Doğal Yollarla Testesteron Arttırma

Vücut geliştirmeyle uğraşan çoğu sporcunun kesinlikle duymuş olacağı bir hormondur. Testesteron hormonu erkeklik hormonudur. Kas ve yağ metabolizmasında çok önemli olan bu hormon ideal seviyesinde olmalıdır. Ama malesef yediğimiz içtiğimiz doğal olmayan gıdalar, yaşam tarzımız bu hormonun düşük seviyelerde olmasına yol açmaktadır. Testesteron üretimi hipotalamus ve hipofiz bezi tarafından kontrol edilen androjen sınıfına ait erkeklik hormonlarından biridir. Sadece erkeklerde değil bayanlarda da üretilir. Fakat bu üretim çok az miktardadır.

Anne karnına düşen her bebek yaşama kız olarak başlar. Sekiz hafta sonra y kromozomu testesteron salgılamasını tetikler ve annenin sağladığı testesteron seviyesi bebeğin cinsiyetinin erkek olmasına sebep olur. Bebeğin anne karnında aldığı bu hormon ne kadar dengeli olursa bebek o kadar sağlıklı olacaktır. Eğer dengesiz alınırsa birey kimlik karmaşasına girebilir.

Testesteron eksikliğinin belirtileri

Ülkemizde malasef üç erkekten biri testesteron düşüklüğü problemi yaşamakta. Zaten otuz yaşından sonra testesteron seviyesinde bir azalma gerçekleşmektedir. Belirtileri şunlardır:

-Yorgunluk
-Uykusuzluk
-İktidarsızlık
-Seks isteğinde azalma
-Diyabetik rahatsızlıklar
-Kemik erimesi
-Depresyon hali
-Fiziksel performansta gözle görülür bir düşüş

Erkeklerdeki testesteron oranı otuz yaşından sonra her sene %0.80 oranında bir azalmayla periyodik olarak devam eder. Bu düşen testesteron seviyesini artıracak yollar mevcuttur. Bir kaçı şunlardır:

-Düzenli Uyku
Bildiğimiz gibi testesteron hormonu uyurken yüksek miktarda salgılanmaktadır. En azından 6-8 saat uyku uyunması testesteron seviyesinde bir artış sağlayacaktır.

-Vücudumuzdaki Yağ Oranını Azaltmamız
Kilolu insanlarda sadece testesteron düşüklüğü değil, diyabet, kalp damar rahatsızlıkları ve çeşitli hormon rahatsızlıkları görülebilir. Bu hormonun düzenli salgılanması için fazla kilolarımızdan kesinlikle kurtulmamız gerekir.

-Doğal Yağlar
Bazı kuruyemişlerden alacağımız doğal yağlar, zeytinyağı ve de bazı hayvansal yağlar testesteron oranını arttırır.

-Şekeri Kesin
Kan şekerini yükselten gıdalar testesteron seviyesinde %25’e kadar bir düşüşe sebep olur. Sofra şekeri ve bazı meyvelerdeki şekerler, glisemik indeksi yüksek gıdalar kan şekerini yükseltir.

-BCAA Kullanımı
Antrenmanlardan önce kullanılan BCAAlar testesteron oranında yükselmeye sebep olup, antrenman sonundaki kortizol hormonunun daha hızlı azalmasını sağlar. Testesteron seviyesini artıran bazı supplementler de vardır. Çinko ve magnezyum içeren supplementler, kompleks testesteron ürünleri ve tribulus kullanılabilir.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir