Vücut Tipleri 1: Endomorf

Vücut geliştirme yapan sporcuların vücut tiplerini bilmesi gerekir demiştik. Şimdi endomorf vücut tipini ve yapması gereken beslenme ve spor disiplinini anlatacağım.

Çok hızlı bir şekilde yağlanabilen, bacaklar öncelikli olmak üzere güçlü kas yapısına sahip vücut tipidir. Kas ve yağ kütlesi hızlıca kazanılabilir ve metabolizma yavaştır. Alınan yağ kütlesi zor eritilir yani zor zayıflarlar. Omuzlar ve kalça yapısı geniştir ve her zaman iri görünürler. Yağlanma ve kaslanma süresi kısa olduğundan aslında mezomorf yapıdan sonra en avantajlı vücut tipidir. Fakat beslenmeye dikkat edilmesi gerekir.

Çalışma tipi genelde 15+ tekrarla olmalıdır. Güçlü kaslara sahip olduğundan yağ yakacak kardiyovasküler sistemi daha fazla aktive edecek bir hipertrofi antrenmanı uygulamalıdırlar. Set aralarını maksimum 45 saniye dinlenmeyle sınırlı tutmalıdırlar. Antrenmanlarına birleşik egzersizler, metabolik antrenman veya süper ve dev setler eklemelidirler. Fazla kalorilerin kesinlikle yakılması gerekir. O yüzden antrenman sonlarında en azından 18 dakikalık sert interval koşu eklenmelidir.

Beslenmelerinde karbonhidrata dikkat etmelidirler. %30 karbonhidrat kullanımı yeterli olacaktır. Sebzeye ağırlık verilmelidir ve işlenmemiş ürünler tüketilmelidir. Et yenildiğinde yumurta büyüklüğünde tüketilmeli ve 2 saatte bir beslenilmelidir. 20 kg başına 1250ml su içilmelidir. Günlük alınması gereken kalori miktarı hesaplanıldıktan sonra en az 6 öğüne bölünmelidir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir