Bayanlarda Vücut Geliştirmenin Doğurganlığa Etkisi

Vücut Geliştirme ve Doğurganlık
Vücut Geliştirme ve Doğurganlık
Via Thedanw / Pixabay

Vücut geliştirme bir diğer ismi ile “bodybuilding” giderek yaygınlaşan sporlardan biridir. Daha çok erkeklerde görülen bu spor türü bayanlar tarafından da tercih edilerek uygulanmaktadır. Bayanların vücutlarını geliştirmelerinin sağlık açısından herhangi zararı bulunmuyor. Ancak bu geliştirmeniz uzman desteğinde yapılması en iyi sonucun alınmasına katkı sağlayacaktır. Kasların çalıştırılması ve geliştirilmesi için de düzenli bir beslenme programı oluşturulmalıdır.

 

Vücut Geliştirmenin Faydaları Nelerdir?

Vücut geliştirme sık tercih edilen ve insanlara estetik bir görünüm katan spordur. Birçok spor gibi oldukça faydalıdır. Kadınlarda ve erkeklerde ideal vücut tipi olan kaslı, baklavalı ve üçgen vücut spor ile sağlanır. İstediği vücuda kavuşmak bireye özgüven katar, bu da psikolojik açıdan olumlu sonuçlar doğurur. Fizyolojik ve biyolojik olarak da çoğu spor dalı gibi, vücut geliştirme de faydalıdır. Bireyi zinde tutan bir spordur. Düzenli bir çalışma ve belirli miktarda kalori alımı gerektirir. Çoğu insana hayalindeki vücuda sahip olma imkânı verir. Daha sağlıklı ve kaliteli yaşam sağlar. Metabolizmayı da hızlandırdığı için fazla vücut yağını yakar. Kalp sağlığına faydası vardır.

 

Vücut Geliştirmenin Zararları Nelerdir?

Vücut geliştirme hem erkek hem de kadın bireyler için istenilen vücuda kavuşma amacı ile yapılır. Ağır bir spor olduğu için bazı sağlık sorunları olan bireyler tarafından yapılmaması gerekir. Tek başına yapıldığında, normal bireyler üzerinde bir zararı yoktur fakat kasları daha da geliştirmek için kullanılan ilaçlar insan sağlığını tehdit edebilir. Bu ilaçların çok fazla zararı ve yan etkisi vardır. Özellikle steroid kullanımı sağlık açısından zararlıdır. Aşırı derecede ağırlık kaldırmak da kaslara ve eklemlere zarar verecektir.

 

Bayanlar Vücut Geliştirirken Doğurganlık Nasıl Etkilenir?

Kas gelişimi için kullanılan ilaçlar annelik ihtimalini ciddi bir şekilde azaltabilir. Bundan dolayı anne olmak isteyen bayanlar vücut geliştirmede kesinlikle bilinçsizce ilaç kullanılmaması gerekir. Hamile olan ya da olmak isteyen bayanların kaslar için kullanılan ilaçlardan kaçınması gerekir. Burada bahsedilen besin takviyeleri değil, steroid gibi hormonlara direkt etki eden iğne ve ilaçlardır. Hamilelik döneminde vücut çok hassas olacağı için besin takviyesi alımı da doktor tavsiyesiyle olmalıdır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Spinning Egzersizi ile Saatte 900 Kalori

Via Free-Photos / Pixabay

 

Bayanlarda Vücut Geliştirme

İnsanların gelişmiş, kaslı vücut istemesi ile vücut geliştirme yaygın bir spor olmuştur. Kadınların da yapabildiği ve kaslı bir vücuda sahip olduğu spor olan vücut geliştirmenin sayısız faydası vardır. Ancak yalnızca spor yaparak vücut geliştirmek bir yere kadardır. Yanı sıra protein takviyesi ve kalori hesabı da yapılır. Yeterli miktarda spor yaparak karın kasına yani halk arasındaki ismi ile baklavalara sahip olmak mümkündür. Sıkı ve kaslı bir vücut herkes tarafından çekici kabul edilir. Kadınlar da vücut geliştirerek şampiyonalara katılabilir. Ülkemizde ve dünyada kadınlar için böyle şampiyonalar mevcuttur.

  

Bayanlarda Karın, Kol ve Bacak Kası Geliştirme

Hem bayanlar hem de erkekler arasında yaygınlaşan vücut geliştirme sayesinde karın, kol ve bacak kası geliştirilebilir. Kadınlar spor yaparak zinde kalabilir,  daha sağlıklı ve sıkı bir vücuda sahip olabilir. Birçok kadın fazla kilolarından şikâyetçidir. Spor ile fazla kiloları vererek kas inşa etmek mümkündür.

Vücut geliştirme sporunu yapmaya erkekler daha yatkın görünse de, bu sporu yapan gayet başarılı kadınlar da bulunur. Bayanlar da gerekli egzersizleri uygulayarak karın kası yapabilir ve baklavalara sahip olabilirler. Sadece karın kası değil kol ve bacak kaslarını da ağırlık kaldırarak geliştirebilirler. Lakin ağırlık kaldırırken dikkat edilmelidir. Çünkü bilinçsizce kaldırılan ağırlıklar kas ve eklemlerde zedelenmelere yol açar. Kaslarda yırtılma ve tendonlarda kopmalar gerçekleşir. Bu da şiddetli ağrılara ve kalıcı hasarlara neden olur.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Bayanlara Özel Vücut Geliştirme Önerileri

 

Anne Olmak İsteyen Bayanlar Vücut Geliştirirken Dikkat

Vücut geliştirmek zararsız gibi görünerek birçok insan tarafından tercih edilse de aslında bilinçsizce hareket edilmesi sonucunda bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle anne olmak isteyen bayanların vücut geliştirirken dikkat etmesi gerekir. Spor yaparken kadın üreme sisteminin bulunduğu karın bölgesi korunmalıdır. Karın bölgesine gelecek olan bir darbe, üreme sisteminde uzun süreli hasara neden olabilir.

Kasları geliştirmek için belli miktarlarda ağırlık kaldırmak gerekir. Fakat bu ağırlık kaldırma abartılırsa kas ve eklemlerde ciddi hasarlar ortaya çıkar. Ayrıca kasların gelişimini hızlandırmak için bilinçsizce kullanılan ilaçlar çok zararlı olabilir.

Aynı zamanda bu dönemde gıda takviyeleri de anne adayları için doktor kontrolünde alınmalıdır. Ağır spor yapmak, kadın üreme sistemine şiddetli darbe gelmediği ya da rahimde yırtılma olmadığı takdirde zarar vermez. Bundan dolayı ağır spor yaparken karna gelecek ağır darbelerden sakınmak gerekir. Bunlara dikkat edildiği takdirde vücut geliştirme, doğurganlığı olumsuz bir şekilde etkilemez.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir