Kas Gelişimi İle Protein Tozunun İlişkisi

 

Kas gelişimi genel olarak kasların yıpratılması ve onarılması ile gerçekleşen bir durumdur. Bu döngü kaslarınızı antrenmanlarda yıpratıp onları beslediğiniz sürece gerçekleşecektir. Her ne kadar kas gelişimi bu kadar basit gözükse de hem antrenman hem de beslenme konusunda bu kadar kolay değildir. Buna tabi ki dinlenmeyi de eklemek gerekir. Kaslarınızı doğru bir şekilde çalıştırmanız gerekmektedir. Doğru çalıştırmadığınız takdirde hem gelişim kısıtlı olacaktır hem de kendinizi sakatlama riskiniz artacaktır. Ne kadar doğru çalıştırırsanız kaslarınız üzerinde o kadar doğru hasarlar meydana getirirsiniz ki bu durum vücut geliştirme sporunu yapan her bireyin istediği bir şeydir. Doğru günlerde doğru egzersizler ile doğru set ve tekrar sayılarını uygulamak bu sporun en temel şartlarından bir tanesidir.

Yıprattığın kasları besle!

Kas liflerinde gerekli yırtılmaları meydana getirdiniz. Peki şimdi ne yapacaksınız ? Tabi ki yıprattığınız kasların onarımı için gerekli besinleri onlara ver. Yıpranan kaslara ihtiyacı olan besinleri ver ki koptuğundan daha güçlü bir şekilde onarımı gerçekleşsin. Burada en önemli besinler proteinlerdir. Proteini oluşturan maddeler olarak bilinen amino asitler yırtık kaslara müdahale için kaslara hücum edecektir.

Doğru beslenme nasıl yapılmalıdır ?

Vücut geliştirme sporuyla uğraşan kişiler çoğunlukla bazı kulaktan dolma bilgilerle hatalar yapmaya maruz bırakılmaktadır. Bu hatalardan bazıları ise; aşırı protein tüketmek, karbonhidratı azaltmak, yağ tüketimini sıfırlamak vb.. Aşırı protein tüketmeniz organlarınıza sadece zarar verecektir. Vücut ihtiyacı olanı kullanacak ve fazlasını atmaya çalışacaktır. Bu işlemi gerçekleştirirkende organlar maalesef yorulacaktır. Karbonhidratı azaltmak çok iyi bir şey değildir. Karbonhidrat diğer besinler gibi vücudun enerji kaynağıdır ve vücut için olmazsa olmazdır. Antrenman sürenizden kaldırdığınız ağırlıklara kadar her şeyi etkilerler. Bu süreçte basit karbonhidratlardan kaçınıp kaliteli yani kompleks içeriğe sahip karbonhidrat tüketmeniz tavsiye edilir. Bunun sebeplerinden biri ise uzun sürede sindirilme özelliğine sahip olmalarındandır. Bu sayede kan şekerlerinizde ani iniş çıkışlar meydana gelmeyecektir ve istenmeyen yağlanma durumlarından da kaçınmış olacaksınız. Yağ tüketimini sıfırlamak ise kesinlikle ve kesinlikle yapılmaması gereken bir davranıştır. Günlük kalori ihtiyacımızın ortalama %30’unu sağlıklı yağlardan karşılamamız gerekir. Bu durumda yağ yakımımızdan kas gelişimimize kadar her türlü vücut olayına doğrudan etki edecektir.

Protein Tozları Şart Mı ?

Protein tozları dediğimiz takviye ürünler yemeklerden aldığımız proteinlere eş değerdir. Yani et, balık, tavuk, süt ve süt ürünlerinin içerdiği protein ile protein tozlarından aldığımız protein aynıdır. Vücuda bunları verdiğimiz zaman vücudumuz bunları ayırt etmeksizin kullanır. Protein tozlarını et, balık ve tavuk gibi besinlerden ayıran bazı özellikleri vardır. Bunlardan bazıları; pratik tüketilebilir, daha az kolesterol, daha az yağ ve daha az kalori içermesidir diyebiliriz. Protein tozları tabi ki şart değil fakat protein şarttır. Eğer ki günlük ihtiyacımız olan protein ihtiyacımızı yemeklerden karşılayamıyorsak protein tozu ile desteklememizde hiçbir sakınca yoktur. Bu ürünler üzerinde yüzlerce araştırılma yapılmıştır ve bilimsel olarak herhangi bir şekilde yan etkisi olduğu kanıtlanamamıştır.

Protein tozları

Protein tozları bir den çok çeşidi olan bir takviye gıda ürünüdür. Whey protein, et proteini, soya proteini, yumurta proteini ve casein yani süt proteini olan çeşitleri mevcuttur. Bunlar aynı işlevde olan fakat farklı kaynaklardan üretimi yapılan protein tozu çeşitleridir. Üzerinde en çok araştırma yapılan ve insan vücuduna uyumluluğu bakımından en çok whey protein tercih edilmektedir. Protein tozları arasında seçim yapacağınız zaman dikkat etmeniz gereken bazı özellikler mevcuttur. Öncelikle iyi bir markanın ürünlerini kullandığınızdan emin olmalısınız. Merdiven altı üretimi olan ürünleri kullanmaktan her zaman kaçının. İçeriklerine mutlaka göz atmalısınız. Bir protein tozu alırken ürünün protein oranından ziyade proteinin içindeki amino asit değerlerine bakmalısınız. Bu çok ama çok önemli bir konudur. İçeriğine glisin ve creatin ekleyerek protein oranı çok kolay daha fazla gösterilebilir. Bu sebeple yüksek protein oranlarına kanmayın ve mutlaka amino asit profiline bakın. Sizlere kullanabileceğiniz bazı protein tozu önerisinde bulunacağız.

Optimum Gold Standard Whey Protein Tozu 2273 Gr

Optimum markası 1986 yılında kurulmuş ve o zamandan bu zamana ürün üretimi yapan çok büyük bir firmadır. Eski olmasının ürün geliştirmeleri konusunda çok fazla avantajı olduğunu düşünmekteyiz. Dünya çapında en çok kullanılan ürünlerinden biri de Optimum  Gold Standard Whey Protein ürünüdür. İçeriğinde konsantre, izole ve hidrolize whey protein bulundurur. Servis başı 24 gr protein içeriği vardır ve amino asit profili de gayet iyi diyebileceğimiz bir üründür. Kolay karışabilir ve az köpürme gibi özellikleri bulunur ki kullanıcılar tarafından en çok dikkat edilen konulardan bazıları da bunlardır. Aroma ve boyut olarakta yelpazesi oldukça geniştir.

Diğer Boyutları;

Optimum Gold Standard Whey 30.4 Gr 

Optimum Gold Standard Whey Protein Tozu 450 Gr

Optimum Gold Standard Whey Protein Tozu 908 Gr

Optimum Gold Standard Whey Protein Tozu 2273 Gr

Optimum Gold Standard Whey Protein Tozu 4540 Gr

Aromaları;

-Çilek

-Çikolata

-Muz

-Vanilya

-Çikolata Yer Fıstığı

-Kurabiye

Ürün İçeriği;

Triptofan 405mg
Valin(BCAA) 1422mg
Trionin 1654mg
İsolösin (BCAA) 1573mg
Lösin(BCAA) 2531mg
Lisin 2233mg
Fenilalanin 748mg
Metiyonin 492mg
Arjinin 505mg
Sistin 494mg
Tirozin 703mg
Histidin 1509mg
Prolin 423mg
Glutamin 4082mg
Aspartik Asit 2509mg
Serin 1126mg
Glisin 412mg
Alanin 1180mg

Nuclear Nutrition Atomic Whey 2270 gr

Nuclear markası Polonya menşeili bir sporcu gıdaları üreticisidir. Çok fazla ürün yelpazesi geniş olmasa da hammadde kalitesi çok yüksek bir markadır ve ar-ge çalışmalarına da çok fazla önem veren bir markadır. Nuclear Nutrition Atomic Whey ürünü ise yine piyasada hammadde kalitesi ile adını duyurmuş bir protein tozu takviye ürünüdür. Aroması ile çok fazla kullanıcıya hitap etmektedir. Gerçekten kusursuz diyebileceğimiz güzellikte aromalara sahiptir. Her porsiyonda 23 gr protein ihtiva etmektedir ve yağ, şeker oranı oldukça düşüktür.

Ürün İçeriği;

Alanin 1,2g
Arjinin 0,8g
Aspartik Asit 2,2g
Sistin 0,6g
Glutamik Asit 3,4g
Glisin 0,5g
Histidin 0,4g
İzolösin(BCAA) 1,5g
Lösin(BCAA) 2,6g
Lizin 2g
Metiyonin 0,5g
Fenilalanin 0,8g
Prolin 0,7g
Serin 1,2g
Treonin 1,7g
Triptofan 0,4g
Tirozin 0,8g
Valin(BCAA) 1,5g

Ultimate Prostar %100 Whey 2390 Gr

1979 yılında Victor Rubino tarafından kurulmuştur. O zamandan bu zaman üretim yapan ve dünya da en çok tanınan markalarından biridir. Ürün yelpazesi ve hammadde kalitesi olarak çok fazla kullanıcısı vardır. Ultimate Prostar ürünü ise Ultimate markasının en çok bilinen ürünüdür denilebilir. Abd menşeili olmasıda önemli bir noktadır. Bu ürünü trans yağ içermez ve çok düşük şeker oranına sahiptir. Her porsiyonda 25 gr protein içeriği vardır.

Aroma;

-Muz
-Çikolata
-Çikolata Nane
-Cocoa Mocha
-Kurabiye
-Natural
-Ahududu
-Rum Raisin
-Çilek
-Vanilya

Ultimate Prostar %100 Whey Boyutları;

-30 Gr
-454 Gr
-907 Gr
-2390 Gr
-4540 Gr

Servis Başı Amino Asit Profili;

Lösin (BCAA) – 3192mg
İzolösin (BCAA) – 1540mg
Valin (BCAA) – 1275mg
Lisin – 2568mg
Treonin – 1044mg
Metiyonin – 512mg
Fenilalanin – 960mg
Triptofan – 636mg
Arjinin – 455mg
Aspartik Asit – 2565mg
Sistin – 920mg
Alanin – 1262mg
Glutamik Asit – 4216mg
Glisin – 473mg
Histidin – 512mg
Prolin – 1033mg
Serin – 977mg
Tirozin – 860mg
Toplam BCAA – 6007mg
Toplam Temel Amino Asitler – 11727mg
Toplam Amino Asit – 25000mg

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir