Kilo Vermek İçin Sıklıkla Yapılan Beslenme Hataları

Sıklıkla Yapılan Beslenme Hataları
Sıklıkla Yapılan Beslenme Hataları
Via Skitterphoto / Pixabay

Birçok kez kilo vermek için girişimde bulunmasına rağmen bu konuda başarılı olamayan birçok insan vardır. Bunun en büyük nedenlerinden biri de kilo vermek isteyen kişinin bu konuda uyguladığı yanlış uygulamalardır. Uzman kişilerin görüş ve önerilerini dikkate almadan kendi belirlediği yolla kilo vermeye çalışan kişilerin bu konuda başarısız olması da kaçınılmaz bir sonuç olmaktadır. Kilo vermek için kararlı bir şekilde diyete başlayan kişilerin çoğunlukla sıfır beden olabilmek için uyguladığı diyetlerden olumlu bir sonuç alması ya da kilo verdikten kısa bir süre sonra verdiği kilodan çok daha fazla kiloyu tekrar almasını engellemek için birtakım beslenme hatalarını yapmaması büyük önem taşımaktadır.

Aşağıda, kilo vereyim derken aksine kilo alımına sebep olan en sık yapılan beslenme hatalarını listeledik.

 

1. Uzun Süre Bir Şey Yememek | Öğün Atlamak

Diyet yapan kişinin gün içerisinde yorgun ve halsiz olmasının en büyük nedenlerinden biri olan bu beslenme hatası, kan şekeri dengesini olumsuz yönde etkiler ve diğer öğünde daha fazla besin tüketimi ihtiyacını da beraberinde getirir. Bu nedenle metabolizmanın da diğer öğünde yenilen besinleri sindirmek için daha fazla enerji harcamasından dolayı yavaşlar ve kilo vermeyi daha zorlu bir süreç haline getirir. Metabolizmanın yavaşlaması sonucunda da yenilen yemeğin yakılması zorlaşmaktadır. Tüm bunlar dikkate alındığından az yiyerek kilo vermek fikrinin yanlış bir düşünce ve diyet yöntemi olduğu, esas olanın yeterli ve dengeli beslenmek olması gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır.

 

2. Bazı Gerekli Besinleri Tamamen Hayatımızdan Çıkarmak

Diyet yapan kişinin bu süreçte dikkat etmesi gereken önemli noktalardan biri de karbonhidrat tüketimidir. Karbonhidrat denilince akla ilk gelen besin olan ekmek, diyet sürecinde birçok kişinin uzak durmayı tercih ettiği bir yiyecektir. Ancak ekmeğin tamamen hayattan çıkarılması, kilo vermek isteyen kişilerin yaptıkları en büyük hatalardan biridir. Vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat miktarını karşılaması gerektiği için ekmek tüketimi yapılmadığı takdirde bulgur, makarna gibi besinlerin aşırı tüketimi gibi bir sorun ortaya çıkmaktadır.

Ayrıca hipertansiyon, diyabet ya da alerjik reaksiyon gibi hastalıkları olmayan kişilerin diyet yapması durumunda birtakım besinlerin hayattan çıkarılması, vücudunun tepki göstermesine yol açmaktadır. Vücut diyet dönemi kesinlikle yenilmemesi düşünülen besinlerden yoksun kaldığı takdirde denge durumunu kaybetmekte ve diyet sürecinde kişinin mutsuz ve halsiz geçirmesine neden olmaktadır. Ekmek dışında patates, havuç, mısır, bezelye, muz, incir, üzüm, kavun, karpuz, sütlü tatlılar, çikolata gibi yiyecekleri miktarını dengelemek koşuluyla tüketmek diyet yapan kişilerin daha sağlıklı ve kalıcı bir etki yaşamalarını sağlamaktadır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Sporun Kalp Sağlığı Üzerindeki Etkileri

 

3. Su Tüketimi Konusundaki Yanlışlar

Su içmenin ödeme neden olduğuyla ilgili doğru bilinen yanlış düşünceler mevcuttur. Bu nedenle de diyet yapan kişiler bu süreçte su tüketimini azaltarak daha hızlı görsel farklılık ortaya çıkarmak istemekte ancak bu durum vücudun su oranını olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle antrenman yaparken suyun önemi çok fazladır, kesinlikle su içmeyi azaltmamak gerekir.

Via StarShopping / Pixabay

 

4. Tek Tip Beslenme

Diyet süresince şok etkisi yapması beklenen birtakım besin tariflerini uygulayan kişiler tek tip beslenme sorununu da beraberinde getirmektedir. Lahana çorbası, meyve salataları, haşlanmış yumurta gibi birtakım besinlerin tüketimi dışında başka bir yiyecek yemeyen kişilerin, bu besinlerden bekledikleri şok ve mucizevî etkiyi görmeleri de mümkün olmamaktadır. Vücudun ihtiyacı olan diğer besinleri sınırlı miktarda da olsa alması gerektiğinden yeterli ve dengeli beslenme gerçekleşmemektedir.

Tek tip beslenerek kilo vermek isteyen kişilerin bu konudaki en büyük yanılgıları da hızlı bir şekilde kilo verdikleri için bu diyetin işe yaradığını düşünmeleridir. Ancak hızlı kilo verilmesinin akabinde su ve kas kaybının yaşanmasından dolayı vücut olumsuz etkilenmekte ve kas kaybı nedeniyle yüzde çökme oluşmaktadır. Özellikle de kas kütlesinin azalması, metabolizmanın yavaşlamasına neden olmakta ve diyetten bir süre sonra kilo alımı tekrar yaşanmaktadır. Bu nedenle de kilo veren kişinin diyeti kalıcı olmamaktadır.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Kondisyon Ne Kadar Sürede Kazanılır?

 

5. Light Ürün Tüketimi  

Light ürün tüketimi yaparken kilo aldırmayacağını düşünmek ve bu tüketimi fazla miktarda gerçekleştirmek, kilo vermek isteyen kişilerin yaptıkları beslenme hatalarındandır. Bu ürünlerin düşük kalorilerinin olması, kişiler tarafından aşırı tüketilmesini de beraberinde getirmekte ve bu durum da diyet sürecini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle her besini olduğu gibi light ürünleri de bilinçli ve belirli miktarda tüketmek gerekmektedir.

Ayrıca diyet yaparken beyaz ekmek yerine kepekli ekmek tüketiminin de bilinçli yapılması gerekmektedir. Kepek ekmeğinin kilo aldırmama gibi bir durumunun olmaması ve kan şekerinin daha yavaş yükselmesinde etkili olması, bu ekmeğin fazla tüketildiği takdirde diyet yapan kişinin karbonhidrat alımını artıracağı ve diyeti olumsuz etkileyeceği bilinmelidir.

Via Flachovatereza / Pixabay

 

6. Zayıflama İlaçları Kullanmak  

Birtakım bitkisel ve kimyasal ilaçların diyet sırasında kolaylaştırıcı etkisinden dolayı kullanılması, kilo vermek isteyen kişilerin ciddi sağlık sorunları yaşaması riskini de ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle bu ilaçların uzman doktor onayı ve kontrolü ile kullanılması büyük önem taşımaktadır. Bu ilaçların Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanması ve doktorların kişinin kullanması için uygun bulması, kilo vermek isteyen kişilerin sonraki süreçte ciddi sağlık problemleri yaşamasını engellemektedir.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Spinning Egzersizi ile 1 Saatte 900 Kalori

 

7. Bitki Çayı Tüketimi

Kilo vermek isteyen kişilerin bu süreçte bitki çayı içerek bu süreci hızlandırma ve kolaylaştırmak isteği nedeniyle bu tüketimi fazla yapmaları, birtakım sorunları da beraberinde getirmektedir. Yeşil çay tüketimi, kilo vermek isteyen kişilerin en çok tercih ettiği bitki çayı çeşididir. Ancak yeşil çay sağlıklı bir bitki çayı olmasının yanında yanlış ve aşırı tüketildiği takdirde birtakım problemleri de ortaya çıkarmaktadır.

Özellikle de hipertansiyon, kalpte ritim bozukluğu ve hipertroid rahatsızlığı olan kişiler için yeşil çay tüketimi çok daha kontrollü olmalıdır. Aşırı bitki çayı tüketimiyle kalıcı sağlık problemi yaşama riski de ortaya çıkmakta ve kemik erimesi, kalıcı bağırsak problemleri gibi sorunların yaşanması riskini artırmaktadır. Bu nedenle bitki çaylarını dikkatli tüketmek büyük önem taşımaktadır.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir