Kreatin Nedir? Ne İşe Yarar? Fitness Yaparken Nasıl Kullanılmalı?

Kreatin Ne İşe Yarar?

Kreatin Ne İşe Yarar?

Kreatin, özellikle vücut geliştirme sporları ile ilgilenenlerin yakından tanıdığı bir takviyedir. Vücutta doğal bir aminoasit olarak bulunan kreatin, ayrıca dışarıdan takviye olarak da alınabilir. Peki, kreatin nedir? Ne işe yarar? Kimler kullanmalıdır?

Bir sonraki tatilinizde forma mı girmek istiyorsunuz? İşte kreatinin ne olduğu, ne işe yaradığı ve nasıl güvenli ve etkili bir şekilde kullanılacağı hakkında eksiksiz rehber.

 

Kreatin ve Kreatin Monohidrat Nedir? Farkları Var Mı?

Kreatin, vücudumuzda doğal olarak bulunan bir amino asittir. Enerji üretiminde aktif olarak rol aldığı bilinir. Bu yüzden birçok vücut fonksiyonunda kullanılır. Bu durum, bazen dışarıdan kreatin takviyesinin alınmasını gerekli kılabilir.

Kreatin monohidrat ise, kreatinin en yaygın olarak kullanılan formudur. Kreatin monohidrat, kreatinin daha iyi emilim sağlaması için molekülüne su molekülü eklenerek elde edilmiş halidir.

Kreatin ve kreatin monohidrat arasında önemli bir fark yoktur. Ancak kreatin monohidrat daha yaygın olarak kullanılır. Zira daha iyi emilim gösterdiği bilinir. Kreatin monohidrat; suda çözünür ve kolayca emilir. Kasların enerji üretiminde ve kasların gelişim sürecinde vücut tarafından kullanılır. Bundan dolayı, düzenli olarak spor yaparken kreatin monohidrat kullanımı tavsiye edilir.

Bu alandaki ihtiyaçlarınız için Nutripure Pure Creatine Monohydrate ürününü tercih edebilirsiniz. Vitamin desteği, doğa dostu ambalaj, saf ve mikronize yapı özellikleriyle beklentilerinizi rahatlıkla karşılayacaktır.

 

Kimler Kreatin Kullanır?

Kreatin, vücut geliştirme egzersizleri ve fitness yapan sporcular tarafından sıklıkla kullanılır. Özellikle kas büyümesi ve güç artışı amacı olan kişiler için kreatin kullanımı büyük bir öneme sahiptir.

Kreatin, güç sporlarındaki performansın yükseltilmesi için kullanılır. Halter, vücut geliştirme, fitness, güreş ve yüzme gibi spor dalları en yaygın kullanım alanları olarak ifade edilebilir. Bunların yanında kas gelişimi ve dayanıklılık artışı amacı olan kondisyon ve fitness sporcuları tarafından da tercih edilebilir.

Bu takviyeden bahsedildiğinde direkt akla sporcular gelir. Evet, genellikle sporcuların kullandığı bir gerçektir. Ancak, kreatin sadece spor ve fitness amaçlı kullanılmaz. Aynı zamanda bazı hastalıklar ve vücutta oluşan enerji eksikliklerinde de kullanılır. Bu tip durumlarda doktorlar tarafından önerilen bir tedavi yöntemi olarak dikkat çeker.

 

Kreatin Spor veya Fitness Yaparken Ne İşe Yarar?

Kreatin, spor yaparken vücutta enerji üretiminde kullanılan bir maddedir. Kasların enerji depolarını doldurarak performansı arttırmak için kullanılır. Spor veya fitness sırasında kullanıldığında, kasların daha fazla güç üretebilmelerine ve daha fazla ağırlık kaldırmalarına katkı sağlar. Söz konusu durum ise kas büyümesi ve güç artışını hedefleyen kişiler açısından önemlidir. Bu maddenin egzersiz sırasındaki diğer etkileri ise şunlardır:

  • Kas hücrelerinde su tutarak kas hacmini arttırır. Böylece kasların daha büyük ve daha güçlü görünmesini sağlar.
  • Egzersizler sırasında kasların daha uzun süre çalışmasına katkı verir, kas hasarının onarımını hızlandırır. Böylece antrenman sonrası iyileşme süresini azaltır.
  • Kasların daha fazla enerji kullanmasını sağlar. Böylece vücut yağlarının daha hızlı yakılmasına yardımcı olur.

Neticede kreatin egzersiz veya fitness yaparken vücuda güç, kas büyümesi, dayanıklılık, iyileşme süresi kısalması ve yağ yakımı gibi avantajlar sağlar.

Bu da İlginizi Çekebilir: Kötü Bir Egzersiz Yaptığınızı Gösteren 5 İşaret

  

Faydaları Nelerdir?

Kreatin Faydaları

Kreatin kullanmanın birçok önemli yararı vardır. Bunlardan öne çıkanlar genel itibariyle şu şekilde sıralanabilir:

  • Kasların enerji depolarını doldurarak, kuvvet egzersizleri sırasında daha fazla ağırlık kaldırma ve daha fazla tekrar yapma imkânı sağlar.
  • Kas hücrelerinde su tutarak kas hacmini arttırır. Söz konusu etki ise kasların daha büyük ve daha güçlü görünmesine katkı verir.
  • Enerji depolarını doldurarak kasların daha uzun süre antrenman yapmasını sağlar.
  • Kas hasarının onarımının hızlandırarak iyileşme süresini kısaltır.
  • Etkileri nedeniyle vücut yağlarının daha hızlı yakılmasına dolaylı olarak katkı verir.
  • Beyin sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu kabul edilir. Özellikle yaşlılarda kreatin takviyesinin hafıza ve zekayı geliştirdiği bilinir.[1]
  • Bir egzersiz programıyla birlikte kreatin takviyesi, tip 2 diyabetik hastalarda glisemik kontrolü iyileştirir.[2]

Kreatin tüketimine engel bir durumunuz varsa olası yan etkileri hakkında doktorunuza danışabilirsiniz.

Bu da İlginizi Çekebilir: Kreatin Mi? Bcaa Mı? Glutamin Mi?

  

Yan Etkileri veya Zararları Var Mı?

Kreatin genel olarak güvenli bir takviyedir. Sağlıklı kişilerde, kullanıma bağlı yan etkiler görülmez veya çok düşük oranda görülür. Buna karşın kullanım talimatlarına uymadan kullanan bazı kişilerde yan etkiler meydana gelebilir.

Nadiren görülen bazı yan etkiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Mide ve bağırsaklarda rahatsızlık yaratabilir. Gaz, karın ağrısı veya ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir.
  • Kas hücrelerinde fazla su tutulmasına yol açabilir. Bu durum ise kilo artışına, şişkinlik veya ağrıya neden olabilir.
  • Kan pıhtılaşmasının artmasına neden olabilir. Dolayısıyla trombofili olan kişilerin kullanmaması gerekir.
  • Böbreklerde hassasiyet yaratabilir, böbrek yetmezliği olan kişilerin kullanmaması gerekir.
  • Cildin yanmasına veya kaşınmasına neden olabilir.

Bu yan etkiler genellikle hafif ve geçicidir ve kreatin alımının azaltılması veya durdurulması ile kendiliğinden geçer. Ancak, yan etkiler sürekli veya şiddetli olursa doktora başvurmanız gerekir.

 

Kreatin Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kreatin hakkında sık sorulan sorular ve bunlara ait cevaplar şu şekildedir:

Kreatin İçersek Ne Olur?

İçen kişinin yaşına bağlı olarak kas kütlesinin korunmasını sağlayarak kas kaybını azaltır ve kas gücünün artmasını sağlar. Ayrıca kas onarımını da hızlandırır. Bu tür etkiler, kullanım miktarı ve şekliyle de direkt olarak ilgilidir. Dolayısıyla herkeste birebir aynı etkiyi yapmayabilir.

Kreatin Günde Ne Kadar Alınmalı ve Nasıl Tüketilmeli? Her Gün İçilir Mi?

Normal ve sağlıklı kişiler için tek seferde 5 grama kadar alınması tavsiye edilir. Yükleme döneminde olanlar, alması gereken dozu her seferinde 5 gram olmak üzere gün içine bölmesi tavsiye edilir. İdeal kullanımı antrenmanların öncesi ve sonrasıdır.

Kreatin Damar Çıkarır Mı?

Damarların görünür olması noktasında vücuttaki yağ oranı etkilidir. Yağ oranının azaltılması ile damarların daha görünür olmasına kreatin katkı verebilir.

Kreatin Kas Şişirir Mi?

Kas, PCR içeriğinin kreatin kullanımına bağlı olarak ortalama %20 arttığı ifade edilir. Daha fazla PCR ise daha hızlı kas büyümesi anlamına gelir. Ayrıca kreatin kasların su tutmasını sağlayarak, daha büyük görünmelerine de katkı sağlar.

Kreatin Kullanmak Şart Mı?

Kas gelişimi hedefi olmayanlar, düşük ve uzun süreli antrenmanlar yapanlar için kreatin kullanımı şart değildir. Ancak ciddi hedefi olanları, hedeflerine daha hızlı götürdüğü unutulmamalıdır.

Kreatin Kilo Aldırır Mı?

Kilo alımına neden olduğunu gösteren bir bilimsel araştırma yoktur. Kullanıma bağlı olarak vücutta ödem birikmesi yapabilir. Bu, kilo alımı gibi görünse de ödem olduğundan hızlı bir şekilde atılabilir.

1 Çay Kaşığı Kreatin Kaç Gram?

Yaklaşık 5 gram kadardır.

Kreatin Ne ile İçilir?

En popüler yöntem üzüm suyudur. Su ile birlikte veya farklı içeceklerinizin içine katarak da tüketebilirsiniz.

Bu da İlginizi Çekebilir: Kreatin Nasıl Kullanılır?

  

Antrenman Performansınızı Artırmak İçin Nutripure Creatine

Nutripure Kreatin Takviyesi

Kreatin, düzenli spor yapan ve kaslarını geliştirmeyi hedefleyenler için büyük bir öneme sahiptir. Eğer sizin de kreatin ihtiyacınız var ise AloProtein resmi markası olan Nutripure Creatine Monohydrate kullanabilirsiniz.

Vitamin desteği, saf ve mikronize yapısı ile beklentilerinizi karşılayacak olan bu ürünü hemen sipariş edebilirsiniz.

  

Ürünü İncelemek İçin Tıklayın.

 

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir