Kötü Bir Egzersiz Yaptığınızı Gösteren 5 İşaret

Yanlış Egzersiz Göstergeleri
Yanlış Egzersiz Göstergeleri
Via Maciej Karoń / Unsplash

Egzersiz yapmak, bir spor salonunda ya yapılan spor hareketleri olarak ifade edilebilir. En basit şekilde böyle tanımlanan egzersiz, her zaman istediğiniz sonucu vermeyebilir. Eğer istediğiniz sonucu almak istiyorsanız, mutlaka egzersizi doğru olarak yapmanız gerekir. Şuan aklınıza yanlış egzersiz nedir sorusu gelmiş olabilir. Yazımızın devamını incelediğinizde, söz konusu durumu net bir şekilde anlayacaksınız.

Düzenli olarak yapılan egzersizlerin, vücutta bir değişim oluşturma gücü vardır. Yapılan hareketlere bağlı olarak bu değişimler, vücudun belli bölümlerinde çok daha yoğun olur. Fakat kötü bir şekilde egzersizlerinizi yapıyorsanız, bu değişim ya hiç olmaz ya da çok sınırlı bir şekilde gerçekleşir. Bundan dolayı da ortaya çıkan sonuç, sizin için bir hayal kırıklığı olabilir.

Yanlış bir şekilde çalıştığınızı gösteren bir takım işaretler vardır. Eğer bunları doğru olarak takip ederseniz, hatalarınızı anlayabilirsiniz. Böylece hatalarınızı düzeltebilir ve çok daha etkili bir şekilde egzersiz yapmaya başlayabilirsiniz. Kötü bir egzersiz yaptığınızı gösteren 5 işaret şu şekilde sıralanabilir:

 

1. Yanlış Beslenme Planı

Egzersiz ile beslenme bir bütündür. Bunların ikisinden birisinin eksik olması, vücuttaki istenilen değişimin meydana gelmemesine neden olur. Bundan dolayı egzersiz yaparken, doğru beslendiğinizden emin olmanız son derece önemlidir. Bilindiği gibi egzersiz sırasında protein ağırlıklı beslenmek gerekir. Sağlıksız yağ ve şeker tüketimi tamamen bırakılmalı ya da çok düşük seviyelerde kalmalıdır. İşte bu noktada yapılan bir takım hatalar vardır.

İnsan vücudunun temel enerji kaynağı karbonhidratlardır. Karbonhidratlar, hızlı bir şekilde yakılır ve gerekli enerjiyi sağlar. Fakat fitness ya da vücut geliştirme esnasında karbonhidratın tamamen bırakılması gerektiğine dair inanışlar vardır. Bu kesinlikle yanlıştır. Karbonhidrat tüketimi azaltılmalıdır, fakat tamamen bırakılmamalıdır. Aksi durumda vücut gerekli enerjiyi üretemez ve bu da sizde yorgunluğa neden olur. Böylece performansınız düşer.

 

2. Konsantrasyon Eksikliği

Hangi işte başarılı olmak istiyorsanız, öncelikli şartlardan birisi konsantre olmaktır. Eğer yeteri kadar konsantre olmamışsanız, istediğiniz sonucu elde edemezsiniz. Bu noktada kendinizi kandırmanız, sadece size zarar verecektir. Örneğin; spor salonuna gittiniz ve buradaki zamanınızın büyük bir kısmını telefona bakarak geçirdiniz. Böyle bir çalışmanın size ne kadar faydası olabilir ki!

Egzersiz yaparken tamamen yaktığınız yağlara ve çalıştırdığınız kaslara odaklanmanız gerekir. Böylece daha etkili bir şekilde motive olacaksınız. Motivasyonunuzun artması ise daha etkili çalışmanızı ve istediğiniz sonucu elde etmenizi beraberinde getirecektir. Bundan dolayı konsantrasyon sandığınızdan çok daha etkilidir. Bu noktada kesinlikle kendinizi kandırmayın, zararlı çıkan siz olursunuz.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Vücut Geliştirmede Motivasyonu Artırma Teknikleri

 

3. Besin Takviyelerinin Yanlış Kullanımı

Her ne kadar beslenme planınıza dikkat etseniz bile, normal şekilde tükettiğiniz gıdaların sağladıkları bazen eksik kalabilir. Bundan dolayı besin takviyelerine ihtiyaç duyulabilir. Eğer bu takviyeleri doğru olarak alırsanız, ortaya çıkan sonuç çok daha iyi olacaktır. Bundan dolayı hangi takviyeyi, ne zaman ve ne kadar kullanmanız gerektiğini iyi öğrenmelisiniz. Besin takviyeleri kafanıza göre kullanacağınız takviyeler değildir.

Geçmişte sağlanan takviyeler oldukça sınırlıydı. Günümüzde ise durum değişmiş ve ihtiyacınız olan bütün takviyeler size sunulmuştur. Bitkisel takviyeler, beta alanin, kreatin ve çok daha fazlasını istediğiniz zaman alabilirsiniz. Örneğin; düzenli ve doğru seviyede kreatin almanız, kaslarınızdaki onarım hızını arttırır. Bu ise kas hacminizin artması için oldukça etkilidir. Bunun dışında bir diğer örnek olarak kafein verilebilir. Yapılan araştırmalar, kafein almanın kaslara olan etkisini ortaya koymaktadır. Bu şekilde alacağınız takviyeler, sizi hedefinize daha rahat bir şekilde ulaştıracaktır.

 

4. Ağrıyan Kaslar

Egzersiz yapmak, kaslar üzerinde belli bir baskı oluşturur. Bu baskı ise bir süre sonra kaslarda ağrıya ve yanmaya neden olabilir. Bu noktada egzersizi bırakmamanız son derece önemlidir. Çünkü kaslarınız, kısa bir süre içinde normale dönecektir.

Kaslarda meydana gelen ağrıların ve yorgunlukların daha az olması için doğru egzersizlerin yapılması gerekir. Eğer sürekli farklı egzersiz deniyor ve farklı hareketler yapıyorsanız, kaslarınızdaki ağrılar daha fazla olacaktır. Bunun için planlamanızı doğru olarak yapmanız ve buna uygun olacak şekilde çalışmanız son derece önemlidir. Bu konuda bir uzmandan yardım alabilirsiniz.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Spor sonrası Kas Ağrılarında Bu Yöntemleri Uygulayın

 

5. Uykuyu Alamama

Egzersizlerden istenilen sonuçların elde edilmesi, vücut içindeki bir takım işlemlerle ilgilidir. Söz konusu işlemlerden birisi kasların zamanında onarılmasıdır. Bunun için de yeterli seviyede protein sentezinin yapılması gerekir. Sizce protein sentezi ile uykunun alakası var mıdır? Sorunun cevabı: EVET!

Vücudun yeteri kadar dinlenmesi için günde 6-8 uyumanız gerekir. Bunların altında bir süre uyumanız halinde, yeteri kadar protein sentezi olmaz. Vücut geliştirmede uykunun büyük önemi vardır. Ayrıca uykunuzun düzenli olması da çok önemlidir. Protein sentezinin haricinde, yeteri kadar dinlenemediğiniz için istediğiniz gibi çalışamayacaksınız. Yani birden fazla açıdan sorun yaşamış olacaksınız. Bundan dolayı uykunuza özen gösterin.

Bu Yazı da İlginizi Çekebilir: Sabahları Yorgun Mu Kalkıyorsunuz? O Zaman Bunları Yapın.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir