BCAA ve Protein Tozu Karşılaştırması

Protein Tozu BCAA kompleks
Protein Tozu BCAA kompleks
Via LYFE Fuel / Unsplash

Egzersiz ve vücut geliştirme dünyasında, protein ve aminoasit takviyesi alınması olmazsa olmazlar arasında yer alır. Ancak bazıları bu takviye alımını abartmakta ve sağlıklarına dolaylı olarak zarar vermektedir. Dolayısıyla da doğru protein takviyelerinin alınması son derece önemlidir.

Protein ve aminoasit takviyesi denildiği zaman ilk akla gelen seçenekler BCAA ve protein tozlarıdır. Peki, bu iki seçenekten hangisi sizin için daha uygun? Bu sorunun cevabının verilebilmesi için BCAA ve protein tozu karşılaştırması yapmanız gerekir. Yazımızın devamında bu karşılaştırmayı bizler, sizin için yaptık. Burada yer alan bilgilerden yararlanarak, hangisini kullanmanız gerektiğine çok daha rahat bir şekilde karar verebilirsiniz.

 

Aminoasit Nedir?

Aminoasitler, proteini meydana getiren temel yapı taşlarıdır. Bunların sayısı 20’dir. İnsan vücudunda kullanılan bu 20 aminoasidin 11 tanesi vücut tarafından üretilebilir. Geriye kalan 9 tanesi ise üretilemez. Dolayısıyla bu 9 aminoasidin dışarıdan alınması önemli olarak kabul edilir.

Aminoasitler, vücut içinde pek çok farklı alanda etkin olarak kullanılır. Bahse konu kullanım sayesinde farklı yararlar sağladığı bilinmektedir.

  • Bağışıklık sisteminin desteklenmesi,
  • Kas büyümesi,
  • Yağ kaybında rol oynaması gibi çok farklı yararları vardır.

Bundan dolayı özellikle egzersiz yapanların aminoasit konusunda herhangi bir eksiklik yaşamaması son derece önemlidir. Protein alımında doğru stratejiyi izlemeniz gerekir. Peki, protein tozu mu yoksa BCAA mı?

 

İnsanların Günlük Protein İhtiyacı Ne Kadardır?

Protein ihtiyacı, kişiler yaşam tarzına bağlı olarak farklılık gösterir. Özellikle aktif sporla ilgilenenlerin protein ihtiyacı daha fazladır. Bunların içerisinde de vücut geliştirme sporlarıyla ilgilenenlerin ihtiyacı çok daha fazladır. Bu tür sporcuların kilogram başına 1,2-2 gr arasında proteine ihtiyacı vardır. Bazı kişiler için bu rakam 1,4-2 gr arasında olabilir. Dolayısıyla da 80 kg olan birisinin protein ihtiyacı günlük 160 gr’a kadar çıkabilir. Bu rakamın sadece protein ağırlıklı besinlerden alınması bir hayli zordur. İşte bu noktada devreye protein tozu ve aminoasit takviyeleri devreye girer.

Protein alımının doğru yapılması da dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alır. İhtiyaç olan miktarı gün içinde tek seferde almak son derece yanlıştır. Bunun yerine protein alımının güne yayılması gerekir. Böylece vücut her zaman ihtiyacı olanı karşılamış olacaktır.

 

Protein Tozunun Faydaları Nelerdir?

Protein tozlarının kendi içinde farklı türleri vardır. Bunlar arasında yer alan Whey protein tozları yoğun olarak tercih edilmektedir. Whey (peynir altı suyu) protein tozlarının sindirimi son derece kolaydır. Bu sayede egzersiz sırasında parçalanan kas liflerinin onarımı ve büyütülmesi etkili bir şekilde yapılır. Ayrıca bu protein tozunun hazırlanması ve kullanılması son derece kolaydır.

Egzersizden hemen önce ve sonra protein tozu kullanmanın farklı faydaları vardır. Fiziksel performansı yükseltir ve kas oluşumunu kolaylaştırır. Kısacası sporcuların beklentilerini etkin olarak karşılar.

 

BCAA Yararları Nelerdir?

Whey protein tozları, tam protein olarak kabul edilir. Bu, içerisinde bütün aminoasitlerin olması demektir. Bu bakımdan protein tozu ile BCAA kıyaslaması yapılamaz gibi bir çıkarım çıkarılabilir. Ancak bu doğru değildir.

Vücudumuzda 20 adet aminoasit vardır ve bunların her birinin farklı görevleri bulunur. Bundan dolayı spesifik aminoasit alımları için BCAA çok daha etkilidir. Örneğin, lösin adından aminoasit kas yapıcı; izolösin, kan şekerinin düzenlenmesi rollerini üstlenir. Dolayısıyla da sporcular kendi ihtiyaçlarına yönelik olarak gereken aminoasitleri temin etmiş olur.

 

BCAA Takviyeleri Ne Kadar Etkilidir?

Bazı uzmanlar, BCAA etkinliğinden övgü ile bahsetmektedir. Ancak bu etkiye dair bilimsel kanıtların varlığı halen tartışmalıdır. Bazı araştırmalar, kas gelişimi ve onarımı için esansiyel aminoasitlere de ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Buradaki protein sentezi için bahse konu durum zorunludur.

Hafif ve orta dereceli hasarlardan sonra BCAA kullanımının etkili sonuçlar vereceğine ilişkin bazı kanıtlar bulunur. Bu durum antrenman aralarında kasların çok daha hızlı iyileşmesi anlamına gelir. Uzmanlar, BCAA kullanımı için egzersiz sonrasında birkaç doz şeklinde tavsiyelerde bulunur. Gün boyuna yayılması ise özellikle vurgulanır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Nutrich BCAA&Glutamine Complex İncelemesi

 

Protein Tozu ve BCAA Karşılaştırması

Protein tozu (Whey), yararları kanıtlanmış bir takviyedir. Egzersiz sonrasında kullanımı, çok büyük avantajlar sağlar. Bu takviye içerisinde sadece lösin, valin ve izolösin değil, bütün aminoasitler vardır. Bu sayede kas kazanımını çok daha etkili bir şekilde sağlar. Burada BCAA ile bir kıyaslama yapıldığında protein tozunun çok daha etkili olduğu görülür. BCAA etkisi ise daha sınırlıdır.

Egzersiz sonrası için BCAA ve protein tozu kullanımı, doğru bir tercih olabilir. Whey protein tozunun ekstra BCAA ile güçlendirilmesi, iyileşme sürecinin hızlanmasını sağlayabilir. Egzersiz sonrasında yemek ya da meyve porsiyonunuza söz konusu takviyeleri ekleyebilirsiniz.

 

Öncelik Gıdalar

Doğadaki protein kaynaklarının birçoğunun buzdolabınızda yer aldığını unutmayın. Bundan dolayı önceliğinizi bunlara verin. Eğer gıdalardan aldığınız protein miktarı yeterli gelmez ise bu defa protein tozu ve BCAA takviyelerine yönelebilirsiniz.

Kampanyadaki Protein Tozları İçin Tıklayın

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir