Glutamin 7 Önemli Faydası

Glutamin doğada bulunan 20 farklı aminoasitten birisidir. Glutamin özellikle de L-glutamin kan dolaşımında en fazla bulunan aminoasittir. Glutamin özellikle vücut geliştirme sporu ile uğraşan kişiler için oldukça önemlidir. Kas yapımının artmasında glutaminin oldukça fazla etkisi bulunmaktadır. Glutamin hem hayvansal kaynaklı proteinlerde hem de bitkisel kaynaklı proteinlerde bulunur. Kazein ve peynir altı suyu proteininde oldukça fazla bulunmaktadır.

Glutamin faydaları ile ilgili yedi önemli faydasını sıralıyalım;

1. Sindirim Sistemini Korur.

Sindirim sistemi vücudun işleyişi için oldukça önemli bir sistemdir. Sindirim sistemindeki herhangi bir bozukluk durumunda tüm vücudun dengesinde bozukluklar meydana gelmektedir. Bu yüzden sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesi ve vücuttaki fonksiyonunu doğru bir biçimde gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu yüzden sindirim sistemini olumsuz etkileyen besinlerden ve bileşenlerinden uzak durmamız gerekmektedir. Glutamin kullanımı yapılan araştırmalar doğrultusunda sindirim sistemini korumaktadır. Aynı zamanda glutamin sindirim sisteminizi koruyarak sindirim sisteminizin daha iyi ve etkin bir şekilde çalışmasını sağlar. Özellikle irritabl barsak hastalığı, divertikülozis, crohn, ülseratif kolit gibi sindirim sistemi hastalıklarında oldukça iyi bir iyileşme sağlamaktadır.

2. Sızıntılı Bağırsak Hastalığına ve Ülsere karşı koruyucudur.

Sızıntılı bağırsak hastalığı artmış bir bağırsak geçirgenliği durumdur. Bu rahatsızlık bir sendromdur. Özellikle kana az geçmesini veya hiç geçmesini istemediğimiz bileşenlerin kana geçişini sağlar ve oldukça sıkıntılı bir durumdur. Yapılan araştırmalar glutamin kullanımının sızıntılı bağırsak hastalığının önlenmesinde ve tedavisinde olumlu etkileri olduğu yöndedir. Bu durum bu rahatsızlığı yaşayan kişiler için bir ışık niteliğindedir. Ülser ise sindirim sistemi içerisinde herhangi bir sebepten dolayı yaraların oluşması durumudur. Ağrılı ve ciddi bir durumdur. Önlem alınmazsa yara boyutu büyüyerek ilgili organ hasarına sebep olur. Ve aynı zamanda aktif kanamalara sebebiyet verebilir. Glutamin kullanımı ülser oluşum riskini minimal seviyeye indirmektedir. Bu yüzden özellikle sporcuların glutamin kullanması sağlıkları açısından oldukça faydalı bir adım olacaktır.

3. Beyin ve Sinir Sistemi Sağlığını Korur.

Beyin ve sinir sisteminin sağlığı vücudun işleyişi bakımından oldukça önemlidir. Beyin ve sinir sistemi rahatsızlıklarında sinirsel iletim bozulabilir. Bozulan sinir iletimi ilgili organdaki fonksiyon kayıplarına sebebiyet verebilir. Bu durumun oluşmasının engellenmesi için yapılan araştırmalar glutamin kullanımını önermektedir. Ve aynı zamanda bu araştırma sonucuna göre glutamin, “sinirsel iletimin doğru ve etkin bir şekilde sağlanıp daha sağlıklı bir nöromüsküler iletim sağlanmasını sağlar” şeklindedir.

4. Konstipasyonu Önler.

Konstipasyon, dışkı hacminin artması ve dışkının kıvamının aşırı derecede katı olması durumudur. Bu yüzden konstipasyon kişilere ağrılı ve sancılı dönemler yaşatmaktadır. Konstipasyon durumunda aynı zamanda bağırsak epitellerinden emilim sağlıklı olarak sağlanamamaktadır. Aynı zamanda bağırsak yüzeyinde tahrişler meydana getirerek bağırsaklarda ülserlere ve en kötüsü kansere sebep olabilmektedir. Özellikle kolon kanserinin en spesifik sebeplerindendir. Yapılan araştırmalara göre günlük düzenli glutamin kullanımı dışkı performansının iyileşmesini sağladığı yöndedir. Bu yüzden günlük beslenmenizde glutamin içeren besinleri kullanmanız veya ek olarak almanız gerekmektedir.

5. Kasların Gelişmesini Sağlar.

Kas yapımı özellikle sporcular için oldukça önemli bir durumdur. Saatlerce spor salonlarında ter dökerek daha fit ve sağlıklı bir vücut için mücadele vermektedirler. Kas gelişimini sağlayan birçok etmen bulunmaktadır. Özellikle günlük beslenmesinde glutamine yer veren kişilerin kas yapımı oldukça iyi olmaktadır. Glutamin özellikle spor sonrası kasların onarılması için oldukça önemli bir yapıdır. Bu yüzden sporcuların günlük beslenmesinde muhakkak doğal olarak veya takviye olarak bulunması gerekmektedir.

6. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir.

Sağlıklı ve güçlü bir bağışıklık sistemi vücudun dostu vücuda zarar verici ajanların düşmanıdır. Özellikle sporcuların vücut dürencinin arttırılması spor performansı açısından oldukça önemlidir. Vücut direnci yüksek olan bir kişi yaptığı spordan maksimum verim alacaktır. Glutamin bağışıklık sisteminde hücrelerin yapısına katılarak vücudun direncini ve dolayısıyla spor performansını arttırmaktadır.

7. Yağ Yakımını Arttırır.

Sporcular için yağ oranı az olan bir vücut çok önemlidir. Bu yüzden mümkün olduğunca vücutlarında ki yağ yüzdeleri oranını doğrusal sınırlar içerisinde minimal seviyeye çekmeye çalışırlar. Glutamin, vücutta yağ metabolizmasına etki ederek yağ yakımını arttırmaktadır.

Glutamin İçeren Besinler

  • Geyik eti
  • Somon balığı
  • Morina balığı
  • Kuşkonmaz
  • Brokoli
  • Çin lahanası
  • Otlu sığır peyniri
  • Kemik suyu
  • Süzme peynir
  • Spirulina

Yukarıda ki besinler glutamin açısından oldukça zengindir. Bu besinlerden günlük 3 porsiyon tüketerek glutamin ihtiyacınızı karşılamış olacaksınızdır.

Spor performansını arttırmak, kas yapımını arttırmak, bağırsak sağlığını düzenlemek, diyabete karşı koymak için günlük glutamin ihtiyacınızı muhakkak karşılamanız gerekmektedir. Bu yüzden yukarıda saydığımız besinleri tüketerek veyahut ek takviye alarak bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Glutamin Çeşitleri

2 çeşit glutamin bulunmaktadır. Birincisi serbest formdur. Diğeri ise TAG yani trans-alanil glutamin’ dir. Tag aminoasit sindirim kolaylığı bakımından daha iyidir.

Glutaminin Alınması Gereken Doz

Orta seviyede ki sporlarla uğraşan kişiler için günde 2 kez 2-5 gr arasında alınabilir. Ağır sporlarla uğraşan kişilerde doz biraz daha fazla olabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta günlük tüketilen doz miktarı 10 gr’ ı geçmemelidir.

Glutamin ürünleri incelemek ve satın almak için Tıklayınız.

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir