Tavuk Eti

tavuk

Sporcu diyetlerinde, ev yemeklerinde hatta heryerde karşılaştığımız tavuk eti tabiki vazgeçilmez besin kaynaklarımızdan biridir. Buradaki asıl kilit tayediğimiz tavuğun ne kadar sağlıklı olduğudur. Bakın derisini yada yağını yemeyin demiyorum direk tavuk etinden bahsediyorum. Talep arttıkça hormonlu olarak hızlı bir şekilde yetiştirilen tavuklar bu hormonlar yüzünden ne kadar sağlıklılar, besin değerleri acaba içeriklerinde yazdığı gibi mi ondan bahsediyorum.

Şimdi size anlatmak istediğin noktayı açıklayacağım. Doğal ortamda bir civciv 6 ayda 1 kiloya ulaşırken, endüstriyel ortamda 40 günde 2 kiloya ulaşmaktadır. Bu hayvanlar bir çiftlikte koşarak hormonlu gıdalardan yada yeşillikten beslenerek mi büyüyorlar sizce? Tabiki hayır. Çok dar bir alanda sıkışık bi şekilde hormon iğneleri yapılan ve yapay güneş ışığı verilerek uyumalarına bile fırsat verilmeyen, GDO’lu (genetiği değiştirilmiş) gıdalarla beslenilen bu hayvanlara bu yetmezmiş gibi birde birbirlerini yaralamasın diye gagaları kesilerek yetiştiriliyor. Bunu geçtim hormonlu, ve genetiği değiştirilmiş kanserojen olan gıdaları kullanmalarının yanı sıra bir de ölenlerinde yem haline getirilip tavuklara verilmesi ayrı bir konu.

Normalde tavuk etinde insan vücudunun sentezleyemediği ve dışardan besinle alınması gereken amino asitleri uygun oranda bulunduran proteinler en güzel şekilde vardır. Doymuş yağ ve kolestrol açısından nerdeyse hiç zararı olmayan derisiz göğüs kısmı sporcuların ve diyabetik rahatsızlığı olanların vazgeçilmezidir. Yararları saymakla bitmez. Peki yukarıda yazdığım gibi yetiştirilen tavukların bu proteinleri içermesi beklenebilir mi? bize yarardan çok zarar vermeyeceği bile bilinmez.

Peki tavuk bu haldeyken ne yapabiliriz?

– Organik olan tavukları alabilirsiniz.
– Hindi eti en az tavuk eti kadar besleyici ve protein açısından zengindir. Hindi yiyebilirsiniz.
– Tavuk tüketimini azaltıp et, balık, hindi ve protein açısından zengin baklagil ve mantar tüketebilirsiniz.

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir