Antrenmanlarda Esneme Hareketlerinin Önemi

Yeni antrenmana başlamış veya antrenmanlara devam eden kişilerde de bolca yapılan hatalardan biri streching egzersizlerini uygulamamaktır. Streching egzersizleri bizleri antrenmana hazırlayan, antrenman sonrası ağrılarımızı gideren ve hatta kas gelişimimizi etkileyen egzersizlerdir. Streching egzersizleri sakatlanma riskimizi minimum seviyeye indirir ve hareket açılarımızı genişletir. Antrenman yaptıktan sonraki sabah çalıştığımız bölgelerin ağrıdığını hissederiz. Bu durum genel olarak antrenman esnasında o bölgeye hasar verdiğimizden kaynaklanmaktadır. Hipertrofi dediğimiz yani hacimde artış olayı da bir bölgeye hasar verip ardından onarılması ile gerçekleşen bir durumdur.

Streching Egzersizleri Kas Gelişimini Arttırır Mı?

Antrenman esnasında bolca egzersiz yaparak tekrarlar ile kaslarımızı yıpratır ve yorarız. Antrenman esnasında hareketlerden sonra veya antrenman sonrası yaptığımız streching egzersizleri ise kaslarda yarattığımız yırtıklarının arasının açılmasını sağlayacaktır. Yırtıkların daha da açılması demek ise daha fazla kas gelişimi anlamını taşımaktadır. Yani streching egzersizleri kas gelişimini de arttırmaktadır. Kaslarımıza aynı zamanda esneklik kazandırdığı için hareketleri daha düzgün yapmamızı da sağlayacaktır.

 

Sakatlanma  Riskini Minimuma İndir!

Streching egzersizleri ile kas ve eklemlerimiz için hareket açılarımızda iyileşme görülmektedir. Aynı zamanda esneme egzersizleri kaslarımıza esneklik kazandırmaktadır. Daha esnek olan kaslarımızın sakatlanma olasılığı da çok düşük olacaktır. Esneme egzersizleri ile yalnızca esneme yaptığımız bölge değil çevresindeki kas bölgeleri de etkileneceği için genel bir esneklik de kazandıracaktır. Kılcal damarlarımızda ve kan akışında da hızlanma meydana getirecektir.

Strenching Egzersizleri Ne Zaman Yapılmalıdır?

Esneme egzersizleri antrenmandan önce iyi bir ısınma sonrası uygulanabilmektedir. Bu şekilde vücudumuz tamamen antrenmana hazır hale gelecektir. Antrenman esnasında kaldırılabilecek ağırlıklar ile sakatlanma riskini de çok düşürecektir. Antrenman esnasında ve her set sonrasında da streching egzersizleri çok önemlidir. Çalıştığınız bölgeye özel egzersizler yapmanız kas gelişiminizi maksimum seviyelere çıkartacaktır. Ağır kilolar ile yaptığımız tekrarlar kas liflerimizde yırtılmalara sebep olacaktır ve bölgesel esneme hareketleri ile bu yırtıkları büyütüp arasını açacaktır. Bu sayede kas kütlesinde artış meydana gelecektir. Antrenman sonrası da genel esneme egzersizleri yapılmalıdır. Bu sayede antrenman sonrası oluşacak olan kas ağırlarının önüne geçilecek ve gergin kaslar yeniden esnekliğine kavuşacaktır. Daha çabuk iyileşme süreci geçiren kaslar ise bir sonraki antrenmana tamamen hazır hale gelmiş olacaktır.

Streching Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

-Antrenman öncesi yapılacaksa mutlaka streching egzersizlerinden önce ısınma yapılmalıdır,

-Mutlaka genel bir ısınma sonrasında esneme egzersizleri yapılmalıdır,

-Ani hareketler ile kaslarınıza veya dokulara zarar verebilirsiniz,

-Hareketleri mutlaka yavaş yapmalısınız ve maksimum esnekliğe gelene kadar yavaş hareket etmelisiniz,

-Antrenman esnasında hareketlerden sonra streching egzersizleri ile kendinizi çok yormamalısınız çünkü bu durum antrenman performansınıza olumsuz etki edecektir,

-Basit esneme hareketlerini uygulayın ve karmaşık egzersizlerden kaçının.

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir