Antrenman Sonrası Kas Ağrısı

Antrenman sonrası kas ağrısı, yapılan eğzersizden sonraki 12-72 saat arasında hissedeceğimiz, bazen egzersiz yapmamızı bile önleyen bazen ise haz veren bir durumdur. Oluşma sebebinin laktik asit birikimi yani laktat konsantrasyonu olduğu düşünülsede yapılan başka araştırmaların sonucuna göre bu yanlıştır. Çünkü antrenman sonu oluşan yüksek laktat vücutta sadece ortalama bir saat kalır. Buda antrenmandan 36 saat yada 48 saat sonra hissettiğimiz ağrının sebebi olamaz.

Antrenman sonrası kas ağrısının tam sebebi bilinmesede, antrenman sırasındaki kasın kasılma ve yıpranma türünün bu ağrıyla orantılı olduğu gözlenmiştir. Spor bilimadamları tarafından atılan bir teoriye göre antrenman sonrası kas ağrısının nedeninin kas fibrillerinin (kaslar fibrillerden oluşmaktadır) parçalanması olduğu savunulmuştur. Bu durum en fazla dayanıklılık ve direnç idmanlarında belirgindir. Fibrillerin parçalanması genelde devamlı kasılma ve şiddetli gerilim sonucu gerçekleşir, bu sayede kasların büyümesigerçekleşir. Bu duruma Hipertrofi adını veriyoruz.

ağru

Antrenman sonrası kas ağrısını en aza nasıl indirgeriz?

– Antrenman öncesinde ve sonrasında streching yapmak, antrenman öncesi kasları ısıtmak ve sonrası kademeli olarak soğutmak
– Sırayla soğuk ve sıcak suyla duş almak
– Güzel dinlenme
– Mineral ve vitaminleri eksiksiz almak
– Suplement kullanımı

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir