Spor Sonrası Hamlık Ağrısı Nasıl Geçer? 9 Basit ve Etkili Öneri

Hamlık Ağrısı Nasıl Geçer?

Hamlık Ağrısı Nasıl Geçer?

Spor yapmak aktif ve sağlıklı kalmak için harika bir yoldur, ancak bazı rahatsız edici kas ağrılarına neden olabilir. Zorlu bir maç veya antrenmandan sonra ağrıyan kaslar sadece rahatsız edici olmakla kalmaz, aynı zamanda çok uzun süre tedavi edilmezse kronik ağrı veya yaralanma gibi daha ciddi sorunlara yol açabilir. Neyse ki, rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olacak ve kısa sürede daha iyi hissetmenizi sağlayacak birkaç basit adım atabilirsiniz!

Spor sonrası hamlık ağrısının belirtileri ve sebepleri nelerdir? Bu basit ve etkili çözüm yöntemleriyle bu ağrılardan kurtulacaksınız.

 

Spor Sonrası Hamlık Neden Yaşanır?

Spor sonrası hamlama yaşama sebepleriniz sırsıyla bunlardan biri olabilir:

  • İlk kez spor yapmanız
  • Uzun bir aradan sonra spora tekrar başlamanız
  • Farklı bir antrenman planına başlamanız
  • Yetersiz beslenme ve uykuya sahip olmanız.

Böyle bir durumda kendinizi zorlamadan daha hafif egzersizlerle başlamanız sonradan programınızı ağırlaştırmanız önerilir.

 

Hamlık Ağrısı Belirtileri

Hamlık ağrısı spordan sonra yukarıdaki başlıkta belirttiğimiz sebeplerden dolayı oluşmuş olabilir. Spor sonrası hamlık ağrınız olduğunu aşağıdaki belirtilerden anlayabilirsiniz:

  • Kaslarda oluşan ağrılar
  • Egzersizde çalıştığınız bölgelerde ağrı
  • Vücutta yanma hissi ve zonklama
  • Sırt ve bel ağrısı
  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik hissi
  • Eklem yerlerinde ağrı ve sızı

 

Hamlık Ağrısı Normal Mi?

Spor sonrası hamlık ağrınız varsa endişelenmeyin çünkü bu gayet normal. Birçok egzersizden dolayı yaşanabilen bu ağrılar egzersizin hemen ardından ya da 1 gün sonra kendini hissettirebiliyor. Ancak dikkat ettiğiniz taktirde kısa sürede geçebilir.

Bu da İlginizi Çekebilir: Antrenman Sonrası Kas Ağrısı

  

Hamlık Ağrısı Kaç Günde Geçer?

Spordan kaynaklı kas ağrıları genelde 12-24 saat içinde kendini gösterir. Bu ağrılar genellikle 2-4 gün sürer. Belli başlı önlemleri almanız ve bu süreci daha rahat ve kısa atlatmanızı sağlayacaktır.

 

Hamlık Ağrısı Varken Spor Yapılır Mı?

Hamlık ağrısı oluştuğunda kaslarda laktik asit birikir. Bunun dağılması için hafif egzersizler yapılması tavsiye edilir. Bu şekilde kan dolaşımı artar ve kaslarda daha hızlı bir iyileşme sağlanabilir. Bu süreçte bol su içerek vücudun metabolizmasının hızlandırılması ve laktik asidin daha hızlı dağılmasına destek olunabilir.

 

Hamlık Ağrısını Geçirmek için 9 Etkili Yöntem

Hamlık Ağrısı Nasıl Geçer?

Spor, genel fiziksel ve zihinsel sağlığınız için inanılmaz derecede ödüllendirici ve faydalı olabilir. Bununla birlikte, yoğun egzersizle birlikte ağrı oluşabilir.

Neyse ki, bu tür hamlık ağrılarıyla mücadele etmenin birçok etkili yolu vardır. Bu sayede uzun süreli rahatsızlık çekmeden veya olası sakatlık riski olmadan sevdiğiniz şeyi yapmaya devam edebilirsiniz. Spor sonrası hamlık ağrılarını hızlı ve etkili bir şekilde gidermenin 9 farklı yolunu sizler için derledik.

 

Antrenman Rutinini Değiştirmek

Sürekli aynı egzersiz rutinini yaparken biranda farklı bir antrenman planına geçtiğinizde bu durum hamlık ağrılarına sebep olabilir. Bunu engellemek için yüzme, koşu, boks gibi farklı egzersizlerle dayanıklılığınızı arttırabilirsiniz.

 

Bol Protein Tüketmek

Protein tüketimi hamlama ağrılarını azaltmasa da kasların normalden daha hızlı iyileşmesine yardımcı olabiliyor. Bu sayede uzun süreli acı hissetmiyorsunuz. Livestrong web sitesindeki habere göre antrenmandan önce ve sonra whey proteini (peynir altı suyu) tüketmek hamlık ağrısı semptomlarını azaltmaya destek oluyor.(1)

 

Hamlayan Bölgeye Masaj Yapmak/Yaptırmak

Bir antrenmandan sonra oluşan hamlık ağrısını gidermenin en etkili yöntemlerinden biri masajdır. Masaj, gergin kasları gevşetmeye, iltihaplanmayı azaltmaya ve dolaşımı iyileştirmeye yardımcı olur.

Masaj, ellerle veya elektrikli bir masaj cihazı kullanılarak manuel olarak yapılabilir. Şişliği azaltmak ve ağrıyı en aza indirmek için masaj en iyi şekilde yorucu bir egzersizden hemen sonra yapılır. Etkilenen bölgeye masaj yapmak da iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olacaktır.

 

En Az 1 Gün Spora Ara Vermek

Eğer yoğun bir antrenman programındaysanız veya spora yeni başladıysanız spor sonrası ağrılarınız olduğunda bir gün ara verip yenilenmiş hissetmeniz sizin için çok daha iyi olacaktır. Diğer türlü kendinizi zorladığınız taktirde ciddi zedelenmelere sebebiyet verebilirsiniz.

 

Hafif Egzersizler Yapmak

Dinlenmeyi tercih etmek istemiyorsanız iyileşme egzersizleri yapmanız da faydalı olabilir. Bunun için koşu, yüzme, bisiklete binme gibi hafif egzersizleri deneyebilirsiniz.

 

Bol Su Tüketmek

Yeterli su içmek, kasların arasındaki kötü toksinlerin atılmasna ve bu şekilde kasların çok daha kolay gevşemesini sağlayabilir. Susuz kaslar gerildiğinden daha kolay yaralanabilir. Ancak günde 2-2,5 litre su içen birinin kasları çok daha güçlü olacaktır.

 

Potasyumlu Besinler Tüketmek

Potasyum, kas kramplarını ve ağrılarını geçirmek için harika bir mineral. Potasyumun hangi besinlerde ne kadar bulunduğunu merak ediyorsanız aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

Besinler

Potasyum Değerleri

Kalori Değerleri

Kuru erik 732 mg (100 gr) 240,4 kcal
Ispanak 558 mg (100 gr) 23,2 kcal
Patates 535 mg (100 gr) 76,7 kcal
Kivi 312 mg (100 gr) 60,9 kcal
Avokado 485 mg (100 gr) 350-400 kcal
Muz 422 mg 88,7 kcal
Domates 292 mg 17,7 kcal
Kuru Fasulye 829 mg (175 gr) 250 kcal
Barbunya fasulyesi 403 mg (100 gr) 335,1 kcal

 

C Vitamini Takviyesi Almak

C vitamini kas ağrısını önlemede etkili olduğundan C vitamini açısından zengin besinleri tüketmenizde fayda var. Bu şekilde daha dayanıklı olabilirsiniz.

 

Rahatlatıcı Bir Krem Denemek

Doktorunuzun tavsiyesiyle kullanacağınız kas gevşetici ve rahatlatıcı herhangi bir krem hamlık ağrılarınızı kısa sürede geçirmenize yardımcı olacaktır. Kremin rahatlatıcı etkisi bir sonraki antrenmanı daha rahat geçirmenizi sağlar.

 

Bacaktaki Hamlık Ağrısı Nasıl Geçer?

Sporun ardından hamlayan bölgelerdeki ağrıyı geçirmek için ılık havluyla sıcak kompres yapabilir veya ılık duş alabilirsiniz. Bölgeyi sıcak tutmak işe yaramazsa ince bir havluya soğuk jeli ya da buz torbasını sararak ağrıyan bölgeye soğuk kompres deneyebilirsiniz. Bunların ardından kas gevşetici krem sürerek ağrının daha kısa sürede geçmesini sağlayabilirsiniz.

Bu da İlginizi Çekebilir: Spor Sonrası Kas Ağrılarında Bu Yöntemleri Uygulayın

 

Hamlık Ağrıları İçin En İyi Yardımcınız Nutripure Pure L-Glutamine

Nutripure Pure L-Glutamine - AloProtein

Hamlık ağrıları her sporcunun performansı için büyük bir engeldir. Sadece hareketinizi kısıtlamakla kalmaz, aynı zamanda büyük bir rahatsızlığa da neden olur. Yazımızda sizlere hamlık ağrısının ne olduğundan ve ne kadar sürede geçebileceğinden, kısa sürede geçirmek için yapabileceğiniz 9 basit ve etkili ipucumuzdan bahsettik.

AloProtein güvencesinde satılan Nutripure Saf L-Glutamin kullanmak iyileşme sürecinizi hızlandıracak ve kısa sürede yolunuza devam etmenize yardımcı olacaktır. Bu nedenle, hamlık ağrılarının sizi hedeflerinize ulaşmaktan alıkoymasına izin vermeyin. Nutripure Pure L-Glutamine’i bugün deneyin.

 

Ürünü İncelemek İçin Tıklayın.

 

 

Yararlanılan Kaynaklar:

  • https://www.clearhaircare.com/tr/goster-kendini/hamlik-agrisi-nasil-gecer.html
  • https://www.yalispor.com.tr/blog/spor-sonrasi-kas-agrisi
  • https://www.sneakscloud.com/blog/spor-sonrasi-kas-agrilari-nasil-gecer
  • https://www.clearhaircare.com/tr/goster-kendini/hamlik-agrisi-nasil-gecer.html
  • https://proteinocean.com/blog/hamlik-agrisi-nasil-gecer-spor-sonrasi-hamlik-agrisi-nasil-azaltilir/

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir