Yağlar

Tape measure over red alabaster heart
Genellikle şişmanlık sebebi olarak gösterilerek kötü bir ün sahibi olsalar da yağlar olmadan insan yaşamına devam edemez. Yani bu besin maddesinin bizim için hayati önemi vardır. Yağlardan elde edilecek enerji karbonhidratlarla telafi edilebilselerde A, D, E ve K vitaminlerinin bağırsakta çözülerek kana geçebilmesi için vücudun belirli miktarlarda yağa ihtiyacı vardır.

Yağlar; basit, bileşik ve vücutta sentezlenen yağlar olarak ayrılırlar ve bunlarda kendi içinde ayrılırlar. Şimdi bizim işimize yarayacak kısımlarını size yazacağım.
Hafif ve orta seviye egzersiz esnasında enerjinin %50sinden fazlası yağlardan elde edilir. Egzersiz sürekli olduğu zaman depo yağların önemi daha fazla artar. Uzun süreli egzersizlerde ise vücudun ihtiyacı olan enerjinin %82si serbest yağ asidi moleküllerinden sağlanır. Yani uzun sürecek her devamlı antrenmanda yağ almadan verim almamız mümkün değildir ve performans olarak çok fazla aşşağıda oluruz. Vücuda aldığımız yağların türüde önemlidir. Almamamız gereken yağlarda mevcuttur.

– Doymuş Yağlar: En kısa anlatımıyla oda sıcaklığında katı halde bulunan yağlardır. Hayvansal yağlar ve margarinler bunlara örnektir. Kolestrolü tetiklediği düşünüldüğünden kalp vedamar sağlığı için de tavsiye edilmez.

– Doymamış Yağlar: Vücudun ihtiyaç duyduğu zorunlu yağ asitlerinin en iyi kaynaklarıdır. Oda sıcaklığında sıvı haldedirler ve büyük çoğunluğu bitkisel kaynaklıdır. Zeytin ve kanola yağları, kabuklu yemişler, kabuklu yemiş yağları (yer fıstığı ve badem yağları) ve avokado gibi besinler tekli doymamış yağları içerir.

Yağların vücudumuzda en önemli yararları:

– 1 gr yağda 9 kalori bulunur. İyi bir enerji kaynağıdır.

– Yağlar A, D, E ve K vitaminlerinin emilimini sağlar.

– Vücut ısısının korunmasında rol oynar. Soğuktan korur.

– Organlarımızı dış darbelerden korunmasını sağlar.

– Beyindeki sinir hücrelerinin yapısında yer alır.

– Hormonların normal şekilde salgılanması için gereklidirler.

– Yüksek doygunluk hissi verir.

* ketojenik diyetler her ne kadar tavsiye edilmesede yağ-protein destekli ve vitamin-mineral destekli bu diyetlerin spor yapan arkadaşlar için en verimli beslenme sistemi olduğunu düşünüyorum. Özel periyotlarla yapılırsa verim maksimum olacaktır.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir