Karın Kaslarım Neden Belli Olmuyor?

Karın Kaslarının Belli Olmama Nedenleri
Karın Kaslarının Belli Olmama Nedenleri
Via Anastase Maragos / Unsplash

Spor yaparak kaslarını geliştirmek isteyen hemen herkes, bunun sonuçlarını bir an önce görmek ister. Özellikle vücut geliştirme sporları ile ilgilenen kişiler vücutlarının farklı noktalarındaki kaslarının gelişimini görmek için oldukça heyecanlıdırlar. Bunlardan karın kaslarının özel bir yeri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Fakat buna karşın karın kaslarının dışarıdan fark edilebilir duruma gelmesi ile ilgili bazı sorunlar olduğu da bilinmektedir. Bu sporla ilgilenen bazı kişiler, karın kaslarım neden belli olmuyor şeklindeki soruyu sık sık dile getirmekte ve karın kaslarının oluşmadığından şikâyet etmektedir. Bunun nedeni ve çözümüne dair ayrıntıları yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Karın kaslarının belli olmama sebepleri nelerdir? Bu nedenleri ortadan kaldırmak için yapılması gerekenler.

 

Karın Kaslarının Belli Olmama Nedenleri

Düzenli bir şekilde vücut geliştirme yapmanıza rağmen karın kaslarınız görünmüyorsa, bir yerlerde yanlış yaptığınızı bilmeniz gerekir. Öncelikle doğru bir şekilde çalıştırılan kaslar zaman içinde genişler ve dışarıdan belli olmaya başlar. Buna sixpack adıyla bilinen karın kasları da dâhildir. Bahse konu kasların çalıştırılmasına rağmen dışarıdan belli olmamasının farklı nedenleri olabilir. Bu nedenler ve bunlara ilişkin açıklamalar yazımızın devamında yer almaktadır.

 

Kasların Yanlış Çalıştırılması

Vücut gelişiminin temel kuralı kasların çalıştırılması değil, kasların doğru olarak çalıştırılmasıdır. Bundan dolayı karın kaslarını çalıştırırken yapılan hareketler belirli bir plana göre olmalıdır. Rasgele yapılan çalışmaların kesinlikle kaslara bir etkisi olmayacak ya da sınırlı etki yapacaktır. Bundan dolayı bir hoca desteği almanız, karın kaslarınızın gelişimi adına çok önemlidir. Hoca desteği sayesinde hangi aletlerde ne kadar çalışacağınızı, hareketleri yaparken nasıl nefes alacağınızı, dikkat etmeniz gereken hususları, kaslarınızı hangi sıra ile çalıştıracağınızı ve benzer hususları doğru olarak uygularsınız. Bunun sonucunda ise kas gelişiminiz beklentilerinize uygun bir şekilde devam eder.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir:Karın Kası Hareketleri ve Beslenme Diyeti

 

Yanlış Beslenme

Vücut geliştirmenin temel olarak 2 ayağı vardır. Bunlardan ilki kasların çalıştırılması iken, diğeri ise beslenmedir. Doğru bir şekilde beslenilmediği takdirde kas gelişiminin sınırlı olacağının bilinmesi gerekir. Kasların gelişmesi için öncelikle alınan kalori miktarının ayarlanması gerekir. Alınması gerekenden fazla kalori, yağa dönüşecektir ki, bu da kas oluşumunu engeller. Alınması gerekenden daha düşük kalori alınması ise alınan proteinlerin de yakılmasına neden olur ki, bu da yanlış bir durumdur.

Dolayısıyla da süreçte yardım aldığınız hocanızın yardımına göre hareket etmeniz ve beslenme sistemini buna göre ayarlamanız gerekir. Aldığınız kalori miktarı dışında tüketmiş olduğunuz gıdaların türü de önemlidir.

Vücut geliştirme döneminde protein ağırlıklı beslenilmesi gerekir. Ancak porsiyonların tamamının protein olmaması çok önemlidir. Porsiyonlarda karbonhidrat ve düşük miktarda yağ olması da istenen bir durumdur. Dolayısıyla normal dönemdekinden çok farklı bir beslenme şekli gerekir. Eğer buna uyulmaz ise yapılan hareketler ve gerçekleştirilen çalışmalar doğru olsa dahi istenen sonuç alınmayacaktır.

 

Vücuttaki Yağ Oranı

Kas oluşumunu etkileyen bir diğer unsur ise vücuttaki yağ miktarıdır. Vücudun farklı noktalarındaki yağ miktarı da farklı seviyelerde olur. Örneğin karın bölgesindeki yağ oranı ortalama olarak %18 seviyesindedir. Burada belirtilen rakam, yağ ile kas arasındaki orandır. Kalçalarda bu oran çok daha farklı seviyededir. Dolayısıyla da karın kaslarının belirgin olması için buradaki oranın doğru olarak ayarlanması gerekir.

Uzmanların tavsiyelerine göre karın kaslarının belirgin olması için bu bölgedeki yağ oranının %10 seviyelerine kadar düşürülmesi gerekir. Böylece kasların fark edilmesi çok daha rahat olacaktır. Fakat bunun yerine düzenli beslenmeyerek buradaki yağ oranı %20-22 seviyelerine çıkarsa, kas yerine bir göbeğinizin olacağını asla unutmayın. Göbeğinizin olması ise kasların çok daha geç oluşması anlamına gelir.

Burada yağ oranı konusu, direkt olarak beslenme ve yakılan kalori miktarı ile ilgilidir. Hazırlanacak protein ağırlıklı beslenme ve doğru bir çalışma programı, söz konusu kasların direkt olarak ortaya çıkmasına ve buradaki yağ oranının düşmesine neden olacaktır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir:Sağlıklı Bir İnsanda Olması Gereken Yağ Oranı

Via Menshealth

 

Karın Kaslarının Belirgin Olması İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Karın kaslarınızın belirgin hale gelmesi için dikkat etmeniz gereken bazı basit hususlar bulunmaktadır. Bunlardan öne çıkanlar aşağıda yer almaktadır:

  • Fast-food, kızartma ve benzer yağlı yiyeceklerden tamamen uzak durmalısınız. Beslenmenizde temel amacınız protein almak olmalıdır. Fakat bunun yanında enerji için karbonhidrat da almanız gerektiğini unutmayın.
  • Beslenme kültürünüzü değiştirerek yağda kızarmış yiyeceklerin yerine haşlanmış yiyecekleri tüketebilirsiniz. Bu sayede sadece karın kaslarınız değil, diğer kaslarınızın gelişimi de olumlu olarak etkilenecektir.
  • Günlük su tüketiminiz 2 – 2,5 litrenin altına düşmemelidir.
  • Karın kasının oluşmasını sabırla beklemeli, beslenme ve çalışma sisteminizi terk etmemelisiniz.

Yağların Yakılarak Karın Kaslarının Daha Belirgin Bir Hale Gelmesini Sağlayan Yağ Yakıcı Takviyelerini İncelemek İçin Tıklayın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir