Zorlamalı Tekrar Neden Önemlidir?

forced-repsalopro

Zorlamalı tekrar; bir hareketin son setinde tükendiğimiz ve başka tekrar yapamayacağımız bir anda birinin yardımıyda 2-3 tekrar daha çıkartmaya verdiğimiz isimdir. Forced reps adı da verilmektedir. Güzel beslenildiği ve dinlenildiği günlerdeki antrenmanlarda yapılmalıdır ve sürekli tekrarlanmamalıdır. Antrenmana şiddet katar ve gelişimi büyük oranda etkiler. Fakat vücuda fazla yüklendiği için sürekli yapılmaması önerilir.

Zorlanmalı tekrar sadece kas büyütme antrenmanlarında kullanılmalıdır. 1 ay yapıldıktan sonra 1 ay yapılmamalıdır. Bir hareketin son setinde yapılır ve aynı bölge için tek harekette uygulanmalıdır. Kuvvet kazanma antrenmanlarında uygulanmamalı ve yardımlı olacağını düşünerek saçma kilolara girilmemelidir. Yardımsız en az 6-7 tekrar yapmalı yardımla beraber 9-10 tekrar tamamlamanmalıdır.

Çok büyük bir pump etkisi yaratarak kası maksimum kasılma ve kan pompalama oranına getirir. Büyüme hormonunu 2,5 kat arttırarak çalıştığımız bölgenin gelişimini o kadar arttırır. Gelişme hızının yavaşladığı dönemlerde uygulandığında bu platoyu aşmada yardım eder ve gelişim hızı birden artar. Fakat dezavantajlarıda olabilir. Mesela fazla yüklenme yüzünden adelede zorlamaya bağlı yırtık oluşabilir yada eklemsel bir sakatlanma oluşabilir. Bilinçsiz yapılmamalı ve mümkünse bir eğitmen eşliğinde yapılmalıdır.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar