Hangi Protein Tozu Senin İçin Daha İyi?

Hangi Protein Tozu
Hangi Protein Tozu
Via Joseph Greve / Unsplash

Protein, insan bedenin temel yapı taşıdır. Bu yapı taşı sayesinde birçok fonksiyon sorunsuz bir şekilde yerine getirilir. İnsanlar, ihtiyacı olan proteini yiyeceklerden alırlar. Ancak bazı durumlarda protein takviyesi alınması kaçınılmaz olur ve bu noktada imdada protein tozları yetişir.

Protein tozu kullanımı, kilo vermenize yardımcı olacağı gibi yağsız kas kütlesi elde etmenizi de kolaylaştırır. Bunların haricinde de birçok fayda sağlar. Ancak bu noktada doğru protein tozunun seçilmesi son derece önemlidir. Piyasada kullanabileceğiniz çok sayıda protein tozu vardır. Hangi protein tozu senin için daha iyi? Gelin, bu sorunun cevabını birlikte arayalım.

 

Kazein Protein Tozu

kazein protein

Doğal protein kaynaklarının başında süt gelir. Süt içerisinde proteinin yanı sıra karbonhidrat ve yağ da bulunur. Sütün içerisindeki yağ ve karbonhidratların izole edilerek ayrılması ise kazein protein tozu elde edilir.

Kazein protein tozunun avantajları ve dezavantajları vardır. Bu türden bir protein tozunun en önemli avantajları; günün her saati için uygun olması ve vücut tarafından yavaş emilmesidir. Ayrıca Whey protein tozunun avantajlarına da sahiptir. Dezavantajları ise egzersiz sonrası için uygun olmaması, fiyatının yüksekliği, yapay içerikler içerme olasılığıdır.

Kazein Protein Tozu Ürünlerini İncelemek İçin Tıklayın

 

Whey (Peynir Altı Suyu) Protein Tozu

nutrich whey protein

Protein tozu denildiği zaman ilk akla gelen seçeneklerden birisi Whey protein tozudur. Günümüzde yoğun olarak tercih edilir. Sütün peynire dönüştürülme işleminde ortaya çıkan yan bir üründür. Bu yüzden ismi “peynir altı suyu” şeklindedir.

Bu protein tozunun en önemli avantajları;

  • Yağ kaybını desteklemesi,
  • Yağsız kas büyümesine yardımcı olması,
  • Vücut sağlığının sağlanmasına yardımcı olması,
  • Kardiyovasküler sağlığı koruması,
  • Hızlı emilmesi,
  • Egzersiz sonrası için uygun olması
  • Maliyetinin düşüklüğü

* Dezavantajları ise yapay içerikler içerme olasılığı, laktozun yaygın bir alerjen olmasıdır.

Whey protein tozu genellikle insanların beklentilerini en üst seviyeden karşılar. Ancak bu noktada marka seçimi son derece önemlidir. Doğru markanın, doğru ürünün tercih etmeniz gerektiğini asla unutmayın. Bilinmeyen markaların ucuz ve kalitesiz ürünlerini kesinlikle tercih etmeyin. Kalitesiz ürünleri kullanmanız durumunda farklı sağlık sorunları yaşama ihtimaliniz olduğunu unutmayın.

Whey Protein Tozu Ürünlerini İncelemek İçin Tıklayın

 

Kahverengi Pirinç Protein Tozu

Bu tür protein tozları; iyi bir kompleks karbonhidrat, B vitamini ve lif kaynağıdır. Ayrıca sindirimi çok kolaydır. Ancak içerisinde bazı aminoasitlerin eksik olduğu bilinmelidir. Vegan diyet yapanlar arasında oldukça popüler bir tür olarak dikkat çeker.

 

Yumurta Beyazı Protein Tozu

Bilindiği gibi yumurta içerisinde hem protein hem de karbonhidrat vardır. Protein bakımından zengin olan beyaz kısım, sarılardan alınır ve kurutulur. Bu şekilde elde edilen protein tozuna yumurta beyazı protein tozu denir.

Bu protein tozunun avantajları; protein, mineral ve vitamin açısından zengin olması. Dezavantajı ise fiyatının yüksekliği.

 

Soya Protein Tozu

bitkisel soya protein

Doğadaki en önemli protein kaynaklarından birisi olan soyadan elde edilir. Soya kabuklandıktan sonra un haline getirilir. Daha sonra konsantre ve izole edilerek protein tozu haline getirilir. Bu ürünün avantajları; içerisinde bütün esansiyel aminoasitlerin bulunması, bağışıklığı desteklemesi, kemik sağlığını olumlu etkilemesi, kardiyovasküler hastalıkları engellemeye yardımcı olması. Dezavantajları ise soyanın genetiğiyle oynanmış olma olasılığı ve östrojen seviyesini olumsuz etkilemesi.

Soya Protein Tozu Ürünlerini İncelemek İçin Tıklayın

 

Bezelye Protein Tozu

Genellikle sarı bezelyeden elde edilen protein tozu türüdür. Sindirimi kolay, doyuruculuğu yüksek ancak bazı aminoasitlerin eksik olduğu bir tür olarak dikkat çeker.

 

İzole Protein Tozu

izole protein

İzole protein tozu whey proteine göre daha çok işlemden geçirilmiştir. Bir diğer deyimle daha da saf halidir. İçerisinde bulunan yağ ve şeker oranları whey proteine göre çok düşüktür. Neredeyse 0’a yakın denecek kadar minimize edilmiştir. Daha özel işlemlerden geçtiği için protein oranları çok daha yüksektir.

İzole Protein Tozu Ürünlerini İncelemek İçin Tıklayın

 

SONUÇ

Yukarıda yer alan protein tozlarının tamamının işlevselliğinin benzer olduğu söylenebilir. Ancak içerdikleri aminoasit sayısı, sindirimin ne kadar kolay olduğu ve diğer özelliklerinde bir takım farklılıklar bulunur. Ayrıca sağladıkları protein seviyeleri de farklıdır. Bütün bunlardan dolayı protein tozu seçimi yaparken burada bahsedilen hususları da mutlak surette dikkate almayı unutmayın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir