Vücut Geliştiriyorsanız Akşamları Bu Besinlerden Uzak Durun

Uzak Durulması Gereken Sağlıksız Besinler
Uzak Durulması Gereken Sağlıksız Besinler
Via picjumbo_com / Pixabay

Vücut geliştirme sporu sağlık açısından önemli olduğu gibi kas sağlığının korunması açısından da pek çok faydalar sunuyor. Fakat bu spor ile ilgilendiğinizde kaslarınızı sağlıklı bir şekilde geliştirmek açısından özellikle akşam saatlerinde özellikle bazı besinlerden uzak durmalısınız. Güçlü kaslara erişilmesi her zamankinden daha fazla oranda emek ve zahmet gerektiriyor.

Özellikle kaliteli bir çalışma programına sahip olmamanız durumunda normal sürelerden daha uzun süreli olarak performans harcamanız gerekiyor. Bu sebeple çalışmalar öncesi ve sonrasında doğru beslenme tavsiyelerini harfiyen yerine getirmeniz gerekiyor. Muhteşem bir fitness programına sahip olduğunuz ve haftanın 7 günü boyunca zamanınızı spor merkezinde geçirdiğiniz halde istediğiniz kas yapımına ulaşamadığınızda almış olduğunuz besinleri yeniden gözden geçirmenizde yarar var.

Vücut geliştirme yapanlar akşamları hangi besinlerden uzak durmalı? Beslenmelerinde nelere dikkat etmeli?

 

Alkol

Vücut geliştirme süreci ve hatta yaşamınız boyunca mutlaka uzak durmanız gereken zararlı içeceklerden biri de alkoldür. Kas gelişimini önleyen alkol, vücudun protein maddesi salgılamasını engellediği gibi spor aktiviteleri sonrasında kas gruplarının yeniden toparlanma sürecini de ciddi anlamda sekmeye uğratıyor. İçeriğinde yer alan karbonhidrat maddesi sebebiyle karın kaslarının gözle görülür düzeyde oluşmasını önler. Ayrıca kalori yönünden de oldukça yüksek bir içeriğe sahip olan alkol tüm bu sebeplerden dolayı kesinlikle uzak durmanız gereken içeceklerden biridir.

 

Diyet Kola

Henüz pek çok vücut geliştiriciler tarafından bilinmese de kas gruplarının gelişmesini önleyen zararlı içeceklerden biri de diyet koladır. Bilimsel olarak da yapılan bazı araştırmalar sonucunda yapay tatlandırıcı içeriğe sahip olan içeceklerin tüketilmesi beraberinde gün içerisinde normal düzeyden daha fazla oranda kalori harcanması anlamına geliyor. Daha yüksek kalori tüketilmesi ise kilo alımı ve kas grupları büyümemesi anlamına geliyor. Bu sebeple diyet koladan da uzak durmanız gerekiyor.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Hangi Egzersiz Kaç Kalori Yaktırır?

 

Yüksek Kalorili Çikolata Barları

Vücut geliştirme sporu ile ilgilenen pek çok sporcuların en fazla yaptığı hatalardan biri de fazla çikolata barı tüketmesidir. İçeriğinde özellikle de yoğun bir biçimde yer fıstığı yer alması ve bu sayede doyurucu bir etki sunması haricinde çikolata maddesi sebebiyle hızlı kalori ve yağ alınmasına neden olabiliyor. Bu sebeple antrenman dönemleriniz boyunca akşamları çikolata barlarından da uzak durmalısınız. Tüketmek isteyenler ise akşam saatlerine kalmadan tüketmeli ve akşamları daha alternatif sağlıklı besinleri tercih etmelidir. Akşamları da aşırıya kaçmadan rahatlıkla tüketebileceğiniz düşük kalorili protein barları için tıklayın.

 

Donut

Daha çok Amerika Birleşik Devletleri’nde yoğun olarak tüketilse de donutlar son zamanlarda ülkemizde de yoğun olarak tercih edilmeye başlandı. Yüksek kalori içeriğine sahip olan donut yağ miktarı bakımından da zengindir. Bu durum sonucunda ise hızla kilo almanızı tetikleyerek kas gelişim sürecinizi yavaşlatıyor. Donut tüketmeniz durumunda az düzeyde protein almanız ve aşırı kalori tüketmeniz kaçınılmazdır.

 

Aşırı Protein Tozu

Protein tozlarının kas gelişiminde etkisi olduğu biliniyor. Fakat her şeyde olduğu gibi protein tozlarında da aşırı kullanıma bağlı olarak kas gruplarında gelişim duraksaması söz konusu olabiliyor. Günlük olarak gereksinim duyabildiğiniz oranda protein tozu almanız kaslarınızın gelişmesi açısından yeterlidir. Fakat gereğinden fazlaca aldığınız protein tozunun vücutta yağ tabakalarının meydana gelmesine neden olduğunu bilmelisiniz.

Tüm bunların haricinde kendinizi aç bırakmanız da kas gelişimi açısından yeterli değildir. Vücudunuzu kasa dönüştürmek için doğru beslenmeniz gerekir ki hayal ettiğiniz kaslara sahip olabilesiniz. Kas yapımı için daha çok protein maddesi yönünden zengin içeriğe sahip olan yiyecek ve içeceklere yönelmelisiniz.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Kilo Vermek İçin Sıklıkla Yapılan Beslenme Hataları

 

Vücut Geliştirme Sporunda Tavsiyeler

En zevkli spor dallarından olması sayesinde tercih edilen vücut geliştirme sporu ile ilgilendiğinizde ayrıca şu önemli tavsiyelerimize de kulak kabartmanızı tavsiye ediyoruz. Sağlıklı kas yapımı açısından süt ve süt ürünlerinden de faydalanın. Kalori hesaplamanızı çok iyi düzeyde gerçekleştirmelisiniz ve vücudunuzun gereksinimi oranında hareket etmelisiniz. Çalışma programlarınız öncesi ve sonrasında beslenme programlarınızın size faydalar sunduğunu göz ardı etmemelisiniz. Mümkünse profesyonel bir spor merkezi üzerinden antrenmanlarınızı gerçekleştirin.

 

Vücut Geliştirme Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Vücut geliştirme sporuna henüz yeni başlamanız durumunda iyi bir başlangıç programına sahip olmanız gerekiyor. Vücut geliştirme sporunda seviye oldukça değerlidir. Bu sebeple vücudunuzun hangi noktalarını hangi derecede çalıştırmak istediğinize karar vermelisiniz. Bu sayede ne çeşit egzersiz çalışmaları üzerinden hangi kas gruplarınızı çalıştırmak istediğinize karar vermelisiniz. Diğer spor dallarında olduğu gibi vücut geliştirme sporunda da çalışmalara geçmeden önce mutlaka ısınma hareketleri gerçekleştirmelisiniz.

Ağırlık özellikle omuz bölgelerinize bindiğinden gerçekleştirdiğiniz ısınma hareketleri sayesinde sakatlanma riskini en aza indirebilirsiniz. Vücut geliştiricilerin büyük bir kısmı tarafından yapılan önemli hatalardan biri de antrenmanlar süreci boyunca su tüketmemesidir. Suyunuz devamlı bir şekilde yanınızda yer alsın ve her set sonrasında mutlaka sudan birkaç yudum tüketmelisiniz. Bu sayede su kaybınızı dengeleyebilirsiniz.

Vücut Geliştirenler İçin Sağlıklı Atıştırmalıklara Buradan Ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir