Bacak Antrenmanlarında Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Vücudumuzda bulunan ve vücudumuzdaki kas kütlesinin neredeyse yarısını oluşturan, günlük yaşamda yürüme, merdiven çıkma, koşma, zıplama gibi eylemlerimizi yapmamızı sağlayan bacak kasları, antrenmanlarla güçlendirilirken kesinlikle dikkat edilmesi gereken kuralları vardır. Çünkü bacaklarımızı gün içinde çok fazla kullandığımız için sakatlığı sonucunda yürüme işlevini bile kaybetme söz konusu olabilir.

Antrenmanlarda dikkat edilmediği takdirde diz üzerinde bulunan çapraz bağ ve menisküs, bel kısmındaki omurga, ayak bilek kısmı yada bölgedeki kas grupları zedelenebilir ve sakatlık yaşanabilir. Yapılan hareketlerdeki stabilizasyon ve ağırlık seçimi doğru olduğunda minimize edilsede bacak kaslarındaki günlük stres sakatlığa davetiye çıkartabilir.

Bacak çalışmalarında en fazla görülen rahatsızlıklar:

Bel Ağrısı: Bazı bacak hareketleri uygulanırken belin açısı yanlış yapıldığında bel kaslarında bie spazm oluşabilir ve bunun ağrısı rahatsızlık yaratabilir. Bunun haricinde beldeki omurların arasındaki disklerde kayma yada yırtılma oluşabilir ve kıkırdak sinirlere baskı yaparak ağrı oluşturabilir. Bu ciddi bir rahatsızlıktır ve fıtık adı verilir.

Diz Ağrıları: Hareket esnasında dizin açısı yanlış olduğunda bütün yük menisküs ve çapraz bağlara binecektir. Burdaki zedelenmelerin ağrıları genelde diz üzerinde hissedilir ve her atılan adımda daha fazla ağrıya yol açar. Ayrıca patelladaki (diz kapağı) zedelenmeler aynı şekilde ağrı yaratabilir.

Kassal Yırtılmalar ve Spazmlar: Yanlış ağırlık seçimlerinde kasın kaldıramayacağı yük yüzünden adaledeki stresin fazlalaşması ordaki fibrillere aşırı zarar vererek hasar bırakmsıyla oluşur. Yırtığın boyutu iyileşme sürecini belirler. Bazen komple dinlendirilmeli bazen ise hafif fizik tedavi ile iyileştirilmelidir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir