Kas Tipleri ve Kas Tiplerine Göre Antrenman

Kaslar doku içinde temel anlamda üç farklı tip kas hücresi buldurur. Bunlar çizgili kaslar, düz kaslar ve kalp kasıdır. Genel anlamda düz kaslar iç organlarımızın kasılıp gevşemesinden sorumlu ve istemsiz çalışırken, çizgili kaslar bunun tersine istemli çalışırlar ve bizim isteğimize göre kasılıp gevşerler. Kalp kası ise isteğimiz dışında çalışır ve bazı özellikleri bakımından çizgili kasa bazı özellikleri bakımından düz kasa benzer. Vücut geliştirme yapan sporcuları ilgilendiren çizgili kaslardır.

Ancak bazı özelliklerine göre kas lifleri sınıflandırılmaktadır. Bunlar 1, 2a ve 2b grubu kas lifleridir. Tip 1 kas lifleri, daha koyu renktedirler ve koyu renkte olmalarının temel nedenlerinden biri de ‘fe’ içerikli ve oksijen taşıyan myoglobin içermesi olarak gösterilebilir. Bu kas lifleri mitokondri, myoglobin, oksijen bakımından oldukça zengindir. Aynı zamanda kas liflerini saran kılcal damarlar açısından da oldukça zengin çünkü sürekli oksijenli solunum için glikojene ve oksijene ihtiyacı var. Bu kas liflerine zarar vermek yıpratmak zordur ve kendilerini çok çabuk biçimde onarabilirler.

Tip 2 kas lifleri genelde a ve b grubu olarak ikiye ayrılırlar. Onarımları zaman alır ve genelde vücut geliştirme çalışmalarında ertesi gün ağrılarına sebep olan kas lifi tipleridir. Gelişim hedefleyen sporcular bu kaslara zarar verip daha fazla glikojen ile dolmasını sağlamak zorundadır.

kas-lifi-çeşitleri-

Hipertrofi genel anlamda çizgili kas liflerinde meydana gelen büyümedir. Bu büyüme genelde enine kesitin kalınlaşması biçiminde olur, hiperplezi ise çok yüksek hacme ulaşan kas liflerinin çatlayarak yeni kas lifleri meydana getirme durumudur. Kas lifi büyümesine hipertrofi ve kas liflerinin artışına ise hiperplezi denir. Atrofi ise vücut geliştirme de genel anlamda kas liflerinin küçülmesi olarak ifade edilebilir.

Antrenmanda bu kas tiplerini bütün olarak çalıştırarak performans ve görüntü olarak en iyi durumda olabilirsiniz. Kolay gelsin…

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar