A Vitamini Hakkında Tüm Bilgiler

A Vitamini Nedir ?

A vitamini, göz sağlığına olumlu etkileri bulunan ve daha iyi bir görme kabiliyeti sağlayan önemli bir vitamin kaynağıdır. Ayrıca sindirim sistemi için de oldukça faydalı bir vitamindir. A vitamini iki farklı besinden elde ediliyor. Bunlar hayvansal ve bitkisel kaynaklardır.

A vitamini hangi besinlerde bulunur?

Sebzeler, yumurta, tam yağlı süt, tereyağı, kuvvetlendirilmiş margarin, et ve balıklarda bolca bulunurlar.

A vitamini açısından en zengin meyve ve sebze listesi;

Kayısı (taze veya kurutulmuş), lahana, kavun, havuç, acı biber, kara lahana, greyfurt, marul, mango, patates, ıspanak, domates ve karpuz A vitamini açısından zengin besinlerdir.

Kuşkonmaz, kereviz, bamya gibi besinler ise diğerlerinden daha güçlü bir kaynak olacak hatta günlük ihtiyacınızın büyük bir kısmını tek başına karşılayabilecektir. Bu besinler için A vitamininin en çok bulunduğu besinler olarak tanımlayabiliriz.

A Vitamini Sebze ve Meyveler

Gün içerisinde bu besinleri tüketmeye özen göstermeniz cildinizi gençleştirecek ve aynı zamanda sindirim sisteminizi rahatlatacaktır.

(https://www.fruitsandveggiesmorematters.org/vitamin-a-in-fruits-and-vegetables)

A Vitamini Özellikleri Ve Faydaları

  • Çocuklarda A Vitaminin Kullanımı Ve Önemi

A vitamini vücuttaki önemli besinlerden biri olduğu için, mutlaka A vitamini açısından zengin besinlerin tüketilmesi gerekir. Çocuklarda sıtma, HIV, kızamık ve diyare gibi hastalıkların tedavisinde A vitamini kaynağı olan besinler kullandırılır.

  • Kadınlarda A Vitaminin Kullanımı Ve Önemi

Kadınların sağlığında da A vitaminin büyük bir önemi vardır. Adet dönemleri, adet öncesİ sendromlarda, vajinal enfeksiyonlar, maya enfeksiyonları, “topaküstü göğüsler” (fibrokistik meme hastalığı) ve meme kanserini önlemek için A vitamini kullanır. HIV’li bazı kadınlar, hamilelik, doğum ya da emzirme döneminde bebeğe HIV bulaştırma riskini azaltmak için A vitamini kullanır.

  • Erkeklerde A Vitaminin Kullanımı Ve Önemi

Erkeklerde sperm sayısını artırmak için A vitamini kullanımı tavsiye edilmekte ve yaygın olarak uygulanmaktadır.

  • A vitamini aynı zamanda akne, egzama, sedef hastalığı, yaralar, yanıklar, güneş yanığı gibi durumlarda da kullanılmakta ve bu hastalıkların iyileştirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Daha sağlıklı ve genç ciltler için A vitamini kaynaklı besinler tüketilmelidir.
  • Diş eti hastalığı, şeker hastalığı, sinüs enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonları, ülser gibi hastalıklarda A vitamini önemli bir şifa kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.
  • A Vitamini ayrıca, sinir sistemi hastalıkları, burun enfeksiyonları, koku duygusu kaybı, astım, kalıcı baş ağrısı, böbrek taşı, aşırı aktif tiroid, anemi, işitme kaybı, kulak çınlaması ve ağız yaraları (lökoplaki) için önemli bir şifa kaynağıdır.
  • Diğer kullanım alanları arasında kanseri önleme ve tedavi etme, kalp ve kardiyovasküler sistemi koruma, yaşlanmayı yavaşlatma ve bağışıklık sistemini güçlendirme için güçlü bir besin kaynağıdır.
  • Yaraların iyileşmesini hızlandırmak, kırışıklıkları azaltmak ve cildi UV ışınlarına karşı korumak için A vitamini cilde uygulanır. Cildin ihtiyacı olan A vitamini gerekli oranda kullanıldığında gözle görülür bir farkı hissedebilirsiniz.
  • Genel anlamda A vitaminin faydaları arasında vurgulanması gereken en önemli noktalar; gözlerimizin, cildin, bağışıklık sistemimizin ve vücudumuzun diğer bölümlerinin düzgün gelişimi ve işleyişi için en önemli besin kaynaklarının başında gelmesidir. Her vitaminde olduğu gibi bu vitamin türünde de vücudumuzun önemli fonksiyonların düzgün çalışabilmesi için beslememize dikkat etmeli ve A vitamini açısından zengin besinlerin tüketilmesi gerekir.

 

A Vitamini Cildiniz İçin Çok Önemlidir!

Daha yumuşak, daha sağlıklı ve pürüzsüz bir cilt için A vitamini tam da aradığınız çözüm olabilir. Şimdi de nasıl kullanılması gerektiğini ve ne gibi etkileri olduğunu daha derinlemesine inceleyeceğiz. Cilt bakım ürünlerinde bulunan A vitamini, cilt fonksiyonlarının düzgün bir şekilde çalışmasına ve sonuç olarak daha düzgün bir cilde kavuşmanıza yardımcı olur. Aslında bu ürünler extrem bir etkide bulunmayıp, zaten normalde vücudun ihtiyacı olan besinleri, vitaminleri sağladıkları için etkili olurlar.

1996 yılında, A vitaminin, cilt fonksiyonları düzenlediği ve olumlu etkilere sahip olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu sonuca bakıldığında bu vitaminlerin genç görünmek veya daha düzgün bir cilde sahip olmaktan ziyade zaten vücudumuzun temel ihtiyaçlarından birisi olduğunu unutmamız gerekiyor.

A vitamini değişik formalarda elde edilebilmekte ve hepsi de bize makul gelebilmektedir. Tabi ki en güzel yöntem daha öncede bahsettiğimiz gibi doğal besinlerle elde edilmesidir. İster güzellik salonlarından, ister eczanızdan ya da doktorunuzun tavsiyeleriyle A vitamini katkılı ürünleri satın alabiliyorsunuz. Bu ürünler cilt hücrelerinize derinlemesine etki edip etkisini hızlıca gösterebiliyor. Genellikle krem olarak bu ürünleri cildinize uygulayabiliyorsunuz.

80’li yıllarda A vitamini ürünleri sivilcelerin yok edilmesinde kullanılmaktaydı. Fakat cilde olan etkilerinin daha fazla olduğu ve bahsettiğimiz etkilerinin de olduğu anlaşıldı. Peki A vitaminin cilt üzerinde ne gibi etkileri var? Şimdi bunları inceleyelim. A vitamini, kolajen, elastin ve kan damarlarının bulunduğu dermiyi kalınlaştırır ve uyarır; böylece kırışıklıkları azaltır ve derinin yüzeyindeki kan akışını arttırır. Bu da daha sağlık, genç ve diri bir deri görünümü kazandırır.

 A Vitaminin Cilde Faydaları

  • Kan akışını normalleştirir – besin maddelerini hücrelere taşır.
  • Rosacea semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.
  • Yara iyileşmesini hızlandırır – sivilceleri tedavi eder.
  • Epitfoliatlar – Cildin pürüzsüz ve düz tonlu hale getirilmesi işlevini görür.
  • Epidermisin hücresel yapısını onarır.
  • Melanin granüllerinin kümelenmesini azaltır – bu nedenle kahverengi lekeleri veya pigmentlemeyi azaltacaktır.
  • Sebum üretimini azaltır ve böylece akneyi zekice tedavi eder.
  • Sağlıklı bir hücresel membranı teşvik eder – hidrasyonu geliştirir.
  • Kanser öncesi cilt lezyonlarının ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
  • Yukarıda sayılan tüm kırışıklıkların giderilmesiyle hücrenin içinde ve çevresinde nemlenmeyi artırır!

A vitamini güçlü ve etkilidir. Bununla birlikte, cildi rahatsız eden, tahriş edici maddelerin kullanıldığı veya kötü kimyasallar kullanılan ürünlerden kaçınmanız gerekir. Bu yüzden doktor tavsiyesi veya eczacınıza danışmadan rastgele ürünler almamanız gerekiyor. Ayrıca hangi sıklıkta kullanmanız gerektiğine yine sağlık uzmanlarına danışarak karar verin.

**** UYARI *** Hamile iseniz veya emzirme döneminde iseniz lütfen Vitamin A serumunu veya kremini kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşün.

(https://www.theskincareclinic.com.au/vitamin-a-essential-for-your-skin/)

A Vitamini Kullanımı Ve Etkileri

  • A vitamini eksikliği olanların ağız yoluyla aldığı vitaminler diyabet, tiroid, ateş, karaciğer hastalığı için iyi gelir. Eğer bu vitamin vücutta yeterli oranda bulunmuyorsa bu hastalıkların meydana gelmesi ve bu hastalıklara yakalanma riski artar.
  • Hamile kadınlarda bu vitaminin kullanılması bebeğin daha sağlıklı dünyaya gelmesi açısından önemli rol oynar. Bu nedenle hamile kadınlarda A vitamini kaynaklı gıdaların tüketilmesinde fayda vardır.
  • A vitaminini kullanılırken kullanılan doz yine kritik bir önem taşımaktadır. Bu vitamini sınırsız kullanmak ve daha fazla verim almak gibi bir durum söz konusu değildir. Belirli dozlarda vücudun ihtiyaç duyduğu oranda alınmalıdır. Bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.
  • Ağız yoluyla alınan vitaminler doktor tavsiyesiyle alınmalıdır. Bu multivitaminleri sınırsız ve fazlaca kullanmak zararları etkilere sebebiyet verebilir. Mümkün olduğunca sebze tüketimi ile bu ihtiyacımızı karşılamak daha uygun bir yöntemdir.
  • Yüksek miktarda A vitamininin uzun süreli kullanımı, yorgunluk, sinirlilik, zihinsel değişiklikler, anoreksi, mide rahatsızlığı, bulantı, kusma, hafif ateş, aşırı terleme ve diğer pek çok ciddi yan etkilere neden olabilir. Menopozdan geçmiş kadınlarda çok fazla A vitamini alarak osteoporoz riskini artırabilir.
  • A vitamini gibi antioksidan takviyelerinin yüksek dozlarda alınmasının iyilikten çok zarara neden olabileceği yönünde artan bir endişe vardır. Bazı araştırmalar, A vitamini takviyelerinin yüksek dozlarda alınmasının ölüme varan sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor. Bu tür sonuçlar kişilerin doktor tavsiyesi olmadan kendi yöntemleriyle aşırı dozda ek takviyeler alması nedeniyle oluşur. Rutin beslenme alışkanlıkları ve doğal A vitamini kaynakları ile oluşan bir durum değildir.
  • Çocuklarda A vitamini kullanımının güvenli dozajları mevcuttur. Bu dozajlar yaşa göre değişiklik gösterir;

– 3 yaşına kadar olan çocuklarda günde en fazla 2000 ünite,

– 4-8 yaş arası çocuklarda günde 3000 üniteden daha az.

– 9-13 yaş arasındaki çocuklarda günde 5700 üniteden daha az.

– 14-18 yaş arası çocuklarda 9300 günde üniteden daha az.

  • Çocuklara, ağız yoluyla yüksek dozda verildiğinde bazı olumsuz etkiler meydana gelebilir. Yan etki olarak; sinirlilik, uyku hali, kusma, ishal, bilinç kaybı, baş ağrısı, görme sorunları, ciltteki soyulmalar ve diğer sorunlar meydana gelebilir.

Özel Önlemler ve Uyarılar:

  • Gebelik ve emzirme döneminde A vitamini kullanımı: A vitamini, gebe veya emziren kadınlar için günde 10.000 birimden daha az tüketilmelidir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayında büyük bir öneme sahiptir. Ne sıklıkta ve ne oranda kullanılması gerektiği konusunda mutlaka doktora başvurulması ve gerekli dozajın alınması gerekir.
  • Aşırı alkol kullanımı: Alkol tüketimi, A vitamininin karaciğer üzerindeki zararlı etkilerini artırabilir.
  • Vücut yağlarının düzgün bir şekilde özümsemediği bozukluklar: Sarılık, kistik fibroz, pankreas hastalığı ve siroz gibi yağ emilimini etkileyen koşulları olan insanlar, A vitamini düzgün bir şekilde ememezler. A vitamini emilimini artırmak için, bu kişilerin suda çözünür olan vitamin A kaynaklarını kullanması vitamin emilimini artıracaktır.
  • Karaciğer hastalığı olanlar: Bu tür bir hastalığa yakalananlar A vitamini alımında dikkatli olmalıdır. Böyle bir durumda hangi besinlerin kullanılması gerektiği ve hangi miktarda A vitamini almanız gerektiği konusunda mutlaka doktorunuza danışın. Karaciğer hastalarının bu vitamin türünü kullanımında çok daha dikkatli olması gerekir.
  • Çinko eksikliği: Çinko eksikliği, A vitamini eksikliğinin belirtilerinden biri olabilir. Bu durumda A vitamininin çinko takviyeleri ile birlikte kullanılması gerekebilir.
  • Cilt hastalıklarına yönelik bazı ilaçlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar A vitamini etkisine sahiptir. Cilt için kullandığınız bu ilaçlar A vitamini etkisini artıracaktır. Bu konuda belli bir kısıta sahip olanların daha fazla dikkatli olması gerekir.

A vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir ?

A vitamininin yeterli miktarlarda alınmaması sonucundan bazı sağlık problemleri meydana gelebilir. Bunu anlamamız zor olabilir. Fakat bazı belirtiler ile bu durumun farkına varabiliriz. En önemli belirler ise şöyle sıralanabilir; gece körlüğü, gözde kuruma, akne ve cilt sorunları, yorgunluk hissi bunların en önemlileridir. Bu belirtilerin sebebi karaciğerdeki rezervlerin eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Bu belirtiler meydana geldiğinde mutlaka doktorunuza başvurun ve doğru tespit ile tedavi süreci uygulayın.

 

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir