Daha Etkili Antrenman Yapabilmek İçin 5 İpucu

Daha Etkili Bir Antrenman Nasıl Yapılır?
Daha Etkili Bir Antrenman Nasıl Yapılır?
Via Tacofleur / Pixabay

İstenilen vücuda sahip olmak, kasları geliştirmek ve farklı amaçlara ulaşmak için antrenman yapılması gerekir. Hedefe bağlı olarak farklı türden antrenmanların yapılması son derece önemlidir. Eğer bu noktada gereken özen gösterilmez ise yapılan antrenmanlar, yorgunluktan başka bir şey vermeyecektir. Bundan dolayı daha etkili antrenman yapabilmek için gerektiği durumlarda bir uzmandan yardım alınması gerekir. Yazımızın devamında bu konuyla ilgili gerekli bilgilere ulaşacaksınız.

Etkili antrenman nasıl yapılır sorusunun cevabına geçmeden önce bilinmesi gereken bazı hususlardan bahsedilmesi yararlı olacaktır. Egzersiz sonucundan ulaşılması hedeflenen amaç için farklı alanlarda da planlama yapılması gerekir. Evet, bu alanların başında tahmine edeceğiniz gibi beslenme gelir. Beslenme programı, yapılan egzersizlerin etkisinin daha etkili olması adına son derece önemlidir. Bunun için antrenmanlara başlamadan önce kendinize uygun bir beslenme programı ayarlamanız gerekir. Şimdi daha etkili antrenman yapabilmek için 5 ipucu konusuna başlayalım.

 

1. Coşkulu Olun

Antrenmanlar, istenen etkiyi oluşturan birer araç olarak görülmelidir. Bundan dolayı kesinlikle bir angarya olmamalıdır. Aksi durumda bir süre sonra antrenmanlar ciddi şekilde sıkıcı gelmeye başlar ve bunun sonucunda ise antrenmanları bırakmak zorunda kalırsınız. Bunun engellenmesinin en basit yolu ise coşkudur.

Egzersize başlamadan önce olabildiğince coşku toplamanız gerekir. Unutmayın, her antrenman kendi içinde farklıdır. Bundan dolayı sürekli aynı işlemi yaptığınızı kesinlikle düşünmeyin. Coşku toplamak, sizin motivasyonunuzu artıracaktır. Bu ise egzersizlerden keyif almanızı ve daha da istekli bir şekilde antrenman yapmanızı sağlayacaktır. Bütün bunların sonucunda ise ortaya çıkan sonuca siz dahi inanamayacaksınız. Fakat bunun aksi olursa, ortaya çıkan sonucun koca bir hayal kırıklığı olacağını kesinlikle unutmayın.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Yanlış Egzersiz Yaptığınızı Gösteren 5 İşaret

 

2. Amaçlarınızı Baştan Belirleyin

Yukarıda da ifade edildiği gibi antrenmanlar, farklı hedeflere ulaşmanızı sağlayan araçlardır. Bu noktada hedeflerin neler olacağını belirlemeniz çok önemlidir. Amaçlarınız belli olduğunda, amaca ulaşmak için çaba sarf eder ve böylece motive olursunuz. Fakat bu noktada bir belirsizlik durumu olursa, bir süre sonra şevkiniz kırılabilir. Amaç belirlemek, sadece antrenmanlarda değil, yaşamın hemen her alanında oldukça faydalıdır.

Antrenman yaparken belirlenen amaçların gerçekçi olması gerekir. Eğer belirlenen hedefler çok uzak olursa, size yarar sağlamak yerine zarar verecektir. Örneğin; kısa bir sürede kas hacminde ciddi bir artışı hedef olarak koyarsanız, bunu başaramayacağınız baştan bellidir demektir. Bunun yerine daha küçük hedefler belirleyin. Hatta kademeli hedefleri tercih ederek, ciddi bir motivasyon sağlayabilirsiniz.

  • Örneğin; bir haftada şu kadar kalori yakacağım, bir günde şu kadar set yapacağım vs. gibi.

Buradaki rakamların da gerçekçi olmasına dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın. Başarılarınız sizi daha da coşkulu hale getirir. Bundan dolayı mutlaka başarabileceğiniz hedefler belirleyin.

etkili antrenman
Via Steven Erixon / Unsplash

 

3. Antrenmanlarınız Planlı Olsun

Her hedef için öncelikli şartın plan olduğunu söylemek yanlış olmaz. Söz konusu durum, egzersiz yaparken de geçerlidir. Öncelikle detaylı bir planlamanın yapılması, daha sonra ise bu planlamaya göre hareket edilmesi gerekir. Böylece ne zaman, nasıl çalışılacağı ve bunun sonucunda hangi hedeflere ulaşılacağı belirlenmiş olur. Bütün bunlar ise size yürüdüğünüz yolu görme imkânı verecektir.

Antrenmanlarınızı planlarken, günlük yaşantınızı dikkate alın. Hayat sadece egzersizlerden ibaret değildir. Bundan dolayı öncelikle kendinize ve sevdiklerinize zaman ayırın. Yaptığınız plan kesinlikle sizi aşırı zorlamamalı ve sıkışık bir duruma sokmamalıdır. Daha sonra ise antrenmanların kaç saat süreceği, burada hangi egzersizlerin yapılacağı gibi hususları belirleyin. Böylece çok daha motive bir şekilde ilerleme imkânı bulmuş olacaksınız.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Motivasyonunuzu Tavan Yaptıracak Filmler

 

4. Bağlılık ile Başarı Gelir

Hedeflere ulaşabilmenin anahtarlarından birisi de bağlılıktır. Antrenmanlarında bağlılık seviyesi ne kadar yüksek olursa, elde edilecek başarı oranı o derece artacaktır. Söz konusu unsur, tahmin edilmeyecek kadar etkilidir. Hayatın hemen her alanında bu etkiyi görmeniz mümkündür.

Bağlılık; kalıcılık, kararlılık ve tutarlılık bileşenlerinden meydana gelir. Antrenmanlarınızda kararlı olmalı ve hedefe bu şekilde yürümelisiniz. Kalıcı ve sürekli olarak yaptığınız çalışmalar ancak size başarıyı getirir. Bunun dışındakiler beklentilerinizi tam olarak karşılamayabilir. Bundan dolayı başarının anahtarının bağlılık olduğunu asla unutmayın.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Hayatınızı Değiştirecek 20 Motivasyon Cümlesi

 

5. Geçmişi Unutmayın

Antrenmanlar sonucunda meydana gelen değişimler, yavaş yavaş gerçekleşir. Bundan dolayı genellikle meydana gelen değişimler hemen fark edilmez. Fakat geçmişe dönüp baktığınızda ne kadar yol aldığınızı görebilirsiniz. Bunu sağlamanın en basit yolu, geçmişi unutmamaktır. Bunun için antrenmanlara ilk olarak başladığınızdaki durumunuzu not edin ve bu işlemi her hafta tekrarlayın. Böylece haftalık bazda ortaya çıkan değişimi göreceksiniz. Daha geniş açıdan baktığınızda ise aylık ve yıllık değişimleri dahi görebilirsiniz. Bu ise sizin için itici bir güç olacaktır.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir