B7 Vitamini (Biyotin) Hakkında Tüm Bilgiler

Biyotin veya B7 vitamini olarak adlandırılan vitamin çeşididir. B vitamini kompleksinin önemli bir parçasıdır. Suda çözünen bir vitamindir – Sağlıklı metabolizma, sinir sistemi, sindirim sistemi ve kardiyovasküler fonksiyonlar için son derece önemli bir vitamindir. Vücudumuzda bulunan yağ, protein ve karbonhidratların enerjiye dönüşmesini sağlar. Saçlarımızın, tırnaklarımızın ve cildimizin sağlığını korumada önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Yani daha genç ve dinamik bir görüntü için b7 vitamini (Biotin) almamız son derece önemlidir. Aslında Biyotin-B7 vitamini “H vitamini” olarak da anılmaktadır. Almancada “Haar ve Haut” kelimelerinin karşılığı olan “saç ve cilt” anlamına gelmektedir. Cilt ve cilt güzelliği ürünlerine genellikle B7 vitamini / biyotin eklenir. Bazı eczanelerde krem ve haplar şeklinde Biyotin destekli ürünler satılmaktadır.

Biotin, et, yumurta, avokado, karnabahar, çilek, balık, bakliyat ve mantar gibi gıdalarda bulunur.

Biyotin-B7 Vitamini Eksikliği

Biyotin eksikliği çok fazla rastlanılan bir durum değildir. Çünkü günlük tükettiğimiz birçok besinde B7 vitamini bulunmaktadır. Aynı zamanda günlük tüketilmesi gereken miktar düşük seviyelerdedir. Bu yüzden B7 vitamini eksiliği çok sık rastlanılan bir durum değildir.( https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/biotin#section=Drug-and-Medication-Information)

Peki, Biyotin eksikliğinin sebebi ne olabilir? Biyotin suda çözülen bir vitamindir. Yani kan dolaşımında hareket eder ve vücutta bulunan fazla veya kullanılmayan miktarlar idrar yoluyla vücuttan atılır. Bu nedenle, vücut biyotin rezervleri oluşturmaz. Yani vücudumuz B7 vitamini eksikliği ile karşılaşmamak için gerekli besinleri gün içerisinde tüketmeliyiz. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0009294/?report=details#uses)

B7 vitamini / biyotin eksikliğini artıran risk faktörleri şunlardır:

  • Gebelik,
  • Bazı anti-nöbet ilaçlarının uzun süreli kullanımı,
  • Aşırı alkol kullanımı,
  • Çiğ yumurta akını bolca tüketmek,
  • Sigara içmek,
  • Uzun süreli antibiyotik kullanımı,
  • Bağırsak malabsorpsiyon sorunları veya Crohn hastalığı, çölyak hastalığı veya sızan bağırsak sendromu gibi ciddi sindirim bozuklukları.

Biyotin eksikliği nedeniyle ortaya çıkabilecek durumlar;

  • Kuru, tahriş olmuş cilt,
  • Kırılgan saçlar veya saç dökülmesi,
  • Enerji eksikliği ya da kronik yorgunluk,
  • Sindirim ve bağırsak sistemi sorunları,
  • Kas ağrıları,
  • Sinir hasarı,
  • Ruh hali değişiklikleri,
  • Kramplar,
  • Uzuvlarda karıncalanma
  • Bilişsel bozukluklar.

Günlük Önerilen Biyotin (B7 Vitamini ) Miktarı;

Amerikan Ulusal Bilim Akademisi Tıp Enstitüsü’ne göre, biyotin vitamininden yararlanmamız için günlük önerilen biyotin değerleri:

  • Bebekler için günde 5 mikrogram,
  • 7 ila 3 yaş arasındaki bebekler için günlük 6–8 mikrogram,
  • 4-13 yaş arası çocuklar için günde 12-20 mikrogram,
  • Ergenler için günde 25 mikrogram,
  • 19 yaşından büyük erkek ve kadın yetişkinler için günde 30 mikrogram,
  • Emziren kadınlar için günlük 30 miligram veya 35 miligram.

B7 Vitamini (Biyotin) Desteği

B7 vitamini, “Adrenal Destek Komplesi” veya “Enerji Kompleksi” takviyesi olarak adlandırılan B-kompleks takviye ürünlerinde bulunabilir. Bu tür takviyeler genellikle B6 vitamini, B12 vitamini, B2 vitamini riboflavin ve B3 vitamini içeren, B vitamini takviyeleridir.

B vitamini takviyeleri vücudumuzda önemli etkileri vardır. Metabolizma aktivitesini, beyin fonksiyonlarını, sinir sinyallerini ve bazı günlük vücut fonksiyonlarını destekler. B vitaminlerinin her biri ayrı görevler üstlenir ve sağlımız için son derece önemlidirler. B vitamini grubuna ait takviyeler bu anlamda sağlığımız için önemli rol oynayabilir. Fakat her şeye rağmen bu tarz katkı ürünlerini doktorunuza başvurmadan kullanmayınız.

B7 Vitamini (Biyotin) Vitamini İçeren Doğal Besinler

Aslında sekiz farklı biyotin türü vardır, fakat sadece bir tanesi doğal olarak meydana gelir. Bu da doğal gıda kaynaklarında bulunan “D-Biyotin” dir. “D-Biyotin”, biyotin vitamininin bütün özelliklerini taşıyan türdür. Bu durum neden doğal yollarla beslenmemiz gerektiği konusunda bize güzel bir örnek olabilir. Bu yüzden diğer makalelerimizde de sürekli olarak doğal yiyeceklerle beslenmemiz gerektiğini, mineral ve vitaminleri bu sağlıklı gıdalardan edinmemiz gerektiğini vurguluyoruz.

2004 yılında yapılan araştırmalarda bilim adamları, içinde B7 vitamini içeren 51 farklı gıdayı incelemişlerdir. Ve sonuç olarak her besinde farklı oranlarda B7/Biyotin vitamini olduğunu tespit etmişlerdir. Bizde sizler için içerisinde en fazla B7/Biyotin vitamini bulunan gıdaların bir listesini yaptık:

  • Karaciğer – 60 gr pişmiş: 27–35 miligram
  • Yumurtalar – 1 bütün: 13–25 miligram
  • Maya – 7 gram / yaklaşık 1 yemek kaşığı: 1.4–14 miligram
  • Somon – 90 gr: 4-5 miligram
  • Peynir (organik keçi peyniri deneyin) – 1 ons: 0.4–2 miligram
  • Avokado – 1 bütün: 2-6 miligram
  • Ahududu – 1 fincan: 0.2–2 miligram
  • Karnabahar – 1 fincan: 0.2–2 miligram
  • Tam Tahıl Ekmeği – 1 dilim: 0.2–6 miligram

Ayrıca, meyvelerin, mantarların ve diğer balık türlerinin de iyi bir biyotin kaynağı olduğu düşünülmektedir.

İlginç bir şekilde, B7 vitamini sadece yumurtanın sarısında bulunduğu anlaşılmıştır. Hatta yumurta akının vitamin etkilerini azalttığını ve bunun B vitamini eksikliğine neden olabileceği anlaşılmıştır.

Aynı zamanda ek vitamin sporcu takviyeleri için ürünlerimizde göz atabilirsiniz; Vitaminler

Diğerleri;

Biyotin (B7 Vitamini) Faydaları

Metabolizmayı güçlendirir. B7 vitamini diğer B vitaminleri ile birlikte vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Bu anlamda metabolizmamız için son derece önemlidir. B7 vitamini bu işlevleri yerine getirmektedir:

  • Glikozun üretilmesi için görevlidir. Bu dönüşüm vücudumuzun yakıtı olan enerjiyi meydana çıkarır.
  • Vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi için vücudun proteinlerden amino asitleri kullanmasını sağlar.

Glikoz intoleransını artırabilir ve kan şekerini dengeleyebilir. Vitamin B7 / biyotin, özellikle krom ile birlikte kullanıldığında, diyabetli kişilerde kan şekerinin azaltılmasına yardımcı olur. Biotin kan şekeri düzeylerini olumlu etkiler.

Sağlıklı Saç, Cilt ve Tırnakları için B7 vitamini kullanın. Sağlıklı cilt, saç ve tırnaklar için B7 vitamini gereklidir.  Eğer bir kişi B7 vitamini eksikliği yaşarsa, tırnaklarda incelme, parçalanma görülebilir. Saçlarda kuruma ve kırılma görülür ve bu durum saçları cansız ve bakımsız gösteren önemli etkendir. Tahriş olmuş deri diğer önemli semptomlardandır.

Biyotinin birçok kozmetik yüz kremine, saç maskelerine ve diğer reçetesiz güzellik ürünlerine dahil olduğunu fark edebilirsiniz, ancak katkı olarak uygulanmak yerine yenildiğinde daha etkilidir.

Cildin sivilce, mantar enfeksiyonları, döküntüler, şiddetli kuruluk ve çatlamadan korunmasına yardımcı olur. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0009294/?report=details#uses)

Beyin Fonksiyonunu Korur. Sinir sinyallemesi ve nörotransmitter aktivitesindeki rolü nedeniyle sinir sistemi sağlığımız için son derece önemlidir. B vitaminleri birlikte kullanıldığında hafıza fonksiyonlarını olumlu etkiler. Alzheimer hastalığı veya demans gibi hastalıklara karşı koruyucu görevi vardır.

Kardiyovasküler Sistemin Korunmasına Yardımcı Olur. B7 vitamini ve bütün B vitaminleri, inflamasyon, ateroskleroz (veya atardamarlarda plak birikimi), kalp krizi ve inme gibi yaygın kalp hastalıklarının önlenmesinde ve tedavi edilmesinde önemli bir vitamin görevi üstlenmektedir.

Tiroid ve Adrenal Fonksiyonu Destekler. Tiroid aktivitesi ve adrenal yorgunluğa karşı vücudu savunmak için B7 vitamini / Biotin gibi B vitaminlerini tüketmek gerekir.

Doku ve kas oluşumunda ve onarımında kullanılmalıdır. Kas dokularının onarılmasına ve inşa edilmesine yardımcı olurken, vücut dokularının büyümesine ve korunmasına da yardımcı olmaktadır.

B7 Vitamini Kullanımı Ve Zararlı Olabileceği Durumlar

İçerisinde B7 vitamini bulunan ürünleri kullanırken hangi miktarda kullanmanız gerektiğini doktorunuz kontrolünde karar veriniz. Eğer belirtilen gıdalardan bazılarına alerjiniz varsa bu duruma da dikkat etmeniz gerekir.

Özellikle antibiyotik kullanan kişilerin B7 vitamini/Biyotin kullanımına daha fazla dikkat etmesi gerekir.

Kullanılacak olan miktarlar yukarıda da paylaştığımız gibi yaşa ve cinsiyete göre değişmektedir. Bu ölçüler doğrultusunda hareket etmeniz daha uygundur. Eğer bir hastalığınız varsa mutlaka doktorunuza başvurunuz. Yukarıda yazılanlar tıbbi bir geçerlilik taşımamaktadır. Sadece yerli ve yabancı kaynaklardan elde edilen bilgiler paylaşılmıştır.

 

 

 

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir