Fermante Supplementlerin Özellikleri ve Yararları

Amino asitler proteinlerin yapı taşıdır, vücudumuzun ihtiyacı olan proteinlerin üretilmesini sağlayan en önemli unsurlardır.

Amino asitlerin ürettiği proteinler sayesinde; kaslarımız, derimiz, tirnaklarimiz, saçlarımız, hormonlarimiz ve bütün enzimler oluşur.

Ayrıca amino asitler hücre yenilenmesini sağlayarak insan yaşamının devamını sağlar. Ruh sağlığımız için de amino asitler büyük öneme sahiptir.

Günümüzde önemi daha iyi anlaşılan amino asitler, sporcu gıdalarında, bebek mamalarında, kanser tedavisinde kullanılan gıda takviyelerinde kullanılan önemli bileşenlerden biri haline gelmiştir.

Sporcu gıdası ve gıda takviyelerinde kullanılan amino asitlerin üretim teknolojisi zamanla farklılık göstermiştir.

Geçmiş yıllarda hidrolizasyon yöntemi amino asit üretiminde yaygın olarak kullanılmıştır. Bu yöntemde kaz tüyü, insan saçı, hayvan derisi gibi materyaller kullanılmıştır. Hala yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.

Ülkemizde satılan fermante amino asitlere örnek olarak be sports arginine‘i örnek verebiliriz.

Fermantasyon yöntemi ile amino asit üretimi çok yeni bir yöntem olmasına rağmen, insanlık tarihinde gıdaların fermente edilmesi neredeyse 10.000 yıllık bir geçmişe sahiptir.

Fermantasyon yöntemi çok eski zamanlardan beri kullanılmakta olan bir gıda işleme yöntemidir. En çok bilinen fermente gıdalara peynir, yoğurt, kımız, kefir, sucuk, sirke ve turşuyu örnek verebiliriz. Insanlar fermantasyon yöntemini kullanarak hem gıdaların bozulmadan daha uzun bir süre dayanabilmesini sağlamış hem de daha zengin ve daha sağlıklı ve zengin yiyecekler elde edebilmiştir.

Insanlık tarihi boyunca fermente gıdalar sadece beslenme amaçlı kullanılmamış ayrıca tedavi amaçlı olarak kullanılmıştır. Geleneksel Çin tıbbında ve eski Orta Amerika medeniyetlerinde fermente gıdalar çeşitli hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılmıştır.

Fermantasyon yöntemini çok kısaca açıklamak gerekirse; bakteri ve mayaların yardımıyla maddelerin çürümesine ve mayalanma sürecine fermantasyon denir.

Hidrolizasyon yönteminde insan saçı, kaz tüyü, hayvan derisi çok yüksek ısıya maruz kalırken aynı zamanda çok güçlü kimyasallar kullanılarak amino asit elde edilmektedir. Dolayısıyla amino asit yapısında bozulmalar meydana gelmektedir. Ayrıca bu süreç sonunda istenmeyen ve çevreye zararlı atıklar meydana gelmektedir.

Fermantasyon yönteminde ise bitkisel kaynaklı ürünlere (çoğunlukla mısır) bakteri verilerek amino asit elde edilmektedir. Yoğun ısıl işlem ve güçlü kimyasallar kullanılmadığı için kaliteli, yapısı bozulmamış, çevre dostu ürünler elde edilebilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fermente Amino Asitlerin Yararları

– Biyoyararlığı yüksektir

– Vegan tüketime uygundur

– Çevre dostudur

– Bağışıklık sistemini güçlendirir

– Daha hızlı ve kaliteli emilime sahiptir

– Ağır metallerin vücuda girişini engeller

– Antioksidanların etkisini artırır

– Kas gücünü arttırır

– Yağ yakımını hızlandırır

– Dayanıklılığı arttırır

– Protein sentezini arttırarak; yağsız kas artışı ve daha hızlı iyileşme sağlar

– Vücudun anabolik süreçte kalmasını sağlar. Idman sonrası katabolik sürece girme eğitimindeki vücuda enerji sağlayarak, anabolik sürecin devamını sağlar

– Vücudun glukoz alımını ve insülin hassasiyetini dengeler

– İdman sonrası oluşan ağrıların giderilmesini sağlar

– Diyet döneminde kalori alımının kısıtlanması esnasında yeni kas oluşumu sürecini destekler

– İdman esnasında set aralarında hızlı onarım sağlayarak kas gücü ve dayanıklılığı arttırır.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir