Bulk Dönemi Nedir? Ne İşe Yarar?

Bulk Dönemi Beslenme
Bulk Dönemi Beslenme
Via RitaE / Pixabay

Vücut geliştirme sporunda farklı aşamalar vardır. Sporcular, bu aşamaları dikkate alarak beslenmeli ve egzersizlerini buna göre ayarlamalıdır. Söz konusu aşamalardan birisi de bulk dönemidir. Bulk; kelime olarak hacimlenme anlamına gelir. Buradan da anlaşılacağı gibi söz konusu dönemde kasların hacminin arttırılması hedeflenir. Sporcular, harcadıklarından daha fazla kaloriyi alarak, kas hacminin artmasını hedeflerler. Fakat söz konusu uygulamanın içinde birçok detay vardır ve bunlara dikkat edilmesi gerekir. Yani sporcuların istedikleri gibi beslenmeleri söz konusu değildir.

Sporcuların bulk döneminde dikkat etmeleri gereken temel husus, kas kütlelerinin artırılmasıdır. Yağ kütlesinin artması, kesinlikle istenmez ve bunun olmaması için beslenmeye fazlasıyla dikkat edilmesi gerekir. Bunun için ise kaliteli karbonhidratların ve proteinlerin tüketilmesi gerekir. Eğer yağ ve kalitesiz karbonhidrat tüketilirse yağ kütlesinin artması kaçınılmaz olacaktır.

 

Bulk Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bu dönemde beslenme için standart bir kural yoktur. Burada esas olan, kişinin vücut tipine uygun bir şekilde beslenmesidir. Evet, her sporcunun farklı bir vücut tipi vardır ve bunların isimlendirilmesi de yine farklıdır. Bundan dolayı sporcuların ilk olarak vücut tiplerini bilmesi ve vücutlarını tanıması gerekir. Eğer bu yapılmazsa doğru beslenme bulunamaz ve bunun sonucunda farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Örneğin; vücudunuz kilo almaya yatkın ise buna göre bir program hazırlanmalıdır. Eğer kilo almayan bir vücut tipine sahipseniz, hazırlanacak program daha farklı olacaktır. Bundan dolayı standart bir beslenmeden söz edilmesi son derece zordur. Vücut tipine göre nasıl beslenilmesi hakkında fikriniz yoksa bu yazıdan detaylıca öğrenebilirsiniz.

 

1. Endomorf Vücut Tipi Beslenme

Kilo almaya müsait olan ve çok kolay bir şekilde kilo alan vücut, endomorf olarak ifade edilir. Eğer endomorf vücut tipine sahipseniz, bulk yaparken karbonhidrat tüketimini sınırlı tutmanız gerekir. Çünkü karbonhidrat tüketimi, direkt olarak yağ oluşumuna neden olabilir. Bu ise istenmeyen bir durumdur. Bu tip vücuda sahip olan kişilerin bulk döneminde de protein ağırlıklı olarak beslenmesi son derece önemlidir.

 

2. Ektomorf Vücut Tipi Beslenme

Kilo almak istemelerine rağmen bir türlü kilo alamayan vücut ise ektomorf olarak ifade edilir. Ektomorf bir tipe sahip vücudunuz varsa bulk yaparken daha fazla karbonhidrat ve protein tüketmeniz gerekir. Ancak bu tüketim durumunun göbek çevresinde yağlanmaya neden olması muhtemeldir. Bundan dolayı egzersiz programının da buna uygun olacak şekilde hazırlanması son derece önemlidir. Eğer egzersiz programında düzenleme yapılmadan tüketilen besinlerin miktarı artırılırsa, ortaya çıkan sonuç tam anlamıyla bir hayal kırıklığı olacaktır.

 

3. Mezomorf Vücut Tipi Beslenme

Kilo alma ve verme noktasında zorlanmayan vücut tipi ise mezomorf olarak ifade edilir. Söz konusu vücuda sahip olan kişilerin nispeten daha rahat olduğu söylenebilir. Eğer böyle bir vücut tipiniz varsa diğer vücut tiplerine göre daha geniş bir hareket alanınız olduğunu bilmeniz gerekir. Ancak bunu abartarak, vücudunuzda aşırı yağlanmaya neden olmamaya da özen göstermelisiniz.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Nutrich Ecorich Whey Protein İncelemesi

Via Josef Pascal / Pexels

 

Bulk Dönemi Ne Kadar Sürer?

Bulk döneminin süresinin sınırı gibi bir durum söz konusu değildir. Bulk, kişinin kendisine özgüdür ve belirlenen hedeflere ulaşınca sonlanır. Genellikle kış dönemlerinde yapılmasına karşın kış bittikten sonra bu döneminde bitmesi gibi bir durum yoktur.

Burada esas olan kişinin kaç kiloya gelmek istediğidir. 70 kilo olan birisi 80 kiloya gelmek istiyorsa hedefine ulaştığı anda bulk dönemi sona erer. Bu rakama ne zaman ulaşacağı ise beslenme ve egzersiz programına bağlı olarak farklılık gösterir.

 

Bulk Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Vücut geliştirme sporu yaparken, her aşamanın kendi içinde bir takım farklılıkları vardır. Bulk yapılan aşamanın en önemli özelliği ise bu dönemin hassas olmasıdır. Beslenme noktasında yapılacak hatalar, alınan kalorilerin tam olarak hesaplanmaması ciddi sorunlara neden olabilir. Bundan dolayı öncelikle kalori hesabının yapılacağının bilinmesi gerekir. Söz konusu kalori hesabı, doğru olarak yapılmalıdır. Bunun için uzmanlardan yardım alınabilir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise bu aşamadaki beslenmedeki gıda türleridir. Öncelikle bulk yaparken karbonhidrat ve yağ alımının tamamen sıfırlanacağına dair bir yanlış algı olduğunun bilinmesi gerekir. Karbonhidrat ve yağ, vücut için gerekli olan besin kaynakları arasında yer alır. Bundan dolayı da kesinlikle tamamen bırakılmaması gerekir. Belli miktarda bu gıdaların alınmasına devam edilmelidir. Fakat buna uygun egzersizler de yapılmalıdır. Bütün bunlar yapılırken vücut tipine önem verilmesi gerektiği asla unutulmamalıdır.

Bulk Döneminizde Hacim Kazanmanızı Sağlayacak Besin Takviyelerini İncelemek İçin Tıklayın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir