Amino Asitlerle Proteinlerin Aynı Anda Kullanımları ve Farkları

Biyolojik olarak amino asitler ve proteinler aynıdır. yani 30 gr amino asitle 30 gr protein birbirine eşittir. Ama aralarındaki fark vücuttaki kullanımlarıdır. Vücudumuzun proteini kullanabilmesi için, proteini proteinlerin yapıtaşları olan amino asitlere parçalanması gereklidir. Parçalanan amino asitler adalelere yerleşip vücut tarafından tekrar proteinlere dönüştürülür. Yani direk aminoasit alımıyla en büyük farkı yağ ve sudan enerji alarak ayrıştırma ve dönüştürme sonucunda sentez yapmasıdır. Bu durumda izole protein tozlarını diyet ve definasyon dönemlerinde kullanılmasını sağlıyor.

aminoz

Amino asitler alındıktan hemen sonra kandaki aminoasit miktarını aniden arttırır. Kas hücreleri tarafından direk kullanabildikleri için üre ve amonyak oluşumu olmayacağından karaciğere ve böbreklere ek yük olmaz. Yani amino asitler direk kaslarda metabolize olarak hızlı etki ederler. Spordan hemen önce alınan amino asit kandaki amino asit oranını hemen arttıracağı için kas yapımını arttırıcı ortam sağlar.

Antrenman şiddeti, sporcunun protein sentezleme kapasitesi, yapılan sporun çeşidi, fiziksel durumu, kalp atım durumu (nabız), dolaşım sistemi durum gibi konular sporcunun ek olarak aminoasit ve protein kullanımını ve dozajını belirleyecektir.

– Uraz FAZLİÇ –

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir