Kas Gelişimi İçin Ne Kadar Protein Almak Gerekir?

Kas Gelişimi Nasıl Gerçekleşir?

Kas gelişimi kısaca kasları yırtıp sonrasında kasları besleyerek gerçekleşen bir durumdur. Yırtılan kas liflerini vücut daha kalın bir şekilde onarmaktadır. Protein ve içeriğindeki amino asitler bu yırtılan kas liflerini tekrar kopmaması üzerine daha kalın bir şekilde onarım işlemi yapmaktadır. Bu onarım ve sonrasında gelen gelişime hipertrofi adı verilmektedir. Kas liflerini onaramayacak kadar yıpratmak çok sıkıntılı bir durumdur. Kasları yeterli derecede çalıştırmak ve onarımını gerçekleştirebileceğimiz şekilde yıpratmak gerekir.

Protein İhtiyacımı Nasıl Hesaplarım ?

Protein ihtiyacını hesaplamak için gizli formüllere vs gerek yok. Yeterli bir beslenme ve iyi bir gözlem gerekli. Ortalama olarak her insan her bir kilogramına eş 1 gram protein almakta yükümlüdür. Bu durum kişinin gelişimi, vücut fonksiyonlarının yerine getirilmesi ve hayatta kalabilmek için gerekli olan ihtiyacımızdır. Yıpranan, yaralanan, yırtılan dokular protein sayesinde onarılmaktadır. Yani spor yapan kişilerin protein ihtiyacı sedanter bireylere göre daha fazladır. Spor yapan kişilerin protein ihtiyaçları yaptığı spora göre değişkenlik gösterse de ortalama olarak kilosu başına 2 ile 2,5 gram protein alması gerekmektedir. Protein ihtiyacının ağırlıklı bir kısmı hayvansal gıdalardan elde edilmesi gerekir. Bitkisel proteinlerin amino asit profili hayvansal gıdalara nazaran daha azdır ve bu sebeple hayvansal protein ağırlıklı beslenmemiz daha faydalı olacaktır. Protein ihtiyacımızın %20-30’unu bitkisel proteinler ile karşılamamızda da bir sakınca yoktur.

 

En İyi Protein Kaynakları:

-Yumurta

-Kırmızı Et

-Balık

-Tavuk

-Hindi

-Lor Peyniri

-Kuruyemişler

-Bakliyatlar

-Whey Protein

Vücudum Ne Kadar Proteini Sindirebilir ?

Çok fazla konuşulmaya neden olan bir sorudur bu. İnsanların aralarında bir seferde maksimum 30 gr proteini sindirebildiğine dair bazı dedikodular mevcut. Bunlar tamamiyle doğruyu yansıtmamaktadır. Vücudumuz bundan daha fazla proteini sindirebilecek kapasiteye ve metabolizmaya sahiptir. Çok protein tüketmek tabi ki çok sağlıklı bir durum değildir fakat vücudun 30 gr proteinden fazlasını sindiremediği de doğru değildir.

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir