Hangi Egzersiz Kaç Kalori Yaktırır?

Fazla Kalori Yaktıran Egzersizler
Fazla Kalori Yaktıran Egzersizler
Via Bruno Bueno / Pexels

Fit bir vücuda sahip olmak, sağlıklı yaşamak ve zayıf olmak için spor yapılması kaçınılmazdır. Fazla kilosu olan kişiler doğru egzersiz yaparak istedikleri kadar kalori yakabilirler. Sizler için en çok kalori yaktıran egzersiz türlerini araştırdık. Squat, Push Ups, mekik, ağırlık çalışmak, kardio hareketleri, yüzmek ve yürüyüş yapmak en fazla kalori yaktıran egzersiz türleridir.

 

Squat

Kalça, basen ve sırt bölgesini aynı anda çalıştıran bir egzersiz türüdür. Kadınlar genellikle dolgun ve sıkı bir kalça sahibi olmak amacı ile sık sık bu egzersizi yapmaktadır. Kasların güçlenmesini ve yağların yakılmasını sağlar. Kaslar güçlendiği için var olan sırt ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Squat yarım saat gibi kısa bir sürede yaklaşık 240 kalori yakmanızı sağlar. Düzenli yapıldığı sürece kalçanızın şekil aldığını görebilirsiniz.

 

Push Ups

Şınav hareketi vücuttaki kas yoğunluğunu artıran egzersizlerdir. Yarım saatte 200 – 220 kalori yaktırır. Amacınız kilo vermek ise push ups tek başına yeterli değildir. Kardiyo egzersizleri ile birlikte yapıldığında çok daha etkilidir. Sırt kaslarının gelişmesinde ve omurga sisteminin desteklenmesinde önemi çok büyüktür.

  

Mekik

Mekik hareketi alt karın kaslarını ve abdomen bölgesindeki yağ dokusunu çalıştırır. Bölgesel yağlanma sorunu olan kişilerin uygulaması gereken önemli egzersizlerden birisidir. Rutin spor hareketleri arasındadır. Mekik sayısı arttıkça yakılan kalori sayısı artar. 100 mekik ortalama 30 kalori yaktırır. Çektiğiniz mekik sayısını her gün düzenli olarak artırmanızı tavsiye ederiz. Aniden yoğun tempoda yapmanız size zarar verebilir.

 

Ağırlık Çalışmak

Ağırlık çalışması genellikle kas kütlesini artırmaya yönelik yapılan egzersizlerden birisidir. Kol ve bacaklar ile farklı çalışmalar yapabilirsiniz. Yarım saatlik ağırlık çalışması ortalama 200 kalori yakmanızı sağlar. Ağırlık çalışmak genellikle vücut yapmak isteyen sporseverlerin ilgilendiği egzersiz türüdür. Bu nedenle zayıflamak isteyen insanlar genellikle ağılık ile çalışmak istemezler.

 

Yüzmek

Yüzerek fit olmak mümkün. Yüzme egzersizi vücutta bulunan tüm kasları aynı anda çalıştıran mükemmel bir egzersiz türüdür. Profesyonel ya da amatör yüzme şekli fark etmeksizin en iyi kalori yakımı yaptıran egzersizlerdendir. Bir saat aralıksız yüzme sonucunda yaklaşık 700 kalori yakabilirsiniz. Profesyonel yüzme ile yaktığınız kalori miktarını artırabileceğinizi unutmayınız.

 

Yürümek

Yürümek yavaş kardio hareketlerinden birisidir. Günümüzde en popüler aktivitelerden birisi haline gelmiştir. Yürüyüş yapmak kalori yakımının en az olduğu egzersizlerden birisidir. Bir saatlik yürüme sonucunda ortalama 240 kalori yakarsınız. Yürümek spor öncesi ve sonrasında yapılırsa daha avantajlı olacaktır.

Vücut kitle indeksi, egzersizin süresi, egzersizin yoğunluğu, vücudun verdiği tepki kalori yakımını etkileyen faktörlerdir.             Dengeli beslenmek ve düzenli uyumak kalori yakımını etkileyen diğer faktörlerdir. Kilonuzdan memnun değilseniz ve etkili kalori yakımı yapmak istiyorsanız işin uzmanı olan diyetisyenlerden veya spor hocalarından destek alabilirsiniz. Kalori yakımının hızlı bir şekilde olması için egzersiz ve diyeti aynı anda yapmanız gerekir.

 

Egzersiz Öncesi Hazırlıklar Nelerdir?

Egzersizin verimini artırmak ve yapılan egzersizden keyif alabilmek için egzersiz öncesinde iyi bir hazırlık yapmak gerekir. Hazırlık yapmadan yoğun bir spora başlamak vücudunuzun sakatlanmasına neden olabilir. Egzersiz öncesinde yapmanız gereken hazırlıkları sıralayacak olursa;

  • Egzersiz türüne uygun spor kıyafetlerini hazırlamak
  • Egzersize başlamadan iki saat önce protein ağırlıklı beslenmek
  • Kasların zarar görmesini engellemek amacı ile en az 15 dakika ısınma hareketi yapmak
  • Egzersiz sırasında ve sonrasında içmek için su hazırlamak
  • Yürüyüş, esneme ve germe, boyun hareketleri en sık kullanılan ısınma hareketlerindendir.
  • Spor beden ve zihnin birlikte çalışması ile yapılırsa etkili olur. Bu nedenle zihninizi de spor için hazırlamanız gerekir. Bunun için meditasyon yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Hazırlık yapılmadan başlanan egzersiz sakatlıklara neden olabilir. Yaptığınız spordan verim alamayabilirsiniz. Saymış olduğumuz hazırlık adımlarını uygularsanız istediğiniz yüksek performansı alabilirsiniz.

 

Egzersiz Sonrasında Hangi Çalışmalar Yapılmalıdır?

Genellikle egzersiz sonrası yoğunluğu atabilmek için hemen duşa girmek isteriz. Egzersiz sırasında artan nabız ve kas yorgunluğunu atmamız ilk yapmamız gerekenlerdendir. Kalp atışını normale döndürmek için hafif kardio hareketlerinden yardım alabilirsiniz. Egzersiz sırasında bol su içsek bile sonrasında da yine vücudumuzun kaybettiği suyu almamız gerekir. Protein ve karbonhidrat karışımı sağlıklı besinler ile kaybettiğimiz enerjiyi vücudumuza almalıyız.

 

Egzersiz Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Egzersiz yapmak vücudumuza fiziksel ve psikolojik faydalar sağlamaktadır. Hareket etmek kan dolaşımını hızlandırır. Bu nedenle spor yaptığımızda hızlanan kan akımı vücudumuzdaki tüm dokuları besler. Özellikle cildimize parlaklık kazandırır. Eklem ve kas sertleşmelerimizi ortadan kaldırır.

Düzenli yapılan egzersiz vücudumuzda oluşan postür bozukluğunu da düzeltir. Hareket ederken vücudumuzda endorfin seviyesi yükselir ve kendimizi daha mutlu hissederiz. Kalori yakımını artırdığı için fazla kilolardan kurtulmayı ve kilo kontrolü sağlamamıza yarar. Kardiyovasküler sistemi desteklediği için kalp krizi riskini en aza indirir. Vücut ısısını dengede tuttuğu için uyku düzenini ayarlar. Sıkı vücut hatlarına sahip olmanızı sağlar. Egzersizin faydalarından yararlanabilmek için düzenli hale getirmeniz gerekir. Fit bir vücut için egzersizlerinizi düzenli bir yaşam şekli haline getirmenizi tavsiye ederiz.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir