Karbonhidrat Tozu (Gainer) Ne İşe Yarar? Kullanımı, Faydaları ve Zararları

Gainer (Karbonhidrat Tozu) Nedir?

Gainer, karbonhidrat tozlarının genel adıdır. İngilzce gain fiilinin isim halidir. Gain İngilizce’de büyümek, genişlemek, kilo almak anlamına gelir. Gainerın Türkçe anlamı ise kilo aldırıcı, genişletici, hacim artışı sağlayan ürün anlamına gelir.

İnsanlar genetik olarak kilo almakta veya kilo vermekte zorlanabilmektedir. Zayıf insanlar genelde kilo almaya çalışmaktadır ve bu konuda oldukça zorlanmaktadırlar. Kişilerin kilo almakta zorlanmalarının onlarca sebebi olabilmektedir. Zayıf insanlar ektomorf vücut tipine sahip metabolizması hızlı, ince kemikli ve gün içerisinde çok fazla kaloriye ihtiyaç duyan vücut tipine sahip kişilerdir. Bu yapıya sahip bireyler gün içerisinde diğer insanlara göre daha fazla kalori harcadıkları için ve bu ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için zayıf kalabilmektedirler. Bireylerin yapması gereken şey ise günlük kalori ihtiyacının 300-500 kalori fazlasını tüketmektir. Bu sayede vücuda fazladan besin girecek ve fazlası bu kişiye kilo olarak geri dönebilecektir. Eğer ki yemekler ile bu kalori ihtiyacımızı karşılayamıyorsak Karbonhidrat tozu yani bir diğer adıyla Gainer ürünleri kullanabiliriz.

  • Gainer ürünleri; karbonhidrat, protein ve kalori bakımından oldukça zengindir ve zayıf bireylerin kullanım yapabileceği bir sporcu takviye gıdasıdır.
  • Karbonhidrat vücudumuzun enerji kaynağıdır ve hayatta kalabilmemiz için gerekli enerjiyi bizlere sağlar. Ayrıca insülin, glikoz ve kan şekerinin de dengesini sağlar.
  • Karbonhidrat tozları karbonhidrat kaynaklı besinlerden elde edilir ve aroma, renk katılarak tüketime hazır hale getirilir.
  • Günlük olarak kalori, karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral desteği sağlar. Günlük vitamin eksiklikleri de vücut fonksiyonlarının verimli bir şekilde çalışmasına engel olabileceği için bu konuda da kritik bir rol oynayabilmektedir.

Karbonhidrat Tozları Nasıl Kullanılır?

Gainer ürünleri toz formda olan gıda takviyesi ürünleridir.

Bu ürünler su veya süt ile karıştırılarak tüketimi yapılabilir. Karbonhidrat tozları gün içerisinde belli kuralları olmadan kullanımı yapılabilen ürünlerdendir. Genel bir takviye olduğu için gün içerisinde tüketimi yapılabilmektedir.

Sabah kalkar kalkmaz, kahvaltı sonrası, öğün araları, öğünlerden sonra, antrenman öncesi, antrenman sonrası ve gece yatmadan önce kullanımı yapılabilir.

Gece yatmadan önce yiyecek, içecek veya insülin seviyesinin artmasını sağlayacak sporcu gıdaları tüketimini önermemekteyiz. Gece uyuduğumuz için metabolizma hızımız çok düşecektir ve midede bulunan besinlerin sindirimi için kan mide de toplanacaktır. Bu sebeple kasların beslenmesi için gerekli hızlı kan akışı olmayacak ve kaslara daha az besin ve oksijen taşınacaktır. Ayrıca hormonsal olarakta düşüş meydana gelebilmektedir.

Gainer ürünlerinin kullanımı için en çok tavsiye ettiğimiz kullanım şekli eksik veya yetersiz beslendiğimiz öğün vakitleridir.

Örnek verecek olursak eğer öğlen yemeğinde, çalıştığınız veya farklı bir sebepten ötürü yeterli derecede besin tüketemiyorsanız karbonhidrat tozlarını bu vakitlerde tüketmek isabet olacaktır. Bunun haricinde antrenman sonrası vücut hızlı sindirimi olan besinlere ihtiyaç duyabilir. Antrenman esnasında yorulmuş, yıpranmış ve güçsüz kalmış vücudumuza hızlıca sindirimi yapılan bir destek ürünü çok verimli olacaktır. Bu destek ürünü karbonhidrat tozu olursa daha iyi olabilir. Çünkü karbonhidrat tozları kompleks ürünlerdir ve aynı anda protein, vitamin ve mineral bakımından da zengindir.

Karbonhidrat Tozları’nın Faydaları Nelerdir?

Karbonhidrat tozlarının faydası karbonhidrat içerikli besinler ile aynıdır diyebiliriz. Karbonhidrat içerikli besinler ile karbonhidrat tozlarının farklı yanları ise karbonhidrat tozlarının daha pratik tüketimi yapılabilmesi, daha çabuk sindirilmesi vb denilebilir. Ayrıca sporcu destek ürünlerinde besinlerde bulunan trans yağ, tuz gibi istenmeyen maddelerden arındırılmış olması kullanıcılar açısından büyük avantaj göstermektedir.

  • Kilo alımında güçlük çeken bireylere desteği maksimum seviyede sağlamaktadırlar. Özellikle et ve süt ürünleri tüketimini herhangi bir sebepten ötürü yapamayan kişilerin kesinlikle bu destek ürünlere ihtiyacı olacaktır.
  • Yeterli protein ve amino asit tüketimi olmadığı taktirde kilo alımından ziyade kaslar yeterince beslenemeyecek ve kas kayıpları meydana gelebilecektir.
  • Yağ kaybı sporcularda çok önemli bir konu olmayabilir fakat kas kaybı kesinlikle istenmeyen bir durumdur.

Karbonhidrat Tozu’nun Zararları Nelerdir?

Atalarımızın da dediği gibi “Her şeyin fazlası zarardır.” sözü karbonhidrat tozu ve diğer sporcu takviyeleri için de geçerlidir.

  • Karbonhidrat tozları içinde şeker de barındırabilen ürünler olduğu için şeker hastaları için kullanımı kesinlikle doktor kontrolü eşliğinde yapılmalıdır. Ayrıca tüketimde aşırıya kaçmak diyabete sebebiyet verebilmektedir.
  • Karbonhidrat tozları insülin seviyesinde oynamalara sebebiyet verebileceği için insülin hassasiyeti olan kişiler yine doktor eşliğinde tüketilmesi uygun görülmektedir. Bunlar dışında karbonhidrat tozlarında aşırı tüketim iyi kolesterolün düşmesine sebebiyet verebilir.

Piyasadaki En Çok Tercih Edilen Karbonhidrat Tozları Hangileridir?

SSN Mass Refuel  ® 5000 Gr’ın öne çıkan özellikleri:


–  45+ servis

– Servis başı 4 gr glutamin

– Servis başı 3 gr kreatin

– Servis başı 2 Gr Multivitamin ve Mineral Karışımı

– Servis başı 20 gr protein

– Servis başı 82 gr karbonhidrat karışımı

– Aspartam – yapay renklendirici içermez

Optimum Serious Mass 5450 Gram Öne Çıkan Özellikleri:

 

– Optimum Serious Mass servis başına 1250 Kalori içermektedir

– Optimum Serious Mass her biri farklı bir emilim süresine sahip 50gram değerinde protein içermektedir:

– Konsantre Whey Proteini

– Kalsiyum Kazeinat

– Yumurta Proteini

– Her serviste 1000mg Kreatin Monohidrat, 500mg saf Glutamin ve 500mg Glutamin öncüleri içermektedir

-Zengin vitamin ve mineral içeriği

Nutrich Mass Gainer 6000 Gram  Öne Çıkan Özellikleri:

 

 

– Düşük şeker oranı

– Aspartam ve yapay renklendirici içermez

– Glutamin içeriği sayesinde antrenman sonrası toparlayıcı etki

– Kreatin Monohidrat içeriği sayesinde hızlı kilo alımı ve antrenman performansına katkısı

– Yüksek servis sayısı (55 servis)

Kilo ve hacim supplement ürünlerini sitemizden inceleyebilir, bilgi alabilir ve güvenli şekilde alışveriş yapabilirsiniz; Karbonhidrat Tozları

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir