Kalori Açığı Nedir, Nasıl Oluşturulur? Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Kalori Açığı Nasıl Oluşturulur?

Kalori Açığı Nasıl Oluşturulur?

Kilo vermek ve sağlıklı bir kiloya sahip olmak, birçok insan açısından öneme sahip bir konudur. Kilo verme sürecindeki en önemli kavramlardan biri ise kalori açığıdır. Esasında yaşamın bir parçası olan ve herkesin kilosunu ve sağlığını ilgilendiren kalori açığı kavramı, yeteri kadar bilinmemektedir.

Yazımızın devamında “kalori açığı nedir, nasıl oluşturulur, kilo vermek mümkün mü” gibi sorularınıza kapsamlı yanıtlar bulacaksınız.

 

Kalori Açığı Nedir?

Kalori açığı, tükettiğiniz kalori miktarı ile yaktığınız kalori miktarı arasındaki farktır. Tüketilenden daha fazla kalori yakılan bir durumdur. Daha açık bir ifade ile yakılanların (harcananların) alınanlardan fazla olmasıdır. Kalori açığı olduğunda, vücudunuz söz konusu farkı telafi etmek için depolanan enerjiyi (yağ) yakar.

Bu anlayış, kalori alımını azaltarak, egzersiz ile yakılan kalorileri artırarak ya da her ikisinin birden kombinasyonunu uygulayarak elde edilebilir. Kilo kaybının gerçekleşmesi için bir kalori açığının gerekli olduğuna dikkat etmek önemlidir.

Kalori açığı, vücudunuzun yağ yakması ve kilo kaybetmesi anlamına gelir. Bu açık nötr olduğunda, teoride kilonuz aynı kalır. Ancak açık olmaz da, fazla olursa, bu defa kilo alım süreci başlar.

 

Kalori Açığı Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

Kalori açığı; vücudu enerji için depolanmış yağları yakmaya zorlayarak kilo kaybını sağlar. Böylece vücut yağında bir azalma meydana gelir. Dolayısıyla vücut ağırlığında azalmaya yol açar. Kalori açığının kendi içerisinde birçok yararı vardır. Bunlardan öne çıkanlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Vücudun, enerji için depolanmış yağları yakmasını sağlar. Böylece yağlar yakıldığı gibi kilo kaybı da meydana gelir.
  • Diyabet ve kalp hastalığı gibi kronik hastalık riskini azaltır.
  • Vücut, enerji için depolanmış yağları kullanır ve böylece enerji seviyesinde artış meydana gelir.
  • Egzersiz rutinine kuvvet antrenmanını dahil edilerek, kalori açığıyla birlikte kas kütlesini artırabilir.
  • Daha az kalori tüketmek, sindirimi iyileştirmeye ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olur.
  • İşlenmiş ve yüksek kalorili gıdaların alımını azaltarak oluşturulan kalori açığı, gelişmiş zihinsel netlik ve odaklanmaya katkı sağlar.
  • Kalori açığı daha iyi bir uyku kalitesine katkı verir.
  • Kilo kaybı genel sağlığı iyileştirmek, benlik saygısı ve özgüvenin artmasını da sağlar.

İlgili faydaların ancak kalori açığının güvenli ve sürdürülebilir bir şekilde oluşturulması durumunda elde edilebileceği unutulmamalıdır. Ayrıca temel amacın genel sağlık ve aşırı kilolardan korunma olması gerektiği de akıldan çıkarılmamalıdır.

İlginizi Çekebilir: Taurin Nedir? Sporda Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

 

Kalori Açığı Nasıl Oluşturulur?

Kalori açığı oluşturmak, kalori alımını azaltmak ve egzersiz yoluyla kalori yakmayı artırmak şeklinde yapılabilir. Kalori alımını azaltmak için besin açısından zengin, kalori bakımından ise düşük olan gıdalara odaklanmak gerekir. Ayrıca işlenmiş ve yüksek kalorili gıdaları sınırlamak önemlidir.

Kalori yakımını artırmak için, düzenli fiziksel aktiviteyi günlük rutininize dahil etmelisiniz. Söz konusu fiziksel egzersizler; kardiyo, kuvvet antrenmanı ve esneme gibi aktiviteler olabilir.

Kas kütlesinin dinlenme durumunda yağdan daha fazla kalori yaktığını bilmek de bir diğer önemli detaydır. Bundan dolayı kuvvet antrenmanı yoluyla kas inşa etmek de bir kalori açığı yaratmaya yardımcı olabilir.

Kalori Açığı Oluşturulurken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kalori açığı oluştururken dikkat edilmesi ve göz önünde bulundurulması gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunlardan öne çıkanlar şu şekildedir:

  • Fiziksel egzersizlerin artırılması
  • Uzun süre tokluk hissi veren protein içerikli gıdalar tüketilmesi
  • Şekerli, işlenmiş ve yüksek kalorili gıdalardan uzak durulması

Kalori açığı oluşturmak önemlidir. Hem kilo kaybının sağlanması hem de genel sağlığa katkı vermesi nedeniyle insanların bu hususu her zaman göz önünde bulundurması gerekir. Ancak bunu bilinçsiz bir şekilde yapmak, vücut fonksiyonlarına zarar verecektir. Dolayısıyla bu süreçten önce bir doktordan tavsiye alınması ve alınan tavsiyelere göre hareket edilmesi gerekir.

İlginizi Çekebilir: En Çok Tercih Edilen Whey Protein Tozu Markaları

 

Günlük Kalori Açığı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Günlük kalori açığınızı hesaplamak için günlük kalori ihtiyacınızı ve günlük yaktığınız kaloriyi bilmeniz gerekir. Günlük kalori ihtiyacınızı, bir sağlık uzmanına veya lisanslı bir diyetisyene danışarak öğrenebilirsiniz. Veya bunun gibi hesaplama araçlarıyla size uygun ortalama bir değer bulabilirsiniz.

Kalori ihtiyaçlarının kişiden kişiye değiştiğini ve yaş, cinsiyet, kilo gibi faktörlerden etkilendiğini unutmamak gerekir.

Günlük yaktığınız kaloriyi, bir çevrimiçi kalori hesaplama uygulaması, fitness uygulaması kullanılarak ya da bir sağlık uzmanına danışarak hesaplayabilirsiniz. Söz konusu bilgilere sahip olduğunuzda, günlük kalori açığınızı belirlemek için günlük kalori ihtiyacınızı günlük kalori ihtiyacınızdan çıkarmanız yeterli olacaktır. Aşağıdaki tablodan da günlük ortalama kalori ihtiyacınıza ilişkin bir fikir edinebilirsiniz.

Cinsiyet

Yaş Hareketsiz Az Hareketli

Hareketli

Kadın

9-13

1600 1600

2200

14-18

1800 2000

2400

19-30

2000 2000 2200

31-50

1800 2000

2200

51+ 1600 1800

2200

Erkek

9-13

1800 2200 2600

14-18

2200 2800 3200

19-30

2400 2800

3000

31-50 2200 2600

3000

51+ 2000 2400

2800

 

Kalori Açığı ile Kilo Vermek Mümkün Mü?

Kesinlikle! Kalori açığı ile kilo vermek elbette mümkün. Kilo kaybı için bir kalori açığı, olmazsa olmazdır. Yani temel şarttır. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğundan daha az kalori tükettiğinizde, vücudunuz aradaki farkı telafi etmek için depolanan enerjiyi (yağ) yakar. Böylece yağlarınızı, yani kilolarınızı kaybetmeye başlarsınız.

Kilo kaybının her zaman doğrusal olmadığı ve kas gelişimi, su tutma oranı ve hormonal dalgalanmalar gibi faktörlerden etkilenebileceğini bilmek gerekir.

Kilo vermek sağlığın tek göstergesi değildir. Burada temel amaç her zaman genel sağlık olmalıdır.

Çok büyük veya çok hızlı bir kalori açığı oluşturmanın tehlikeli olabileceğini ve uzun vadede sürdürülebilir olmadığını unutmamak da bir diğer detaydır.

Kişisel kalori ihtiyaçlarınızı belirlemek ve güvenli ve sürdürülebilir kilo kaybı için kişiselleştirilmiş bir plan oluşturmak gerekir. Bu noktada ise bir doktora veya uzman bir diyetisyene danışmanız daha yararlı olacaktır.

İlginizi Çekebilir: Daha Fazla Yağ Tüketerek Daha Fazla Yağ Nasıl Yakılır?

 

Kalori Açığı ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Kalori açığıyla ilgili sık sorulan sorular ve bu sorulara ait cevapları bu bölümde bulabilirsiniz.

·       1 Kilo Vermek İçin Ne Kadar Kalori Açığı Gerekir?

1 kilo vermek için gerekli olan kalori açığı ortalama 7500’dür. Ancak bunun kas gelişimi, hormon seviyesi ve benzeri unsurlara göre değişebileceği unutulmamalıdır.

·       Günlük 1000 Kalori Açığı ile Kaç Kilo Verilir?

Günlük 1000 kalori açığı ile yaklaşık 130 gram kilo verilir. Bu rakam aylık 4 kg demektir.

·       Günlük Kaç Kalori Açığı Olmalı?

Herkesin kilosu, vücut metabolizması ve diğer özellikleri farklı olduğu için bu soruya net yanıt vermek mümkün değildir. Ancak çok fazla kilosu olmayan sağlıklı kişilerin günlük kalori açıklarının 350-450 kalori seviyesinde olması tavsiye edilir.

·       Kalori Açığı Yağ Yakar Mı?

Evet. Kalori açığı oluştuğunda, eksik olan kalorinin telafi edilmesi için vücut tarafından yağlar yakılmaya başlanır.

 

Nutripure Thermo Pure L-Carnitine ile Yağlarınızı Daha Hızlı Yakın

Nutripure Thermo Pure L-Carnitine Yağ Yakıcı

Yağlarınızdan daha hızlı bir şekilde kurtulmak için kalori açığı oluşturmaya ek olarak, özel olarak geliştirilen yağ yakıcı takviyelerden de yararlanabilirsiniz.

Nutripure Thermo Pure L-Carnitine, D vitamini takviyeli bir ürün olarak dikkat çeker. İçerisindeki D vitamini ve krom pikolinat sayesinde iştah kontrolüne katkı sağlayarak yağların yakılmasını hızlandırır. Siz de yağlarınızı hızlı bir şekilde yakmak istiyorsanız, Nutripure Thermo Pure L-Carnitine siparişini hemen oluşturabilirsiniz.

 

Ürünü İncelemek İçin Tıklayın.

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir