Antrenmanlarda Odaklanmanızı Artıracak 6 Yiyecek

Odak Artıran Besinler
Odak Artıran Besinler
Via Damir Spanic / Unsplash

Antrenmanlardan elde edilen başarının arkasında sadece fiziksel faktörler yoktur. Zihinsel faktörler de son derece önemlidir ve kesinlikle ihmal edilmemelidir. Zihinsel olarak odaklanmak, bu faktörler arasındaki en önemli hususlardan birisidir. Zihinsel odaklanmaya yardımcı olan bazı yiyecekler vardır. Evet, yanlış okumadınız. Bazı yiyecekler sayesinde çok daha rahat bir şekilde odaklanabilir ve egzersizlerden daha fazla verim alabilirsiniz.

Yiyeceklerin içerisinde yer alan besinler, tüketildikten bir süre sonra kana karışmakta ve buradan da vücudun her yerine iletilmektedir. Bu besinlerin bir kısmı, beyinsel fonksiyonları olumlu olarak etkiler. İşte bu tür ve benzeri etkileri yapan besinler, odaklanma noktasında oldukça önemli etkiler meydana getirir. Dolayısıyla da düzenli olarak tüketilmesi gerekir. İşte antrenmanlarda odaklanmanızı artıracak 6 yiyecek şunlardır:

 

1. Somon

somon balığı
Via Shutterbug75 / Pixabay

Sağlıklı gıda denildiği zaman deniz ürünleri ilk akla gelen seçenekler arasında yer alır. Bunların neredeyse tamamında omega 3 ve benzer önemli besinler yer alır. Omega 3 ise beynin gıdası olarak ifade edilir. Bundan dolayı düzenli olarak deniz ürünlerinin tüketilmesi çok önemlidir.

Balık denildiği zaman ise akla gelen en önemli seçenek, tartışmasız somondur. Somon balığının faydaları saymakla bitmez. Doğal ortamında yetişen somon, omega 3 bakımından oldukça zengindir. Somon ile farklı yemekler hazırlanabilir Bazen yumurta ile birlikte tüketilir, bazen de salataları süsler. Dolayısıyla her damak tadına uygun hale getirilebilir. Böylece hem odaklanmanızı kolay getirir, hem de sağlıklı bir şekilde beslenmiş olursunuz.

 

2. Yeşil Yapraklı Sebzeler

Via kkolosov / Pixabay

Yeşil yaprakları yenen sebzeler, herkesin yoğun olarak tükettiği gıdalar arasında yer alır. Bunun en önemli nedeni, söz konusu besinlerin sağlığa olan olumlu etkisidir. Bu olumlu etkilerden birisi de yaşlılığa bağlı olarak ortaya çıkan bilişsel düşüşü yavaşlatmasıdır. Bazı araştırmalar, bu düşüşü 11 yıla kadar yavaşlattığını ortaya koymaktadır. Lutein ve K vitamini bakımından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler, odaklanma noktasında oldukça etkilidir. Beynin gıdası olan besinleri içermeleri, bunun temel nedeni olarak ifade edilebilir.

Yeşil yapraklı sebzeleri farklı şekillerde tüketmeniz mümkündür. Bazen salatalarınıza ekler, bazen de kızartmalarınızın üzerine bırakabilirsiniz. Bunların haricinde de farklı tüketim seçenekleri vardır. Burada esas olan taze sebzelerin tercih edilmesidir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Fit Bir Vücut İçin Yapılması Gereken 10 Şey

 

3. Yumurta

Geçmişte yumurta tüketmek, kolesterol nedeni olarak görülürdü. Günümüzde ise bu durum değişmiş ve yumurtaların son derece sağlıklı gıdalar olduğu ortaya çıkmıştır. Yumurtalar, en kolay ulaşılabilen protein kaynaklarından birisidir. Yemesi ve hazırlaması son derece kolaydır. Ayrıca içerisinde farklı besin türleri de vardır. Kolin de bunlardan birisi olarak dikkat çeker.

Kolin tüketmek, beyin ve sinir sistemini olumlu olarak etkiler. Söz konusu madde, asetilkolin adı verilen ve beyin kimyasalı olan maddenin oluşturulmasını sağlar. Kolin haricinde yumurta içerisinde yer alan farklı B vitaminleri de beyin fonksiyonlarını olumlu etkiler. Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde, yumurta tüketiminin odaklanma noktasında size yardımcı olacağını söylememiz yanlış olmaz.

 

4. Zerdeçal

zerdeçal
Via stevepb / Pixabay

Zerdeçal, çok fazla bilinmeyen ancak sağlık için oldukça faydalı bir baharat türüdür. Zerdeçal ile karabiber birlikte tüketildiğinde, beyin için son derece yararlı olan bir antioksidan etkisi yapar. Hafıza ve diğer beyin fonksiyonlarının bu durumundan olumlu olarak etkilendiği, farklı bilimsel araştırmalar ile kanıtlandı. Dolayısıyla da düzenli olarak zerdeçal tüketmenin, odaklanma sorunlarının ortadan kalkmasına yardımcı olabileceği söylenebilir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Bomba Gibi Kollar İçin Kol Kası Geliştirme Egzersizleri

  

5. Avokado

avokado
Via Kelly Sikkema / Unsplash

Avokadonun genel olarak çok sevilen bir meyve olduğunu söylemek çok zordur. Farklı tadı ve yağlı yapısı dolayısıyla çok yoğun olarak tercih edilmez. Fakat söz konusu meyvenin içerisinde yer alan besinler ve yağlar, vücut sağlığı için son derece önemlidir. Öncelikle bu meyvenin faydalı yağlar ve E vitamini bakımından oldukça zengin olduğunun bilinmesi gerekir. Bunlar ise beyin sağlığı için büyük öneme sahiptir. Yapılan araştırmalar, 6 ay boyunca günlük 1 adet avokado tüketenlerin bilişsel gelişimlerinin daha üst seviyede olduğunu ortaya koymaktadır.

Her ne kadar avokadonun tadı çok hoş değilse de, bu meyve farklı şekillerde tüketilebilir. Limon ve farklı eklemeler yapılarak, tadı daha normal bir hale getirilebilir. Böylece odaklanma noktasındaki sorunların ortadan kalkmasını sağlar.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Kilo Verirken Sıklıkla Yapılan Beslenme Hataları

 

6. Kuruyemiş

kuruyemiş
Via ExplorerBob / Pixabay

Kuruyemişlerin farklı yararları vardır. Bu yararlardan birisi de beyin fonksiyonları ile ilgilidir. Hemen her tür kuruyemişin bilişsel gelişim açısından olumlu etkileri olduğu söylenebilir. Fakat bu noktada cevizin yerinin çok daha özel olduğunun bilinmesi gerekir. Ceviz, polifenik bir bitkidir ve beyni olumlu olarak etkiler. Bu ise odaklanmanızı kolaylaştırır.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir