Kas Gelişimi Kaç Yaşına Kadar Sürer?

Kas Gelişiminin Maksimum Yaşı
Kas Gelişiminin Maksimum Yaşı
Via jodeng / Pixabay

Doğumdan itibaren insanların kasları oluşmaya ve gelişmeye başlar. Bu süreç ergenlik döneminden sonra en üst seviyeye gelir ve insanların kas gelişimi tamamlanmış olur. Burada bahsedilen, bebeklikten yetişkinliğe kadar olan süreçteki gelişimdir. Normalde insanlar herhangi bir çalışma yapmaz ise gelişim buraya kadardır. Fakat vücut geliştirme sporları ile gelişimin devam etmesi ve çok daha hızlanması söz konusudur. Öyle ki, insanların genel görünümleri tamamen değişebilir. Söz konusu durum ise insanların kas gelişimi kaç yaşına kadar sürer sorunu sormasına neden olmaktadır.

Kas gelişiminin hangi yaşa kadar süreceği ile ilgili kesin bir bilgi vermek çok zordur. Aslında burada esas olarak merak edilen, ilerleyen yaşlarda da vücut geliştirme sporları yapılıp yapılmayacağıdır. Kişinin genel durumu, geçmişi, mevcut kas yapısı ve alışkanlıkları gibi birçok faktörün bu hususu etkilediği söylenebilir. Fakat genel olarak ilerleyen yaşlarda da kas gelişimi sağlanabilir. Buradaki yaş sınırı bazıları için 50 iken, bazı kişiler için ise daha yüksek yaşlar olabilir.

 

Yaşlılıkta Kas Kütlesinin Önemi

Doktorlar tarafından yapılan açıklamalarda, yaşlı insanların kas kütlesine sahip olmasının farklı yararları olduğundan bahsedilmektedir. Bunlardan bazılarının şu şekilde sıralanması mümkündür:

  • İnsülin direncini azaltır.
  • Kemik erimesi yaşanmasının önüne geçer.
  • Denge sorunlarını engeller.
  • Aşırı kilo alımını önler.

Yukarıda yer alan faydalar dikkate alındığında insanların ilerleyen dönemlerde dahi spor yaparak kas kütlelerini artırmaları gerektiği söylenebilir. Dolayısıyla da kas gelişiminin hangi yaşa kadar süreceği ile ilgili sorunun cevabı, yaşlılıktaki sağlık durumunu direkt olarak etkileyecektir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Kas Oluşumunda Etkili Proteinli Tarifler

 

Orta yaşta spor
Via Creozavr / Pixabay

 

Orta Yaşta Spora Başlanır Mı?

Geçmişte iş, eğitim ve benzer nedenlerden dolayı spora başlayamamış olan orta yaştaki insanlar, bu yaştan sonra spor yapılabilir mi şeklinde sorular sormaktadır. Bu sorunun cevabı evettir. Aşırı yaşlı olmayan ve spor yapmasına engel bir sağlık sorunu bulunmayan herkes spora başlayabilir.

Orta yaşta spora ve vücut geliştirmeye başlamayla ilgili farklı araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalarda orta yaşın spor için son derece uygun olduğunu göstermektedir. Özellikle 18-22 yaş ile 35-50 yaş arasındaki karşılaştırmada çıkan sonuçlar, orta yaşın ne kadar uygun olduğunu göstermiştir. Söz konusu araştırmada iki gruba da 8 hafta boyunca bir egzersiz programı verilmiş ve daha sonra sonuçlar incelenmiştir. Bu süre sonunda üniversite öğrencilerinde ortalama 1 kg kas artışı olurken, 35-50 yaş grubunda ise 1,2 kg kas artışı meydana gelmiştir.

Yukarıdaki araştırmaya benzer sonuçlar farklı araştırmalarda da görülmüştür. Hatta bu yaştan sonra spora başlayarak ciddi vücut gelişimi sağlayan insanlar dahi vardır. Bütün bunlar dikkate alındığında, spora başlamanın yaşı yoktur denilebilir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Spor Sonrası Kas Ağrılarında Bu Yöntemi Uygulayın

 

Orta Yaşta Spora Başlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kas gelişimi için yapılan sporda, dikkat edilmesi gereken bir takım hususlar vardır. Bu hususlar, özellikle orta yaş grubunda daha farklı ve çok daha önemlidir. Bunların başında kişilerin yaşları ve yaşam şekilleri gelir. Unutmayın ki, artık genç değilsiniz ve kaslarınız da aynı şekilde esnek değil. Bundan dolayı gençlerin rahatlıkla yaptıkları hareketler için sizin kaslarınızı hazırlamanız gerekir.

İlk olarak kasların ısıtılması ve esnetilmesi gerekir. Bunun için ise bazı küçük egzersizlerin, spora başlamadan önce yapılması son derece önemlidir. Isındıktan sonra ise bir hocanın kontrolünde spor yapın. Size verilen direktiflere göre hareket etmeniz, sakatlanmamanız açısından çok önemlidir. Vücudunuzu birden zorlamanın ciddi sorunlara neden olabileceğini asla unutmayın. Dolayısıyla verilen hareketleri, verilen sayılarda yapın ve set aralarını dinlenerek geçirin. Zamanla temponuzu artırabilirsiniz.

Via sabah.com.tr

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Vücut Geliştirmede Sakatlanmanın Önüne Nasıl Geçilir?

Kas gelişimini sağlamak için kasların biraz zorlanması gerekir. Bunun için zorlama eşiğinin iyi ayarlanması gerekir. Eğer kaslarınız dengesiz bir yük altında kalırsa, bunun sonuçları son derece olumsuz olabilir. Bunların haricinde bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken diğer hususlar şunlardır:

  • Spora başladıktan sonra asla bırakmamalısınız. Yaşınız ne olursa olsun, yaşınıza uygun sporlar yapmaya devam edin ve kas gelişimini sürekli hale getirin. Bu sayede yaşlılıkta daha rahat bir yaşam geçirirsiniz.
  • Egzersizleri yaparken özellikle eklem bölgelerinize dikkat edin ve buraya aşırı yük binmemesini sağlayın.
  • Spora başlamadan önce denge ve esneme hareketlerini yapmayı ihmal etmeyin.

Bu hususlara dikkat ettiğinizde, kas gelişimini sağlamış olacaksınız. Fakat unutmayın ki, söz konusu gelişim herkeste farklı düzeylerde olacaktır. Bundan dolayı kendiniz farklı birisi ile kesinlikle karşılaştırmayın ve bu durumdan sadece keyif alın.

Kas Gelişiminizi Artırmaya Yardımcı Protein Tozları İçin Tıklayın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir