Ağır Spor Yapacaksanız Bu Besinlerden Uzak Durun

Ağır Spor Yapacaksanız Bu Besinlerden Uzak Durun
Ağır Spor Yapacaksanız Bu Besinlerden Uzak Durun
Via Joenomias/ Pixabay

Ağırlık kaldırarak vücut geliştirmek günümüzde kadın erkek birçok insanın başvurduğu spor aktiviteleri arasında yer almaktadır. Belirgin kaslara sahip bir görüntüye ulaşmak bu kişilerin en büyük hayalidir. Bu hayal içinse gerçekten oldukça özverili ve sabırlı davranırlar.  Halk dilindeki tabiriyle üçgen bir vücuda sahip olmanın yolu ağır sporlardan ve bu sporu destekleyen beslenme düzeninden geçiyor.

Yaptıkları spor kadar yedikleri besinlerin seçimi de bir hayli özen gerektirir. Tükettikleri yiyecekler protein ağırlıklı olup kas sağlığını ön planda tutan ürünlerden seçilir. Kaslı bir vücuda sahip olma sürecinde özellikle uzak durulması gereken besinler de bulunur. Bu yazımızda ağır spor yapan kişilerin tüketmemesi gereken yiyecekler üzerinde duracağız.

 

1. Proteinsiz Yiyecekler

Ağır sporlarda protein = kas anlamına gelir. Bu nedenle tüketilen besinlerin protein değerleri iyi bilinmelidir. Normal bir sporcu düzenli ve dengeli beslenmeye dikkat ederken her besinden azar azar tüketip her vitaminden alır. Bu durum vücut çalışanlarda bu şekilde değildir. Vücut çalışanlar protein ağırlıklı ve kaslara etki eden besinleri tercih etmek durumundadırlar.

 

2. Alkol

Alkolün insan sağlığına verdiği zarar ve vücudumuzda oluşturduğu tahribat herkesçe bilinen bir gerçektir. Her insanın günlük yaşantısında uzak durması gereken alkolü, sporcuların özellikle de vücut çalışanların kesinlikle kullanmaması gerekir. Alkol, içerisinde bulunan etkin maddeler sebebiyle vücudun protein üretmesini engeller. Kalori bakımından da yüksek olan alkol kasların toparlanmasına engel olurken içerdiği karbonhidratlardan dolayı karın kaslarının belirginleşmesini de önler. Bunun gibi daha birçok nedenden dolayı alkol, sporcuların uzak durması gereken içeceklerin başında yer alır.

 

3. Gereksiz Yağlar

Hazırlanan diyet listelerinde mutlaka yağa yer verilmelidir ama bu yağların sağlıklı yağlar olmasına dikkat edilmelidir. Yağlı ve güçlü kaslara sahip olmak için vücuda yağ girişi de olmalıdır. Bu durumda ihtiyaç duyulan yağ kuruyemişler gibi kendi içerisinde doğal yağlar barındıran besinler aracılığıyla karşılanmalıdır. Yiyeceklere sonradan eklenen işlenmiş yağlardan uzak durulmalıdır. Kontrollü ve doğru şekilde kullanmak şartıyla doğal zeytinyağı da kullanılabilir. Zararlı yağlar ve bu yağlardan elde edilmiş besinlerden uzak durulması kas oluşumunu önemli yönde destekleyecektir.

sporcular İçin Zararlı Yiyecekler
Via PublicDomainPictures / Pixabay

 

4. Ekmek

Ağır spor yapan insanların uzak durması gereken besinlerden bir tanesi de ekmektir. Ekmek kategorisini beyaz ekmek olarak sınırlandırmak daha doğru olacaktır. Ekmek ihtiyacı karbonhidrat açısından zengin olan tam tahıllı veya yulaflı ekmeklerden karşılanmalıdır. Beyaz ekmeğin kan şekerini aniden düşürebilme özelliği vardır ve bu da kişinin daha çabuk acıkmasına sebebiyet verir. Lif oranı yüksek tahıllı ekmekler ile bu durumun da önüne geçilmiş olunur.

 

5. Fastfood Yiyecekler

Kaslı bir vücut hedefleyen kişiler eğer varsa fastfood alışkanlıklarından vazgeçmelidir. Fastfood yiyecekler içerikleri itibariyle kolay sindirilen, ucuz ve bağımlılık yapabilen besinlerdir. Vücuda çok bir katkıları olmamakla birlikte yağ oranını artırıcı işleve sahiptirler. Vücuda yağ olarak etki edecek besinler maalesef kas oluşumunun da önüne geçmiş olur. Kişi illaki dışarıdan hazır gıda tüketmek istiyorsa da bunu protein değeri yüksek olan besinler arasından seçebilir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: En Çok Tercih Edilen Whey Protein Tozu Ürünleri

 

6. Kola ve Mübadilleri

Ağırlık sporlarında kesinlikle kaçınılması gereken içeceklerin başında şüphesiz kola yer alır. Bunun da en önemli nedeni içerisindeki şekerden kaynaklı kalori miktarıdır. Kola ve kola gibi şeker yüklü asitli içecekler kilo artışını da tetikleyen ürünlerdir. Kafein içerikli olması sebebiyle bağımlılık yapabilme özelliği de bilinen bir gerçektir. Ağır sporlar yapanlar kolayla vedalaşacağı gibi light olanlarını dahi tüketirken bir kez daha düşünmelidir. Vücuttaki yağ oranını fazlalaştırması dahi tek başına koladan uzak durulması için yeterli bir sebeptir.

  

7. Aşırı Miktarda Kullanılan Protein Tozu

Vücut geliştiren kişilerin gün içerisinde belli miktarda protein tozu tüketmeleri gerekir. Bu işi abartıp çok protein tozu tüketirsem daha kolay kas yaparım yanlışına düşen birçok kişi vardır. Gereğinden fazla alınan protein fazla kas anlamına gelmez aksine aşırı miktarda tüketildiğinde vücuda yağ olarak depolanır. Bu durumda vücut çalışan kişiler için istenilen bir sonuç olmayacaktır. Vücut çalışmada spor ne kadar önemliyse doğru ve ölçülü beslenme de iki katı fazla öneme sahiptir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir:Kaç Gram Protein Tozu Alınmalı?

Beslenme Önerileri
Via RitaE / Pixabay

 

Ağırlık Çalışanlar İçin Beslenme Tüyoları

  • Spor dolu bir güne başlamak için en değerli öğün kahvaltıdır. Ağırlık çalışanların kahvaltılarının en gözde besini ise yumurtadır. Beyazları fazla olmak şartıyla kişi yiyebildiği kadar yumurta yemelidir. Sarısı en fazla 2-3 tane yenirse daha yararlı olur. Yumurtanın yanında süt, peynir, pekmez, yulaf, zeytin gibi besinler de protein ihtiyacının giderilmesine katkı sağlar. Ara öğün olarak meyve tüketilir.
  • Öğle yemeğinde ise et, tavuk ve yanında az yağlı ya da yağsız lapa şeklinde pilav gibi yemekler yenebilir. Öğle ve akşam öğünleri mevsim salatalarla zenginleştirilebilir. Sonraki ara öğünde doğal yağlar içeren kuruyemişlere yer verilir.
  • Akşam yemeği ise en geç saat 18:00’de olmak şartıyla protein ağırlıklı et ya da baklagillerden tercih edilebilir. Yine ana yemeği destekleyen lapa pilav, yanında salata ile tüketilebilir. 20:00 gibi protein tozu ve 22:00 gibi de bir kâse yoğurt veya kuruyemiş ile günlük öğün tamamlanır. Bu besinlerin tüketim miktarı kişinin kilo değerlerine göre değişiklik gösterecektir.

Kampanyalı Protein Tozu Ürünleri İçin Tıklayın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir