Adrenalin

Adrenalin, aynı zamanda epinefrin olarak da bilinir. Fiziksel, zihinsel, duygusal vs. strese yanıt olarak adrenal tarafından üretilen bir kimyasaldır. Adrenalin ve noradrenalin, böbrek üstünde bulunan adrenallerin medulasında üretilir. Her ikiside böbrek üstü bezlerinin iç bölgesinden salgılanır ve sinir uçlarında da açığa çıkarak uyarıları ilgili organlara iletir.

Adrenalin metabolik etkilere sebep olur. Salgılanması sonucunda kalp ritmi artar . Kan damarlarını genişlemesinden ötürü vücuttaki acı hissini azaltır. Kan şekerini yükseltir, karaciğerdeki glikojenin glikoza çevrilmesine neden olur dolayısıyla seri bir enerji kaynağı sağlar dolayısıyla normalden daha fazla fiziksel hız ve güç elde edilmesini sağlar. Salgılandığı esnada kan basıncı yükselir, göz bebekleri büyür ve daha fazla ışığın göze girmesinden dolayı algı artar.

Ağırlık kaldırmak, koşmak, bisiklet…Vücudunuz bu egzersizleri yaparken fiziksel bir gerilim altında hisseder ve vücudumuz ağır yük baskısı ya da kardiyovasküler çaba gösterdiğinde reaksiyon göstermek üzere programlanmıştır.Bu da kullanılabilecek enerji ve kan akışı miktarını arttırmak için yardımcı olması adına daha fazla adrenalin üretmesi demektir. Güç egzersizleri, kardiyo egzersizlerinden daha hızlı ve fazla biçimde üretilip salgılanmasına neden olur. Dolayısıyla, her sette ağır yük kaldırabilirsiniz ve kaslarınızda kullanılabilir enerji fazlasıyla bulunur. İntramasküler enerji biterse vücudunuz saldırı altındaymış gibi tepki verir ve daha fazla enerji,oksijen ve kan akışı sağlanması için adrenalin salgılar. Kardiyoda ise vücut daha yavaş tepki verir. Enerji, kuvvet antrenmanlarında olduğu gibi hızlı kullanılmaz bu yüzden adrenalin üretimi daha kademeli gerçekleşir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir