Bayanlar mı Yoksa Erkekler mi Daha Hızlı Vücut Geliştirir?

Bayanlarda ve Erkeklerde Vücut Geliştirme Hızı
Bayanlarda ve Erkeklerde Vücut Geliştirme Hızı
Via Skeeze / Pixabay

Bayanlar ve erkekler birbirinden farklı vücut yapılarına sahiptir. Doğuştan gelen bu farklar ile erkekler daha fazla kas oranına sahip bir vücut yapısına bürünür. Kadınlarda ise bu durum yağ oranının fazla olması şeklinde değişiklik gösterir. Doğuştan gelen bu genel özellikler, kadınlar ve erkeklerin vücutlarında birçok dengenin farklı şekilde oluşmasına neden olmuştur.

 

Bayan Ve Erkeğin Yapılarındaki Farklılıklar

Bayan ve erkeklerin vücutlarındaki en büyük farklılık, hormonlardır. Hormonların etkisi ile bayan ve erkeğin vücutlarının çalışma sistemi de yağ yakım hızları ve kas yapma seviyeleri de farklılık gösterir. Erkeklerde kas yapma oranı bayanlara oranla oldukça yüksektir. Erkeklerin genel anlamda uzun boyda ve iri yapıda olmalarının temelinde de bu neden yatar. Bayanlarda ise bu durum yağ olarak kendini gösterir.  Bayanların vücudu yağ oranına ve yağ birikimine daha müsait bir yapıdadır. Diğer bir deyimle erkeklerin vücudu kas yaparken, bayanların vücudu yağ yapar.

 

Güç Konusunda Erkekler Önde

Erkeklerin kas kütlelerinin fazlalık göstermesi, erkekleri zaman içerisinde daha güçlü varlıklar haline getirmiştir.  Spor dallarında da ağırlık ve güç isteyen güreşlerde erkeklerin daha çok başarı sağlamasının temelinde bu neden yatar. Bayanlar yağ kütlesinde fazlalık isteyen spor dallarında başarılıdır. Buna doğru orantı olarak, bayanların yüzme sporunda daha etkili ve kıvrak bir performans göstermeleri örnek olarak verilebilir. Yağ kütleleri suda batma eğilimi göstermeyen dokulardır. Bunun getirdiği bir artı olarak bayanlar yüzme sporlarında daha başarılıdır.  Bu gibi örnekleri artırmak mümkündür.

Halter, boks, koşu gibi sporlarda da erkeklerin üstünlüğü gözle görülür derecededir. Tamamen kas eğitimine tabi tutulan bu spor dallarında vücut ağırlığı ve vücuttaki kas oranı önem taşır. Fazla kaslı yapıdaki erkekler, güç isteyen sporlarda daima etkilidir. Bu nedenle ağır spor dalları erkeklere daha uygun spor dalları olarak tanımlanır.  Normal şartlarda bayanın da erkeğin de çok aşırı kaslara sahip olması mümkün değildir. Görülenin aksine, kaba vücut yapısına sahip olan ve iri kasları ile meydan okuyan kişiler, steroid bazlı tavsiye etmediğimiz desteklerle bu aşırı kaslı vücudu gerçekleştirmektedir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Zayıflamak İsteyenlerin Yapması Gereken Spor Türleri

 

Via Valery Sysoev / Unsplash

 

Bayan ve Erkeğin Vücut Geliştirme Yarışı

Günümüzde hem bayanlar hem de erkekler vücut geliştirme sporu ile ilgilidir. Spor salonunda uygulanacak düzenli programlar ile kas geliştirme çalışmaları yaparak, daha etkili ve güçlü bir vücuda sahip olmak amaçlanır. Ancak bayan ve erkeğin birçok konudaki farklılığı bu konuda da göze çarpmaktadır. Sözü geçen hormonların etkisi burada da kendini göstererek bayanları bir adım daha geri plana atan bir unsurdur. Erkeğin vücudu kas yapmaya daha eğilimli olduğundan dolayı, erkekler daha kısa sürede kas yapmayı başarabilir.

Bayanların erkekler ile aynı seviyede kaslara sahip olmaları için, çok daha fazla antrenman yapmaları gerekir ki yine de ne kadar yaparlarsa yapsınlar erkekler ile aynı kas oranına sahip olmaları çok zordur. Bu genlerden gelen bir özelliktir ve bayanların kaslarının gelişme yapıları erkeklere oranla daha düşük bir düzeydedir.  Hem bayanın hem erkeğin, hem kilolu kişilerin hem de zayıf kişilerin kas yapmaları mümkündür. Sadece iki cinsin gelişim zamanları farklıdır ve her kişide uygulanacak vücut geliştirme programı farklılık gösterir. Bunun haricinde her iki cins de sağlıklı bir şekilde kas geliştirme imkanına sahiptir.

  

Etkili Kaslara Sahip Olmak İçin Düzenli Program Şarttır

Gözle görülür bir kas kütlesine sahip olmak hiç kolay bir iş değildir. Düzenli program ve dikkatli beslenme gerektirir. Hem bayan hem erkeğin uyabileceği programlar olduğu gibi, kişiye özel olarak da hazırlanabilen programlar mevcuttur. Bunlar hedeflenen kas oranlarına ve kişinin vücut özelliklerine göre farklılık gösterir. Programa her gün katılmak ve antrenmanları eksiksiz yapmak, istenilen kas kütlesine ulaşmayı sağlar. Vücut geliştirme sporunun en önemli parçası olan kas geliştirme programları, hemen her kişide olumlu yanıt veren programlardır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Bayanlara Özel Vücut Geliştirme Önerileri

 

Bayanlarda Vücut Geliştirme Antrenman
Via Frans Van Heerden / Pexels

 

Protein Alımının Artırılması Esastır

Kas kütlesi oluşturmak için yapılan spor hareketlerinin yanında kişilerin beslenme alışkanlıkları da önem taşır. Özenle hazırlanacak bir beslenme listesi ile daha kısa sürede etkili sonuçlara ulaşılabilir.

Vücut geliştirme sporunda beslenmenin protein ağırlık olarak sağlanması gerekir. Vücudun yakacağı yağlara ek olarak alacağı fazla protein değerleri ile kas oluşumu güçlenmektedir.  Kasların büyük kısmını oluşturan proteinler düzenli olarak ve yeterli seviyede alındığında, kişinin vücudundaki kas oranında gözle görülür bir artış olur. Yeterli beslenmenin olamadığı durumlarda, protein tozu olarak bilinen besin takviyeleri ile vücuda destek gıda verimi sağlanabilir. Böylelikle vücut ihtiyaç duyduğu protein miktarını alarak bunu spor esnasında kas oluşumu için harcar. Vücuttaki fazla yağ oranını da atılması ile zaman içerisinde vücut şekillenerek, kaslar daha görünür bir hale gelir.

Kas Gelişimini Destekleyen Protein Tozu Ürünlerini İncelemek İçin Tıklayın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir