1* Dikkat Edilmesi Gerkenler: Skolyoz

Dikkat edilmesi gerekenler yazılarımda posturel ve kassal bozuklukları nasıl engelleyeceğinizi ve/veya nasıl durduracağınızı size anlatacağım. Fitness sağlık için yapıldığı sürece verimli ve mantıklı olacaktır. Zarar gördüğünüz, sakatlandığınız yada kendinizi beslenmeyle düşürdüğünüz bir spor sadece profesyonel anlamda para kazandığınız sürece desteklenebilir.

Bu yazımda skolyozdan bahsedeceğim. Skolyoz, omurganın yana doğru eğriliğine verdiğimiz isimdir. Skolyoz aslında bir hastalık değildir, tıpkı tansiyon gibi bir bulgudur. Nasıl ki tansiyon çeşitli hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkabilecek bir bulgu ise, skolyoz da çeşitli hastalıklara bağlı ortaya çıkabilir. Ayrıca skolyoz altta yatan asıl hastalığa bağlı olarak farklı şekillerde ve omurganın farklı bölgelerinde olabilir. Aynı hastalığa bağlı skolyoz da dahi eğrilkler kişiden kişiye değişir. İlginç bir şekilde herkesin skolyozunun kendine has bir şekli ve tedaviye cevabı vardır. Bu nedenle de bazı hastalarda doğal seyirde ve tedavide beklenmedik sonuçlar elde edilebilir.

Skolyozun çeşitleri vardır. Bunlar eklem ve kas rahatsızlıkları hatta sinirsel rahatsızlıklar yüzünden oluşumlarına göre çeşitlendirilmiştir. Bu çeşitlere göre tedavi ve tedaviye cevap verme değişecektir. Önemli olan skolyozun gidişatını durduracak antrenmanları yada fizik tedaviyi uygulamaktır. Belirtiler sizde de mevcutsa bir doktora görünmenizi tavsiye ederim.

Skolyozun belirtileri şunlardır:
✔ Omurganın yana doğru eğriliği
✔ Omurganın yan ve öne doğru eğriliği
✔ Bir omuzun (sağ-sol) öne ilerlemesi
✔ Omuz ve kalçaların simetrik durmaması
✔ Birinci eğriliği karşılayıcı ikinci bir eğri varlığı
✔ Sırt ve/veya bel ağrısı
✔ Nefes darlığı, yorgunluk

skolyoz1-alopro

Yazar Hakkında

Benzer yazılar