Daha Sağlıklı Olmak İçin Yapılabilecek 7 Basit Değişiklik

Via Shad0wfall / Pixabay

Günlük yaşamın koşuşturması, sağlıklı yaşamanızı engelliyor mu? Sağlınıza yeteri kadar özen gösteremediğinizi mi düşünüyorsunuz? Bunun için endişelenmenize gerek yok. Yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişiklikler ile bu sorunu tamamen aşabilirsiniz.

Sağlıklı yaşam için birçok kişi egzersiz yapılması ve sağlıklı beslenmesi gerektiğini bilir. Bu noktada bir takım planlamalar yapar. Fakat bir süre sonra özellikle egzersizlere devam edecek gücü kendisinde bulamaz. Bundan dolayı da egzersizleri ve dolayısıyla da beslenme programını bırakmak zorunda kalır. İşte burada size çözüm sağlayacak küçük değişiklikler yapmanız gerekir. Daha sağlıklı olmak için yapılabilecek 7 basit yaşam tarzı değişikliği aşağıda yer almaktadır.

 

1. Vücudunuzu Çok Fazla Zorlamayın

Yaptığınız egzersizlerden fayda sağlamak için devamlılık büyük öneme sahiptir. Bu noktada dikkatli olmalı ve vücudunuza göre bir planlama yapmalısınız. Örneğin; yüksek ağırlıklar kaldırmayı seviyor ve bundan keyif alıyor olabilirsiniz. Fakat kendi kapasitenizi çok fazla zorladığınızda, diğer egzersizler için gerekli olan gücü de tüketmiş olacaksınız. Sadece yüksek ağırlıklar kaldırarak, hedefinize ulaşamazsınız. Bundan dolayı kendi kapasitenizi dikkate alarak hareket edin. Mesela ağrılık kaldırma egzersizlerini 20 dakikalık aralıklar şeklinde yapabilirsiniz. Böylece hem sevdiğiniz egzersizi bırakmamış olacak hem de diğer egzersizler için gerekli olan gücü tüketmemiş olacaksınız. Kendi durumunuza göre daha farklı yöntemler de deneyebilirsiniz.

 

2. Güne Sağlam Bir Kahvaltı ile Başlayın

Sağlıklı bir yaşamın en önemli adımlarından birisi beslenmedir. Beslenmenin ilk adımı ise kahvaltıdır. Yatağınızdan dinlenmiş bir şekilde uyandıktan sonra yapacağınız kahvaltı, bütün gününüzü etkiler. Öncelikle kahvaltınızın genellikle protein içeren besinlerden oluşmasına dikkat edin. Fakat bu durum, kesinlikle karbonhidrat almayacağınız anlamına gelmemelidir. Dolayısıyla da buradaki dengeyi doğru bir şekilde ayarlayın. Son olarak da aldığınız kalori miktarı, diyetinize kesinlikle uygun olmalıdır.

Kahvaltı, gün içinde yakacağınız kalorinin temel kaynağı olacaktır. Eğer burada doğru bir kahvaltı tercih etmez iseniz, bir süre sonra güçsüz kalacak ve yeniden yemek zorunda kalacaksınız. Ayrıca sağlıklı beslenme programından da çıkmış olacaksınız.

 

3. Zihninizi Boşaltın

Sağlık bir yaşam için sadece fiziksel aktivite ve beslenmeye odaklanmayın. Olayın metafizik boyutunu da mutlaka dikkate alın. Yani zihinsel olarak da kendinizi sağlıklı yaşama hazırlamanız gerekir. Zihniniz ne kadar dolu ve karmaşık olursa, hedefinize ulaşmanız o kadar zor olacaktır. Bundan dolayı zihin konusuna gereken önemi fazlasıyla vermeniz gerekir.

Gün içinde kendi zihninizi boşaltmak ve rahatlamak için fırsatlar oluşturun. Eğer buna uygun zamanınız yok ise geceleri bu işlemi mutlaka yapın. Yoga ve benzer aktivitelerden, bu iş için yardım alabilirsiniz.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Göbekli İnsanlar Kas Yapabilir Mi?

 

4. İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durun

Sağlıklı beslenmek için tükettiğiniz besinlere fazlasıyla önem vermeniz gerekir. Geçmişte insanlar, doğal ürünleri tüketirken, günümüzde ise genellikle işlenmiş gıdalar tercih edilir. Ya da bunlar tercih edilmek zorunda kalınır. Bu durum sağlınız için büyük bir tehdittir. Çünkü işlenmiş gıdalar, kesinlikle doğal değildir. Raf ömürlerinin fazla olması için işlenir ve içine farklı maddeler eklenir. Bunlar ise insan sağlığı için uygun şeyler değildir.

İşlenmiş gıdaların haricindeki seçenekleri bulmakta zorlanacağınızı düşünüyorsanız, kesinlikle yanılıyorsunuz. Eğer etrafınıza biraz dikkatli bakarsanız, tüketebileceğiniz çok sayıda sağlıklı gıda olduğunu göreceksiniz. Bundan dolayı beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz, atacağınız en önemli adım olacaktır.

 

5. Zayıf Yanlarınıza Odaklanın

Buradaki tavsiyemiz, yaptığınız egzersizler üzerinedir. Egzersizler sağlık yaşamın olmazsa olmazları arasındadır. Fakat burada vücutta bir takım değişimler olması da beklenir. İşte bu beklentinin karşılanması, sizin egzersizlerinize daha iyi motive olmanızı sağlayacaktır. Söz konusu husus, sandığınızdan daha büyük bir öneme sahiptir.

Egzersiz yaparken, öncelikle zayıf olan yanlarınıza odaklanın. Yapacağınız egzersizlerde, bu kasların çalıştırılmasına özen gösterin. Böylece meydana gelecek değişim, daha kısa sürede olacaktır. Ayrıca bu değişimin daha fark edilebilir olacağından şüpheniz olmasın.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Motivasyonunuzu Tavan Yaptıracak Filmler

 

6. Haftalık Planlamanızı Doğru Yapın

Egzersizlerin beklentileri karşılaması için doğru bir planlamanın yapılması gerekir. Eğer bu noktada hata yapılırsa, o kadar egzersiz sadece yorgunluk anlamına gelir. Bundan dolayı bir uzmandan yardım almayı deneyebilirsiniz.

Egzersiz planlamasında, en önemli noktalardan birisi dinlenme günleridir. Haftanın her günü egzersiz yapamazsınız. En fazla 3 ya da 4 gün egzersiz yapmalı, diğer günler ise kaslarınızın dinlenmesine izin vermelisiniz. Böylece kas gelişiminiz çok daha etkili olacaktır.

 

7. Doğru Uzman ile Çalışın

Sağlık yaşamın temellerinden olan egzersizin doğru olarak yapılması için bir uzmandan yardım almanız gerekir. Yukarıda da birkaç defa tekrarlanan bu öneri, son derece önemlidir. Bir uzman yardımı ile beslenme ve antrenman planı yapın. Böylece sağlıklı bir yaşam için gerekli olan en önemli adımı atmış olacaksınız.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir