Egzersiz Rutininizi Değiştirmeniz Gerektiğini Gösteren 5 İşaret

Egzersiz Rutini Değiştirmek
Egzersiz Rutini Değiştirmek
Görsel: GustavoWandalen / Pixabay

Düzenli egzersiz yapmak, sağlık açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Uzun uğraşlar sonucu rutin bir egzersiz düzeni oluşturmanız, sizin açınızdan büyük bir başarı olarak görülebilir. Ancak sürekli aynı rutini uygulamanın, bir risk teşkil edebileceğini biliyor muydunuz? Egzersiz rutininizi uygularken gördüğünüz bazı işaretler, aslında bu rutini değiştirmeniz gerektiğini söyler. Peki, egzersiz rutininizi değiştirmenizi gösteren işaretler nelerdir?

Egzersiz rutininizi değiştirmeniz, tamamen egzersizi bırakmanız demek değildir. Burada esas olan yapmış olduğunuz egzersiz türlerini değiştirmeniz ve egzersiz çeşitliliğini sağlamanızdır. Birçok fitness eğitmeni; egzersiz çeşitliliğine sahip olmanın, performansı ve elde edilen sonuçları olumlu etkilediğini ifade eder. Sporcuların monotonluktan kurtulmasını ve egzersizlerden zevk alması da yine bu yolla sağlanabilir. Ayrıca egzersiz çeşitliliği ile vücudunuz farklı bölümlerinde yer alan kasları geliştirmiş olursunuz. İşte tüm bu nedenlerden dolayı egzersiz rutininizi bir süre sonra değiştirmeniz gerekir. Bunu ne zaman yapmanız gerektiğini gösteren işaretleri, gelin birlikte inceleyelim.

 

1. Egzersizlerden Sıkılmak

Egzersize başlama ve vücudu yeniden şekillendirme fikri, birçok insanı heyecanlandırır. Büyük bir heyecanla egzersiz planı yapılır ve uzun uğraşlar sonucunda bir rutin oluşturulur. Tam her şey yoluna girmiş derken, bir sıkılma duygusu ortaya çıkar. Bu aşamadan sonra spor salonuna gitme konusunda kararsızlıklar yaşanabilir. İşte bu işaretler, egzersiz rutininizi değiştirmeniz gerektiğini söyler.

Yapılan egzersizler sizi sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda zihinsel olarak da uyarmalıdır. Bir süre sonra bunlardan birisinin eksikliği, mental anlamda yorulmanıza neden olur. Böyle bir sorun yaşamamak için işareti aldığınız anda, egzersiz rutinini değiştirin.

 

2. Sınırlarınızı Zorlamak

Egzersiz Sınırlarını Zorlamak
Görsel: revolutionprinters / Pixabay

Düzenli olarak yapmış olduğunuz egzersiz rutininiz sizi terletmiyor mu? Her seans sonunda çok az mı terliyorsunuz? Eğer bu sorulara verdiğiniz cevap “evet” ise bir şeyleri değiştirmenin zamanı gelmiş demektir.

Egzersize ilk defa başladığınızda vücudunuzu çok zorlamamanız gerekir. Ancak bir süre sonra kendi sınırlarınızı hafiften zorlamaya başlamalısınız. Antrenmanlarınızın yoğunluğunu arttırmalı ve sınırlarınızın neresi olduğunu görmelisiniz. Daha sonra ise potansiyelinizi arttırmalı ve farklı hedefleri başarmalısınız. İşte bu başarma hazzı, size çok daha farklı kapıları açacaktır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Kötü Bir Egzersiz Yaptığınızı Gösteren 5 İşaret

 

3. Dengesiz Bir Vücut

Yapmış olduğunuz egzersiz türleri ile farklı kas gruplarını çalıştırırsınız. Çalışan kaslar güçlenir ve gelişir. Ancak bu gelişimin son derece dengeli olması gerekir. Eğer sadece vücudunuzun bir bölgesindeki kasları çalıştırırsanız, bir süre sonra dengesiz bir vücuda sahip olacaksınız. Böyle bir durumu fark ettiğinizde, egzersiz rutininizde bazı sorunlar olduğunu fark etmeniz gerekir.

Kaslarınızın gelişimindeki dengesizliği, egzersiz çeşitliliğini arttırarak giderebilirsiniz. Örneğin, uzun bir süre göğüs bölümündeki kasları çalıştırmayı unuttuysanız, bunu telafi etmek için rutininize göğüs presleri ve şınav ekleyebilirsiniz.

 

4. Yaralanmalar ve Ağrılar

Egzersiz yaparken farklı yaralanmaların meydana gelmesi ve kaslarda zaman zaman ağrı oluşması normaldir. Ancak bu durum bir süreklilik almışsa, bir şeyler ters gidiyor veya yanlıştır demektir. Bu yanlışlığın temeli ise sizin de vazgeçeceğiniz gibi egzersiz rutinidir. Dolayısıyla ilk yapılacak işlem, egzersizlerin gözden geçirilmesidir.

Yaralanan ve ağrı oluşan kaslarınıza bakarak, hangi antrenmanları bırakmanız gerektiğini çok rahat bir şekilde anlayabilirsiniz. İsterseniz, bu noktada spor salonunuzdaki eğitmenlerden yardım alabilir ve sorunu kalıcı olarak çözebilirsiniz.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Spor Sonrası Kas Ağrılarında Bu Yöntemleri Uygulayın

 

5. Sonuç Alamama

Egzersiz yaparken sonuç alamamak
Görsel: geralt / Pixabay

Egzersizler, başta sağlıklı yaşama olmak üzere bazı hedefler için yapılır. Genellikle yağların yakılması ve vücudun şekillendirilmesi, temel hedeftir. Uzun bir süre egzersiz yapmanıza rağmen, bu hedeflere ilişkin herhangi bir değişim göremiyorsanız, yolunda olmayan bir şeyler var demektir. Bunun için mutlaka egzersiz rutininizi değiştirmelisiniz. Söz konusu değişim için bir profesyonelden yardım almak, sizin için çok daha doğru olacaktır.

 

SONUÇ

Burada sayılan 5 işareti gördüğünüz anda, egzersiz rutininizi değiştirmelisiniz. Aksi halde hedeflerinize ulaşamaz, bir kısır döngünün içine girer ve sonunda egzersiz yapmayı bırakırsınız. Doğru değişimleri yapmak için spor salonunuzdaki eğitmenlerden yardım almaktan çekinmeyin.

Egzersizlerinizden Daha Hızlı Sonuç Almak İçin Besin Takviyesi Çeşitlerimizi Buradan İnceleyebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir