıldığında biceps ve brachialis kaslarıda aktive olmaktadır. Sebebi ise ağırlığı dengede tutmak için kasların aktive olmasıdır.

Daha fazla kas grubu çalışması ve stabilizatör kasların güçlenmesi için dumbell kesinlikle şarttır. Eklemlerin sakatlanmasını önler. Sebebi ise hareketleri dumbell ile yaparken daha doğal bir pozisyonda kaldırırız ve eklemleri zorlamamış oluruz.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar