Kaslar Neden Yorulur Bilimsel Açıklaması

Kaslar Neden Yorulur?
Kaslar Neden Yorulur?
Via Skeeze / Pixabay

Vücudumuzun en önemli organları olan kaslar hareket etmemizi sağlayan kemiklere yapışarak hareket eden aktif organlardır. Her insanın vücudunda önemli bir yeri olan kasların birçok görevi bulunuyor. Kaslar öncelikle en önemli görevi vücudun hareket etmesini sağlar. Vücudun ısı oranının %85‘ini kaslar oluşturuyor.

Kaslar insan vücudunda bulunan tüm organların kalp, sindirim sistemi, göz gibi tüm organların düzenli şekilde çalışarak görevlerini yerine getirmesini sağlayan sistemdir. Kasları inceleyen bilim dalına miyoloji denir. Kasların her sistemini ayrı ayrı inceler ve bilimsel olarak açıklayan dal olarak karşımıza çıkıyor. Kas yorgunluğu bilimsel olarak vücuttaki enerjinin tükenmesi sonucu ortaya çıkar. Oksijen ve enerji tükenişi kas yorgunluğu yaratır.

 

Kas Tipleri Nelerdir?

Vücudumuzun hareket etmesini sağlayan kas çeşitleri mevcuttur. Kas çeşitleri; çizgili kas, düz kas ve kalp kasıdır. İskelet kası çizgili kaslardan oluşur. Tüm vücudumuzdaki dokuların tümünün %40‘ını kapsıyor. İstemli hareket eden bir kas çeşidi olarak biliniyor. İskelet kasları damarlı bir yapıya sahiptir. İskeleti örtme görevi vardır. Düz kas çeşidi istemsiz kasılan bir kas çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. İç organlarda yer alan düz kaslar tek çekirdeklidir. Kalp kası adından da anlaşılacağı gibi kas içerisinde yer alıyor. İstemsiz olarak ve ritmik bir kasılma yaşar. Çizgili ve çekirdekli bir yapıdan oluşur. Çizgili kaslar kasıldığı anda kemikler yakınlaşır veya uzaklaşır. Hareket sağlanmış olur bu yüzden kas sistemi vücutta çok önemli bir yere sahiptir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir:Kas Gelişimi İçin Ne Kadar Protein Almam Gerekir?

 

Kas Yorgunluğu Ne Anlama Geliyor?

Kasların çok harekete maruz kalması öncelikle kas yorgunluğuna sebep olabiliyor. Kasın kan dolaşım aksaması yorulmayı hızlandırıyor. Kas yorgunluğunun asıl nedeni ise oksijen yetersizliğidir. Metobolitlerin birikmesi sonucu yine kas yorgunluğu ortaya çıkıyor. Hareketsiz yaşamdan kaynaklı sorunlar yine kas yorgunluğu yaşamaya sebep olur. Kas sistemi vücudun hareket etmesi gerektiğini belirtiyor. Son dönemlerde teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde hızla ilerleyen rahat ve konforlu yaşam tarzı kas yorgunluğuna sebep olur.

Hareket etmeyen vücutlar zamanla bozulur ve paslanma yaşar. Özelikle hareket etmeyen bacak incelir. Kullanılan kaslar her zaman güç yapısını koruyan bir özelliğe sahip çıkar. Her gün düzenli olarak kas egzersizleri başta olmak üzere bazı hareketler kasların doğru ve etkili çalışmasını sağlıyor. Kas yorgunluğu birçok hastalığa sebep oluyor. Bu sıkıntıları yaşamamak için kasları koruyarak ve güçlendirerek yaşam tarzını oluşturmak daha doğru olacaktır. Ani hareketler özellikle kasları yorar. Spor yaparken, temizlik yaparken veya diğer yapılan tüm yaşam alanlarında hareketleri bilinçli ve düzenli yapılması gerekiyor. Özellikle kalıcı hasarlar ortaya çıkmaması için kas yorgunluğu yaşamamaya özen gösterilmelidir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Kas Oluşumunda Etkili Proteinli Tarifler

 

Kas Yorgunluğu Neden Olur?

Kas yorgunluğu birçok önemli faktör sonucu meydana gelir. Özellikle kasların bilinçsiz kullanılması, çok spor yapılması ve aynı zamanda kasların zorlanma sonucu ortaya çıkan bir problemdir. Kas yorgunluğu çok önemli bir durumdur. Fizik tedavi, solunum problemleri, liflerde yırtılma gibi aylarca bizi normal yaşamdan koparan sonuçlar ortaya koyabilir. Kasların zorlanması genellikle sporda olur. Hareket kaslarını çok zorlayan kardiyo ve benzeri spor dallarında hızlı ve yorucu hareketler yaparak kasları zorlarız ve yormuş oluruz. Enerji olmadığı zaman enerji harcamak gibi dengesizlik bir sistemin oluşumu sonrasında kas yorgunluğu ortaya çıkar. Kas yorgunluğu ortaya çıktığı anda hemen yapılan işler veya hareketler bırakılması gerekiyor. Eğer bırakılmazsa vücutta özelikle kemiklerde ciddi hasarlar meydana gelir. Adale, bağ ve liflerde yırtılma kopma gibi sorunlar yaşanır.

ZMA Ne İşe Yarar?

 

Kas Yorgunluğu Sonuçları Nelerdir?

Kas yorgunluğu insan vücudunda birçok hastalığı ortaya çıkartır. Spor sırasında yapılan ani hareketler ve kasları zorlayan bilinçsiz spor kas yorgunluğu yaratarak aynı zamanda hastalıkları ortaya çıkarır. İnsan yaşamını zorlayan bir diğer faktör halsizlik ve yorgunluktur. Kas yorgunluğu insanda yorgunluk ve halsizlik yaratarak günlük yaşamı zor hale getirir. Özellikle romatizma rahatsızlıklarına yol açan bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Ağrısız kramp şeklinde kas yorgunluğu yaşanır. Özellikle sürekli yazan kişilerin ellerinde yazıcı kramp gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Kansızlık ve anemi gibi rahatsızlıklarda kas yorgunluğu yaşamanıza sebep olur. Koah akciğer hastalığı yine kas yorgunluğu sonucu ortaya çıkar. Kasın yeterli oksijeni alamaması sonucunda solunum problemleri yaşamanıza sebep olur.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: En Hızlı Gelişen Kas Hangisi?

 

Kas Yorgunluğu Yaşamamak İçin Nelere Dikkat Edilmeli?

Spor yapan kişiler daha çok kas yorgunluğu rahatsızlığı ile karşı karşıya kalır. Daha fazla ağır kaldırmak ve kişiye alabileceği yükten fazlasını yüklemek özellikle kas yorgunluğu yaşamaya sebep olur. Bu problemleri yaşamamak için spor yapmalıyız, fakat bilinçli ve kişiye özel programları takip ederek çalışmak doğru olacaktır. Her program her kişi için doğru değildir.

Her vücut yapısı farklı olduğu için temel yapıların bozulmaması ve yapılan tüm hareketlerin kişiyi zorlamayacak şekilde olması gerekiyor. Egzersiz öncesi vücut mutlaka spora hazırlanması gerekiyor. Spor sonrası ise soğuma egzersizleri yapılması uygun olacaktır. Evde, iş yerinde ve tüm yaşam alanlarında ani hareketlerden daima kaçınmak gerekiyor. Ani hareketler özellikle kasları çok yoran hareketlerdir. Vücutta kırılma, çatlama, kopma gibi birçok sağlık problemi ani hareket anında meydana geliyor.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir