B1 Vitamini (Tiamin) Nedir? İçeren Besinler Ve Faydaları Nelerdir? Eksikliği Belirtileri

B1 Vitamini (Tiamin) Nedir?

Tiamin bir vitamin türü olup, aynı zamanda B1 vitamini olarak da adlandırılır. B1 vitamini, mayalar, tahıllar, fasulye, fındık ve et gibi birçok gıdada bulunur. Genellikle diğer B vitaminleri ile birlikte kullanılır ve birçok B vitamini kompleksi içerisinde kendisine yer bulur. Vitamin B kompleksleri genelde B1 vitamini (tiamin), B2 vitamini (riboflavin), B3 vitamini (niasin / niacinamide), vitamin B5 (pantotenik asit), vitamin B6 (piridoksin), vitamin B12 (siyanokobalamin) ve folik asit içerir.

(https://www.webmd.com/vitamins-supplements/altmodmono-965-THIAMINE+VITAMIN+B1.aspx?altModalityId=965&altModalityName=THIAMINE+(VITAMIN+B1)&source=0)

B1 vitamini yediğimiz gıdaların sindirilmesini, metabolizmaya kazandırılmasını ve vücudumuza enerji yüklemesini sağlar. Vücutta B1 vitamini eksikliği varsa, karbonhidrat ve proteinlerdeki moleküller vücuda düzgün bir şekilde kazandırılamaz. Bu vitamin aynı zamanda kardiyovasküler sistem, sindirim sistemi gibi hayati mekanizmaları düzenlemek için diğer B vitaminleri ile birlikte hayati önem taşır. Tiamin (B1), suda çözünebilen bir vitamindir ve vücudun hemen hemen her hücresinde kullanılır. Enerji seviyelerinin yüksek tutulması ve sağlıklı bir metabolizma için büyük önem taşımaktadır.

Tiamin yani B1 vitamini eksikliği zayıflığa, kronik yorgunluğa, kalp rahatsızlıklarına ve sinir hasarına neden olabilir. Tiamin, mayalar, belirli tahıllar, fasulye, fındık ve et dahil olmak üzere çoğu yiyeceklerde bulunur.

Vitamin B1 / Tiamin Eksikliği Belirtileri

Tiamin eksikliğinin klinik bulguları şu şekildedir; Hızlı kilo verme, iştahsızlık, sindirim sorunları, sinir hasarı, sinir iltihabı (nevrit), yorgunluk, kısa süreli hafızada zayıflıklar, sinirlilik, kas güçsüzlüğü, kayıtsızlık veya depresyon gibi zihinsel değişiklikler, kalp gibi kardiyovasküler etkiler.

Günlük kullanım miktarı erkekler için 1.2 mg / gün ve kadınlar için 1.1 mg’dir.

B1 Vitamini İçeren Besinler Nelerdir?

Tiyamin’in besin kaynakları arasında en zengin olanları fasulye, fıstık, tohum, yosun (veya spirulina tozu), maya, özellikle de peynir en zengin kaynaklardır. Karaciğer de dahil olmak üzere bazı et türleri veya yulaf ve arpa gibi bazı tahıllar da önemli kaynaklar arasındadır.

Tiamin çoğunlukla ekmek, makarna, pirinç ve tam taneli tahıl ürünlerinde de bulunur. Bu gıdalar, tiyamin ile zenginleştirilmiştir, yani tiamin gıdaya sentetik olarak eklenmiştir.

Tiyaminin gıdaya sentetik olarak eklendiği ürünlerde genellikle “zenginleştirilmiş” veya “takviyeli” kelimeleri görürsünüz. İşlenmiş ürünlerden farklı olarak fıstık, fasülye gibi gıdalar doğal yapısında yüksek miktarlarda tiamin içerir.

Meyve ve sebzelerde yüksek miktarlarda B1 vitamini bulunmaz. Ancak bezelye ve domates gibi yiyeceklerde düşük veya orta miktarlarda bulunur. Kuşkonmaz, patates, mantar, marul, ıspanak ve patlıcan gibi yiyeceklerde ihtiyacınızın belli bir kısmını karşılayabilirsiniz.

B1 Vitamini / Tiyamin İçeren Gıdalar;

Günlük / 1.2 mg ile yetişkinler için B1 vitamin kaynakları;

  1. Yosun – 1 su bardağı deniz yosunu: 2.66 mg (% 216)
  2. Ayçiçeği Tohumları – 1 fincan: 2.0 mg (% 164)
  3. Siyah Fasulye – 1/3 su bardağı kurutulur veya yaklaşık 1 fincan pişirilir: 0.58 mg (% 48)
  4. Mercimek – 1/3 su bardağı kurutulur veya yaklaşık 1 fincan pişirilir: 0.53 mg (% 44)
  5. Organik Edameme / Soya – 1/3 su bardağı kurutulur veya yaklaşık 1 fincan pişirilir: 0.53 mg (% 44)
  6. Beyaz Fasulye – 1/3 su bardağı kurutulur veya yaklaşık 1 fincan pişirilir: 0.53 mg (% 44)
  7. Yeşil Yuvarlak Bezelye – 1/3 su bardağı kurutulur veya yaklaşık 1 fincan pişirilir: 0.48 mg (% 40)
  8. Sığır Karaciğer – 1 85.05 gr parça pişirilir: 0.32 mg (% 26)
  9. Kuşkonmaz – 1 fincan pişirilir: 0.30 mg (% 25)
  10. Brüksel lahanası – 1 fincan pişirilir: 0.16 (% 13)

(https://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/report?nutrient1=404&nutrient2=&nutrient3=&fg=&max=25&subset=0&offset=0&sort=c&totCount=7717&measureby=m)

B1 Vitamini / Tiamin Faydaları

  • Sağlıklı bir metabolizma sağlar. B1 vitamini vücuttaki karbonhidratın glikoza çevrilmesini sağlar. Glikoz ise vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi açığa çıkarmaktadır. Tüm bu süreç daha sağlıklı çalışan bir metabolizmaya sahip olmamızı sağlar.

( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16550223 )

  • Bu vitamin ayrıca vücuttaki proteinleri ve yağları parçalamakla görevlidir. Ayrıca Tiamin vücuttaki kırmızı kan hücresi üretiminde de görev üstlenmektedir. Tiamin ve diğer B vitaminleri enerjiyi artırdığından “enerji artırıcı” ürünlerde barındırılmaktadır.
  • Sinir sistemini korur. Tiamin’in karbonhidratları enerjiye dönüştürmede önemli bir etken olduğunu belirtmiştik. Bu noktada sinir sisteminin ihtiyacı olan enerji vücuda kazandırılmış olur. Gıdalarla birlikte vücudumuza “yakıt” sağlarız. Bu yakıtın doğru bir şekilde çalışması demek daha iyi bir sinir ve beyin sistemine sahip olmamızı, bilgiyi hareket ettirmemizi, daha iyi bir hafızaya sahip olmamızı ve öğrenmemizi kolaylaştırır. Ayrıca, Thiamine, sinirleri sararak sinir sistemimizi koruyan, miyelin kılıflarının gelişimini sağlar.

( https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22116701 )

  • Kalp-damar sağlığınızı korur. Vücudunuza yeterli miktarda B1 vitamini kazandırdığınızda, sinirler ve kaslar arasında iletileri aktaran nörotransmitter meydana gelir. Kalbimiz ise bu sinyallare ihtiyaç duyan en önemli kas gruplarından bir tanesidir. Kalp ritimlerinin sağlıklı bir bir şekilde çalışabilmesi için bu sinyallere ihtiyacı vardır ve bu sinyaller enerjiye ihtiyaç duyar. B1 vitamini ile vücudumuzun ürettiği enerji bu anlamda büyük bir önem taşımaktadır.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. Gıda parçacıklarının tam sindirimi ve besin maddelerinin emilmesi açısından bağışıklık sistemine önemli bir katkıda bulunmaktadır.
  • Beyin sağlığına katkısı vardır. Bu vitaminin beyin ve vücut arasındaki bağlantıya önemli katkıları vardır. Aynı zamanda Alzheimer hastalığı riskinin azaltılmasına destek olur.
  • Öğrenmeyi geliştirir. Odaklanma, enerji, kronik stresle mücadele ve hafıza kaybını önleme açısından kritik bir vitamindir.
  • Psikolojinizi olumlu etkiler. Vücudun strese karşı koyma kabiliyetini geliştirir; bu da B vitamininin sıklıkla “anti stres” vitaminleri olarak adlandırılmasının nedenidir.
  • Göz sağlığınızı korur. Katarakt gibi görme sorunlarına yol açan hastalıklara karşı iyi geldiği bilinmektedir.

Vitamin ürünleri sitemiz üzerinden inceleyebilirsiniz; Vitaminler

Diğerileri;

 

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir