Kaç Gram Protein Tozu Alınmalı?

Via PublicDomainPictures / Pixabay

Spor yapan kişiler için önemli konulardan biri de günde kaç gram protein tozu alınması gerektiğidir. Protein takviyelerinin en önemli özelliği vücutta bulunan proteinlerin vücuda doğru şekilde yayılmasını sağlamak ve kas sistemi üzerinde olumlu etki yapmalarıdır. Spor yapanlar ve de özellikle kas gelişimini hızlandırmak isteyenlerin vazgeçilmez ürünlerinden biri protein tozlarıdır. Ancak bu tozların doğru olarak kullanılması, yapacağı etkinin tam anlamıyla sağlanabilmesi için son derece önemlidir.

Protein tozlarının doğru bir biçimde kullanılması için öncelikle ürünün içinde bulunan kullanma kılavuzunu doğru anlamak gerekiyor. Günlük yapılan spor zamanı, kişinin yaşı ve kilosuna göre protein tozundan kaç gram alacağını belirlemesi oldukça önemlidir. Spor yapan birçok kişi olmasına rağmen birçoğu protein tozunun nasıl kullanılacağı hakkında fikir sahibi değildir. Ancak bu noktada şunu belirtmekte fayda var, protein tozları tek başına değil diğer normal beslenme programına ek olarak takviye edici özelliğe sahip ürünlerdir. Yani beslenmeye önem vermeyip sadece protein tozu ile ilerleme sağlanmaz adı üstünde destek ürünlerdir. Beslenmeye dikkat ederek protein tozu kullanırsanız çok iyi bir gelişim kaydedebilirsiniz.

Via Chait Goli / Pexels

 

Günlük Olarak Ne Kadar Protein Tozu Kullanılmalı?

Protein tozu hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın, günlük yediğiniz yemekleri ve öğünleri atlamamanız ve günlük normal koşullarında aldığınız protein alımını kesmemeniz gerekiyor. Protein, insan vücudunun temel sayılan bazal metabolizmayı oluşturan besinlerdir. Dolayısıyla, alındıktan sonra sindirilir oradan dokulara geçer ve vücudun hayati fonksiyonlarını yerine getirir. Yani insan vücudunun gelişimini nasıl besinler sağlıyorsa hücrelerin gelişimini de proteinler sağlamaktadır.  Ancak bu kadar hayati öneme sahip olmasına rağmen günlük alınması gereken protein miktarı da son derece önemlidir. Şayet doğru miktarda alınmazsa vücutta yağ olarak depolanır ve bu durum özellikle spor yapan insanlar açısından oldukça sakıncalıdır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Protein Tozu Kullanmak Gerekli mi?

Normal bir insan vücudunun protein ihtiyacı, kişinin vücut ağırlığının 0.8 katı olmalıdır. Bu miktar normal bireylerin yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmeleri için oldukça önemlidir.  Ancak fitness yapanlar veya vücut sporları yapanlar için bu protein miktarı biraz daha fazla olabilmektedir. Bunun nedeni ise vücut geliştirme sporları yapanlar normal insanlara göre doku ve kasların gelişebilmesi için daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar. Bu oran maksimum 4 katına kadar çıkabilmektedir.

Via Louis Hansel / Unsplash

 

Protein Tozu Çeşitleri Ve Kullanımı

Özellikle son yıllarda sporcular arasında son derece ilgi odağı haline gelen protein tozları besin takviyesi olarak herkesin ilgi odağı haline gelmiştir. Protein tozu yalnızca vücut geliştirme sporları yapanlar için değildir. Protein ihtiyacı olanlar, diyet yapanlar ve takviye protein almak isteyenler bu takviyelerden rahatlıkla alıp kullanabilirler. Kolaylıkla her yerden eczane, market ve internetten satın alınabilmektedir. Protein tozunun en fazla kullanılan üç çeşidi vardır.  Bunlar;  Whey proteini (Peynir altı suyu), Soya proteini, Kazein proteinidir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: En Çok Tercih Edilen Whey Protein Tozu Ürünleri

 

Protein Tozu Ne Kadar Kullanılmalıdır?

Protein tozları kendi ölçeği veya rahatça karıştırılabilecek bir ölçek kap içine biraz suyla karıştırılarak içilmektedir. Suyun içine karıştırmak ille de çok şart değildir. Başka yiyeceklerin içine de karıştırılarak içilebilir. Örneğin yoğurt. Normal gelişimini tamamlamış bir kişinin günlük alması gereken protein tozu vücut ağırlığına göre değişiklik gösterse de normal ölçüler günlük 2.2 gram/kg vücut ağırlığıdır.

Diğer bir önemli nokta ise, protein tozlarının spor yaptıktan 45 dk. – ile 60 dk. arasında alınması gerekmektedir. Doğru protein tozu kullanımı bu şekilde olmalıdır. Bu şekilde kullanılan protein tozları, kasları geliştirir, kas hücrelerini yeniler ve destekler.

Kampanyadaki Protein Tozu Ürünleri İçin Tıklayın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir