Protein Tozunun BCAA İle Birlikte Kullanımı

BCAA olarak bilinen besin takviyesinin büyük özelliği vücudun salgılayamadığı 3 farklı aminoasidi bu takviyenin barındırması, bu aminoasitler lösin, izolösin ve valin olarak adlandırılmaktadır. Vücut geliştirmek için spor yapan kişilerin belirli aminoasitlere ihtiyaçları vardır ve bu ihtiyaçları karşılamak için supplementlere gerek duymaktadırlar bunların sayesinde eksik olan aminoasitleri karşılamaktadırlar. Spor yapan kişilerin kas geliştirmeleri için ve belirli bir ölçü kazanmaları için tükettikleri proteinlere ve aminoasitlere özen göstermesi gerekmektedir. BCAA ismini alan takviyeler sporculara sadece aminoasit desteği değil enerji vermesiyle de bilinmektedir bunun yanında vücut direncini artıran bir faydası da bulunmaktadır.

Vücudunuzun yağsız bir kas oluşmasını sağlamak için supplementler yağ ve karbonhidrat tüketiminin önüne geçmektedir. Bu tarz gıdalar bu işi sağlamış oldukları aminoasitler ile gerçekleştirmektedir. Tüketeceğiniz besinlerden kas oluşumuna ve beslenmenize yardımcı olacak bütün takviyeleri almanız mümkün değildir.

  • Besinlerden alacağınız aminoasitler, karbonhidratlar, yağlar ve proteinler takviye gıdalar gibi etkili olmayacaktır. Takviye gıdalar sağladıkları saf aminoasitler ile daha etkili rol oynayacaktır. Kullanılmaya başlandığı andan sonra hızlı bir şekilde vücutta çalışmaya başlarlar bunun yanında kas yırtıklarınızı onarır ve sakatlanmaların önlenmesinde etkili rol oynar.
  • Besin takviyeleri kullanılırken ölçeklerini belirlemede sporcuların yaptıkları antrenmanların yoğunluğuna göre ve besin tüketim değerlerine göre belirlemelidir.
  • Kas kaybını önlemek istiyorsanız ve kas kaybı ile şikâyetiniz varsa kullanacağınız takviyelerin içerisinde kesinlikle BCAA içeriğinin olması gerekmektedir.
  • BCAA içeren takviyelerin spordan önce tüketmeniz durumunda antrenmanlarınızın daha performanslı geçmesi ve alacağınız etkinin artamasın da faydalı olacaktır bunları enerji vermesi sayesinde yapacaktır.
  • Spor sonrasında tüketeceğiniz takviye besinler sayesinde antrenmanda hasar gören kaslarınız ve yorulan kaslarınızın iyileşmesinde yardımcı olacaktır.

Takviye gıdaların içerisinde BCAA olan türlerine ulaşmak kolaydır bunlar piyasada kapsül, likit ve toz halinde satılmaktadır. Zengin içerikli besin takviyeler arasında en çok tercih edileni BCAA olarak bilinmektedir ve bu ürünün en etkili olanı ise likit formda olanı olarak bilinmektedir bunun nedeni ise likit formda alınacak BCAA’nın etkisini daha kısa sürede gösterdiği gözlemlenmiştir. Takviye besinleri tercih etmeden önce dikkat etmeniz gereken durumlar arasında ihtiyaçlarınızı karşılayacak mı ve spor sonrasında etkisini bünyenizde nasıl gösterecek bunları araştırmanız gerekmektedir aksi halde alacağınız üründen bir fayda göremeyeceksiniz ve paranız boşa gidecek. BCAA kullandığınızda aldığınız aminoasitlerin yanında farklı ürünlerden alacağınız aminoasitlerin faydasını göreceksiniz.

Proteinler kas dokusunun oluşmasında en önemli yapı taşı olarak bilinmektedir. Bundan dolayı vücut üzerindeki bütün hücrelerin içerisinde bulunan bir maddedir. Hücrelerin kendi sürekli olarak yenilemektedir ve bunun sağlanması için proteine bir şekilde ulaşması gerekmektedir görevlerini yapmak içinde proteinden yardım almaktadırlar. Sporcuların ve vücut geliştirmek isteyenlerin günlük olarak belli miktarda proteini vücuduna alması gerekmektedir aksi halde yaptıkları antrenmanlar çok etkisini göstermeyecektir. Normal kişilerinde protein tüketmesi önemlidir sadece bu değerler sporculara göre farklılık göstermektedir. Protein yaşamınızı sürdürmeniz için en önemli besindir bu besin sayesinde kas oluşumu desteklenir ve hücrelerin yenilenmesinde etkili rol oynar. Protein neden sporcular için önemli diyorsanız bu kişilerin kas oluşumunu desteklemesi içeren daha çok proteine ihtiyaçları olduğu içindir. Proteinler vücudun en önemli yapıtaşlarındandır bunları besinlerden karşılamanız mümkündür bunun yanında protein tozu gibi takviyelerden de faydalanabilirsiniz.

Protein tozlarının kullanılmasının nedeni ise antrenmanların yoğunluğu arttıkça protein içeren gıdaların artık protein ihtiyacını karşılayamamasıdır.”

Antrenmanlarınız gün geçtikçe yoğunlaşacaktır bu durumda da tüketeceğiniz protein bazlı gıdalar gerekli proteini veremeyecek ve antrenmanlarınızda yorulduğunuz ile kalacaksınız. Protein tozu kullandığınız zaman kesin hedeflediğiniz vücudu yapacaksınız diye bir kuralda bulunmamaktadır. Protein tozu takviyelerinin kana karışması hızlı olur bu sayede antrenman sırasında ve sonrasında kasların besinsiz kalmaması için etkili rol oynayacaktır. Protein tozu ile BCAA farklı işler üzerinde yoğunlaştığı için kullanılmasında bir problem bulunmamaktadır. Profesyonel ya da amatör sporcuların bir farkı yoktur bundan dolayı her kesimin takviye besinlerden yardım alması mümkündür bu sayede istenilen vücut şekline ulaşmak için gerekli besinler karşılanmış olacaktır.

Sonuç: Protein tozu ile BCAA yapı birimlerine göre farklılıklar gösterseler de birlikte kullanımı sorun haline gelmez fakat çalıştığınız antreman yoğunluğu farklı olabileceğinden hocalarınıza danışarak kullanım sağlayabilirsiniz.

 

Kaynak: https://academic.oup.com/jn/article/134/6/1583S/4688850

 

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir