Her Sporcunun Duyması Gereken Fitness Gerçekleri

Fitness Efsaneleri
Fitness Efsaneleri
Via Alexander Redl / Unsplash

Fitness yapmayı düşünenlerin en büyük hayali fit bir vücuda sahip olmaktır. Fazla kilolarından kurtulacağını ve kaslarının biraz daha belirgin hale geleceğini düşünen sporcuların bilmesi gereken bir takım gerçekler vardır. Zira fitness ile ilgili doğru olduğu düşünülen bazı yanlışlar ve şaşırtıcı gerçekler vardır. Bunlar ve bunlara ilişkin detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Fitness sporuna ilişkin doğru bilinen yanlışlar ve mutlaka bilmeniz gerekenler nelerdir? Fitness gerçekleri sizi çok şaşırtacak.

 

1. İstediklerinizi Yemeniz Hala Yasak

Fazla kilolarınızdan dolayı istediklerinizi yeme konusunda kendinizi kısıtlamanız, sık görülen bir durumdur. Söz konusu durumun fitness yapmaya başlayınca değişeceğini sakın düşünmeyin. Fitness yapıyorum, fazla kalori yakmaya başladım, artık yeme konusunda biraz daha rahat olabilirim şeklinde bir düşünce kesinlikle doğru değildir. Çünkü fit bir vücuda sahip olmanın temel kurallarından birisi egzersiz yapmak, diğeri ise beslenme programını bu egzersizlere göre düzenlemektir. Bundan dolayı da insanların fitness döneminde rahat bir şekilde istediğini yemesi gibi bir durum söz konusu değildir.

Eğer fitness döneminde özel bir beslenme programı hazırlamaz, yediklerinize dikkat etmez, daha önceden yemediklerinizi yemeye başlarsanız, olumlu sonuç alamazsınız. Böyle olunca da sizde bir miktar hayal kırıklığı olacak ve belki de egzersiz yapmayı bırakacaksınız. Bundan dolayı beslenme programına fazlasıyla önem vermeniz gerekmektedir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Vücut Geliştirmede Motivasyonunuzu Tavan Yaptıracak Filmler

 

2. İlk Zamanlarda Kilonuzda Artış Meydana Gelebilir

Fitness yapmak denildiği zaman insanların aklına ilk olarak kilo verme gelir. Evet, düzenli ve doğru bir şekilde egzersiz yapıldığında kilo seviyesinde ciddi bir düşüş söz konusu olabilir. Fakat bu durum, ilerleyen zamanlarda kendisini çok daha net bir şekilde gösterir. Çünkü ilk zamanlarda kilo vermek mümkün olmayacağı gibi kütlede bir miktar ağırlaşma dahi söz konusu olabilir. Bundan dolayı özelikle ilk 10 gün boyunca tartılara çok fazla güvenmeyin ve tartıları kullanmayın. İlk günler geçtikten sonra değişimi kendiniz de hissedeceksiniz. Bu noktadan sonra düzenli olarak tartılmanız tavsiye edilir. Böylece fazla kilolarınızdan kurtuldukça motivasyonunuz artacak ve böylece egzersizlere daha istekli olarak devam edebileceksiniz.

 

3. Yağlarınızı Kasa Dönüştürmeniz Mümkün Değil

Fitness yapmaya başladığınız zaman kas kütlenizin artmasını ve yağlarınızın da erimesini istemeniz son derece normal bir durumdur. Fakat bu noktada doğru bilinen bir yanlış vardır; yağların kasa dönüşmesi. Öncelikle yağ ve kas kütlelerinin tamamen farklı dokular olduğunun bilinmesi gerekir. Bir eti pişirmeden önce gördüyseniz, yağın beyaz ve yumuşak bir yapısı varken, kas kısmı ise kırmızı ve sert bir yapıdadır. Bunların birbirine dönüşmesinin fizyolojik olarak mümkün olmadığı bilinmelidir. Ne kadar egzersiz yaparsanız yapın, ne kadar yediklerinize dikkat ederseniz edin, kesinlikle böyle bir dönüşüm sağlanamaz.

Yağlarınızın kasa dönüşmesi her ne kadar mümkün olmasa da fitness yapmaya devam ederseniz, bir taraftan yağlarınız erir, diğer taraftan ise kaslarınız belirgin hale gelmeye başlar. Dolayısıyla da her ne kadar dönüşüm olmasa da yağların yerine kasların gelmesini sağlayabilirsiniz.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Göbekli İnsanlar Kas Yapabilir Mi?

 

4. Dinlenmek Sandığınızdan Çok Daha Önemlidir

Fitness yapmaya başlayanlar, genellikle hızlı bir giriş yaparlar. Yoğun bir çalışmayla daha başarılı olacaklarını düşünen kişi sayısı, azımsanmayacak kadar fazladır. Fakat bu noktada yapılan ciddi hatalar vardır. Mesela haftanın 5-6 günü spor salonuna giderek çalışmak, çok ciddi bir hatadır ve size istediklerinizi kazandırmaz. Hatta kazandıklarınızın kaybolmasına dahi neden olabilir.

Kasların yapısı gereği dinlenmesi son derece önemlidir. Yoğun bir çalışmadan sonra kasları dinlenmeye bırakmak, istenilen sonuçların elde edilmesi için zorunludur. Dinlenme döneminde kaslar, kendilerini toparlar ve onarım sürecine girer. Bu ise kasların gelişmesi demektir. Bu bağlamda haftada 3-4 gün fitness yapılmalı, diğer günler ise kasların dinlenmesi sağlanmalıdır.

 

5. Antrenman Sonrası Yemek Daha Doğru Bir Seçim Olacaktır

Antrenmanlardan önce yemek yenilmesi, ciddi bir hata olacaktır. Çünkü midenin dolu olması, egzersizlerin rahat bir şekilde yapılmasını engeller. Bu ise sizin için son derece olumsuz bir durumdur. Eğer bu noktada beklentilerin tam olarak karşılanmasını istiyorsanız, egzersizlerden en az 2-3 saat önce yemeyi bırakmalısınız. Egzersiz sırasında da bir şeyler yemeyeceksiniz. Böylece 4-5 saatlik süreçte bir yemeden devam etmiş olacaksınız. Bunun sonucunda ise egzersiz sonrasında yemek yemeniz gerekecektir. En mantıklı düzenin bu şekilde olduğunun bilinmesi gerekir. Hedeflerinize ulaşmak için bu şekilde bir programda devam etmelisiniz.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir