Protein Tozu Nedir, Ne İşe Yarar? Kullanımı, Yararları Ve Zararları.

Protein tozları süt ve süt ürünlerinden elde edilen ve içlerine aroma, renk katılarak kullanıma hazır hale getirilen sporcu destek ürünleridir. Bu ürünler sporcuların veya sağlıklı yaşam amacı olan kişilerin kullanımını yaptığı takviye ürünleridir. Protein tozu, belirli hammaddelerin bazı işlemlerden geçirilmesiyle toz hale getirilir ve kullanıcılarına sunulur. Bu bazı işlemlerden geçmesiyle de içeriğindeki istenmeyen maddelerden de (yağ, tuz, şeker) arındırılır. Protein içeren besinler ile arasında bazı farklar bulunmaktadır. Mesela Protein tozları besinlere göre daha az yağ içerir, daha az kolesterol içerir, daha az kalori içerir, daha fazla amino asit içerir ve sindirimi de besinlere göre çok daha kolay ve hızlıdır. Tüketimi çok pratiktir ve hemen hemen her yerde bu takviyeleri tüketebilirsiniz. Bu ürünler dediğimiz gibi yalnızca takviye gıdalardır ve gerçek yemeklerin yerine tüketilmemelidirler. Normal olarak öğünlerini tüketip yalnızca desteğe ihtiyaç duyulduğu anlarda tüketilmesi uygundur.

Protein tozu fiyatları, ürünlerin kalitesine ve gramajına göre değişiklik gösterir. Fiyat olark protein tozu piyasadaki değerleri 100₺ ve 300 ₺ arasında değişiklik göstermektedir. Ürünlerin içerikleri markadan markaya göre değişmektedir. Her marka aynı içerikte ürün üretimi yapmamaktadır fakat değerler ortalama olarak birbirine yakındır. Üretim teknolojileri ve formülleri de genel olarak aynı olsa da yine de bazı farklılıkları bulunabilmektedir. Protein insan vücudunun yapı taşlarından biridir.

Proteini oluşturan maddeler ise amino asitlerdir. Yıpranan, hırpalanan kasların onarımları bu amino asitler sayesinde olur. Ayrıca bu amino asitlerin vücudumuzda bir çok faydası bulunmaktadır. Hormonların artışı, protein sentezinin artışı, pozitif nitrojen dengesi, vücut fonksiyonlarının daha verimli çalışması, kan akışının hızlanması gibi bir çok faydası bulunmaktadır.

Protein Tozlarının Çeşitleri Nelerdir?

Whey Protein: Peynir Altı Suyundan elde edilen protein çeşididir. Üzerinde en çok araştırılma yapılan ve sindirebilirlik açısından en faydalı olarak kabul edilen protein çeşididir. Belli başlı aromaları ve üretim teknolojileri bulunmaktadır. Konsantre, izole ve hidrolize Whey proteinleri mevcuttur ve bunlar whey protein’in çeşitleridir.

-Casein Protein: Süt proteini olarakta bilinmektedir. Kazein proteini geç salınımlı bir protein tozu çeşididir. Saatlerce kanda dolaşır ve vücut ihtiyacı oldukça bu proteini kullanır. Diğer protein çeşitlerinden farkı ise bu özelliğidir.

-Soya Proteini: Bitkisel proteindir. Vejeteryanlar veya herhangi bir sebepten dolayı et, süt ve süt ürünleri tüketemeyen bireylerin kullanımı için üretilmiştir. Bitkisel protein içeren gıdalar gibi soya protein tozlarının da genel olarak amino asit profili düşüktür.

-Et Proteini: Protein kaynağı et olan ürünlerdir. Whey protein gibi vücuda en çok fayda sağlayacak protein tozlarından biridir. Creatin oranı yüksek olabilir. Genelde hacim isteyen bireyler bu protein çeşidini kullandığı söylenilebilir.

-Yumurta Proteini: Kaynağı yumurta olan protein tozlarıdır. Genelde yumurta tozu olarakta geçmektedir. Yumurta tüketimi yapamayan bireylerin tercih ettiği ürünlerdir. Yumurtanın toz formu olarakta bilinmektedir.

Protein Tozlarının Kullanımı:

Protein tozları belli aromalara sahip toz formda olan supplementlerdir. Gün içinde belirli zamanlarda kullanımı yapılabilir. En uygun kullanım vakitleri sabah kalkar kalkmaz ve antrenman sonrasıdır. Bu protein çeşidine göre de değişkenlik gösterebilmektedir.

Whey Protein: Hızlı sindirim özelliğine sahip bir protein çeşidi olduğundan dolayı sabah kalkar kalkmaz, antrenman öncesi ve antrenman sonrası kullanımı yapılabilmektedir.

Casein Protein: Çok yavaş salınımlı olması özelliğiyle sabah kalkar kalkmaz ve gece yatmadan önce kullanıldığı taktirde gün ve gece boyunca kaslara ihtiyacı olduğu kadar proteini ihtiyacı olduğu anda verecektir.

Soya Protein: Sindirimi zor değildir. Öğünlerle birlikte, ara öğünlerde ve antrenman öncesi-sonrası kullanımı yapılabilmektedir.

Et Proteini: Sindirimi whey proteine göre daha yavaştır. En iyi kullanım zamanı antrenman sonrasıdır denilebilir.

Yumurta Proteini: Yumurta en hızlı sindirimi olan protein kaynaklarından biridir. Yumurta proteini olarak geçen yumurta tozları da yumurtanın özelliklerini ve besin değerini taşımaktadır. Sabah kalkar kalkmaz, kahvaltı esnasında, ara öğünlerde ve antrenman sonrası kullanımı uygundur.

Protein Tozlarının Yararları Nelerdir?

Protein tozları proteinin özelliklerini taşımaktadır. Proteinin vücut içinde ne gibi bir faydası var ise protein tozlarından da aynı faydalar beklenebilir. Protein vücudumuzun yapı taşlarından biridir ve amino asitlerin birleşmesinden oluşur.

  • Protein tozları kasları beslemektedir ve bu sayede gelişmesine yardımcı olacaktır. Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olacaktır.
  • İştah azalmasına ve yağ yakımına etkisi bulunmaktadır.
  • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine de yardımcı olacaktır.

Protein Tozlarının Zararları Nelerdir?

Diğer tüm her şey gibi protein tozunun da fazlası tabi ki zarardır. Protein tozunun kendine has bir zararı veya yan etkisi bulunmamaktadır. Protein’in tek başına belli başlı yan etkileri bulunabilmektedir ve protein tozları da protein içerdikleri için aynı yan etkilere sahip denilebilir. Proteinler fazla tüketildiği takdirde insülin seviyesinde ani değişiklikler meydana getirebileceği için kilo alımı ve yağlanma gerçekleşebilmektedir. Ayrıca fazla proteini vücut sindiremeyeceği için vücuttan atmak için fazladan çaba sarf edecektir ve böbreklerin daha fazla çalışarak yorulmasına sebebiyet verebilecektir. Bunlar dışında genel olarak protein tozlarının herhangi bir yan etkisi yoktur. Merdiven altı ürünlerin çok ciddi zararları olabilmektedir. Kesinlikle bilindik supplement satıcılarından ürünlerinizi tedarik edin ve faturalı olmasına ve sadece yetkili distribütörden alınmış ürünleri satın almaya özen gösterin.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir