L-Arginine (Arjinin) Nedir? Faydaları Zararları Nelerdir ? Nasıl Kullanılır? 

 

L-Arginine il olarak 1886 yılında kullanılmaya başlamıştır ve bu tarihten itibaren vücut geliştirmek isteyen ve kas kütlesini artırmak isteyenlerin vazgeçemedikleri besin takviyesi olmuştur. l-arginine diğer bir ismi ise arjinin olarak bilinmektedir. Bu ürün en çok süt ürünleri ve kırmızı et içerisinde bulunmaktadır. Bu madde sayesinde hücreleriniz bölünme işlemini daha hızlı yapar, yaralarınızın iyileşmesine yardımcı olur ve kalp sağlığının korunması için gerekli hormonların salgılanmasında etkili rol oynar. Arjinin bu faydaları ile aslında bir aminoasittir.

  • Bu ürünü kullananların kullanma nedenleri arasındaki en büyük etken Timus bezinin hormon üretmesine teşvik eder ve aktif olarak çalışmasını sağlar bu işlem sonucunda ise bağışıklık sisteminiz güçlenmiş olacaktır. Bu ürün ayrıca tümör oluşumunu ve büyümesini engellemek için T hücresi sayısını artırır bu sayede sizi kanserden korumuş olur.

l-arginine-arjinin-nedir-etkileri-yan-etkileriL-Arginin tek başına satın almanız mümkündür bazen de pre-workout ürünlerin içerisinde bulunmaktadır. Bu ürünü kullananların kan dolaşımlarının arttığı gözlemlenmiştir bunun sayesinde ise nitrik oksit seviyesini artırır ve performans artışı sağlar. Antrenman yapan kişilerin en çok dikkat ettikleri hususlar testesteron seviyelerinde artış olması ve performans artışının olmasıdır.

Arginin Faydaları

  • Kalp ve damar sağlığını koruması ile bilinir bu işlemi damarları rahatlatarak yapmaktadır. Arjinin tansiyonu düşürerek damarların rahatlamasını sağlar ve ülkemizde kalp ile damar hastalıklarının yüksek olduğunu düşünürsek bu ürünün kullanılmasında büyük etki görülecektir. Arjinin damar rahatlatmasındaki etkisini nitrik asit ürettiği için yapmaktadır. Nitrik oksit sayesinde dolaşımınız düzenlenir ve tansiyonunuz sabit hareket eder. Nitrik oksit bunun yanında kan basıncını düzenleyerek damar çeperlerinde oluşacak hasarları minimuma indirir ve bu sayede damar sağlığını da korumuş olur. Bu ürünü kullanan kişilerde kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığının olmadığı gözlemlenmiştir bunların yanında birçok ciddi kalp rahatsızlığından da kurtulacaksınız.
  • Bazı araştırmalara göre ana rahminin dışında döllenme ya da diğer ismi ile Tüp Bebek sürecinde kullanılan amino asitler ile birlikte L-arginin kullanılması başarı oranını yükselttiği gözlemlenmiştir. Bundan dolayı tüp bebek isteyenlerin kullanabileceği bir ürün olarak bilinmektedir.
  • Uzmanlar döneminde soğuk algınlığına çok sık yakalanan hastaları bir araştırma için toplamıştır bu araştırmada bu çocuklara L-arginin kullandırıldı ve sonrasında gelişimler gözlemlendi bunun sonucunda ise kullanan çocukların kullanmayanlara göre soğuk algınlığına daha az yakalanması sağlanmış oldu bu araştırmanın sonucunda ise L-arginin soğuk algınlığına yakalanma riskini azalttığı gözlemlenmiştir.
  • Nitrik oksit iktidarsızlık sorunu yaşayanlarında yardımcısı bir üründür. Arjinin kullanan erkeklerin nitrik oksitler sayesinde ereksiyon başlamasına yardımcı olacaktır. Nitrik oksit ereksiyonun sağlanması için gerekli bir maddedir. Yapılan çalışmalar sonucunda özellikle arjinin konusunda kalp rahatsızlığı olan erkeklerin üretemediği gözlemlenmiştir bunun sonucunda bu erkeklerde nitrik oksit üretimi de az olacaktır bu kişilerin bu ürünü kullanmaları durumunda etkisini kısa sürede alacakları barizdir. Arjinin takviyesi kullanan kişilerin eğer kalp ile ilgili problemleri bulunuyor ise ve devamlı olarak ilaç kullanmak zorundalar ise bu takviyeyi kullanmadan önce uzmanlarından bilgi almaları gerekmektedir eğer uzman tavsiyesi ile kullanılmaz ise kalp ilaçları ile etkileşime geçebilirler ve dönüşü olmayan olumsuz etkiler ortaya koyabilirler.
  • Anjina pektoris rahatsızlığına iyi gelmektedir bu rahatsızlık anjina olarak bilinmektedir ve kalbe doğru kan akışı yetersiz olduğu zaman şiddetli göğüs ağrısı ile kendini göstermektedir. Ana arterdeki basıncın artması ile kasılmalara yol açtığı için kalp spazmı olarak da bilinmektedir. Bu kasılmalar bazen ciddi sorunlara yol açabilir bunlar arasında kalp krizi en çok rastlanan türdür. Nitrogliserin içeren ilaçlar bu hastalık üzerinde kullanılmaktadır fakat bu ilaçlarda bir süre sonra vücudun bu ilaca karşı tolerans geliştirmesi sonucunda ilaçların etkisi azalacaktır bu etkinin azalması sonucunda kullanılan ilaçlardan fayda göremeyeceksiniz ve hastalığınız ilerleyecek. Bu ilaçların etkisini uzun süre devam edebilmesi için yapılan araştırmalar sonucunda arjinin takviyesi kullanan kişilerin anjina hastalığında kullandıkları ilaçların etki süresinin uzadığı gözlemlenmiştir.

L-Arginin Kullanım Alanları

  • Arjinin kadınların birçok rahatsızlığına iyi gelmektedir bunlardan bazıları menopoz sonrasında cinsel isteksizlik.
  • Damar tıkanıklığının neden olduğu bacak ağrıları ve krampların oluşması, Migren ile meme kanserine iyi gelmektedir ve ağrılı mesane sendromuna iyi geldiği bilinmektedir.

Bu tip rahatsızlıklarda L-arginin besin takviyesi olarak en çok tercih edilen üründür ve uzmanların tavsiyesidir. Bu rahatsızlıkların kesin çözümü olduğuna yönelik bir çalışma bulunmamaktadır bundan dolayı kesin çözüm olarak bu ürünü kullanmayınız. Bu rahatsızlıklar üzerinde bir bilimsel çalışma bulunmamaktadır.

 L-Arginine Yönünden Zengin Yiyecekler

Arjinin besin takviyesi olarak satılan bir üründür bunun yanında günlük tükettiğiniz gıdaların içerisinde de bulunmaktadır ve bu ürünleri sizler için bulunma içeriğine göre sıralıyoruz.

  1. Susam unu
  2. Pamuk tohumu unu
  3. Yerfıstığı unu
  4. Karides
  5. Istakoz
  6. Ispanak
  7. Hindi eti
  8. Ay çekirdeği
  9. Acı bakla
  10. Kurutulmuş deniz yosunu
  11. İstiridye
  12. Tavuk
  13. Tofu
  14. Su teresi
  15. Yumurta
  16. Ahtapot eti
  17. Ton balığı
  18. Morina balığı
  19. Turna balığı
  20. Gelincik balığı
  21. Mezgit
  22. Bonfile
  23. Sığır eti
  24. Bıldırcın
  25. Uskumru
  26. Balkabağı yaprakları
  27. Levrek
  28. Dana eti
  29. Hardal yaprakları
  30. Kuzu eti
  31. Fasulye
  32. Yabanturpu

L-Arginine Zararları

  • Arjinin doğal gıdalar ile alındığı zaman bir yan etkisi gözlemlenmemiştir bunun yanında arjinin takviyeleri de genellikle bu şekilde kabul edilmektedir fakat aşırı ve bilinçsiz kullanımda her üründe olduğu gibi belirli yan etkileri bulunmaktadır.
  • L-Arginin takviyesi kullanan bazı kişilerde mide ağrısı görülmektedir bunun yanında şişkinlik, alerji, ishal ve düşük kan basıncı gibi yan etkilerinin de bulunduğunu atlamamak lazım. Takviyeden kullandığınız bu şekilde sorunlarınız bulunuyor ise kesinlikle uzman kişilere danışmanız gerekmektedir.

L-Arginin Kullananlar için Öneriler

  • L-Arginin uçuk virüsünün dostu olduğuna yönelik çalışmalar bulunmaktadır ve bu çalışmaların sonucunda uçuk virüsünün bu ürün sayesinde yayıldığı gözlemlenmiştir.
  • Alerji ve astım şikayeti olan kişilerin bu ürünü kullanmaması gerekmektedir. Arjinin kullanan astım ve alerji hastalarında en çok gözlenen durum solunum yollarında oluşan iltihaplanmalardır ve bu iltihaplara arjinin neden olduğu düşünülmektedir.
  • Bu ürünü kullananlar arasında çocuklar bulunuyor ise kullanmalarında bir sakınca yoktur fakat kullandıkları dozajı doktorlarının ayarlaması ve onların gözetiminde kullanmaları gerekmektedir. Yüksek dozda bu üründen kullanan çocuklarda geri dönüşü olmayan sorunlara neden olabilir. Bundan dolayı doktor tavsiyesi ve gözetiminde çocuklarınıza kullandırabilirsiniz.
  • L-Arginin emziren ve hamile annelerin kullanabileceği bir üründür fakat kısa süreli kullanmaları gerekmektedir ve dozajlarını doktorlar tarafından kontrol edilmelidir bu şekilde kullanmalarında bir sakınca bulunmamaktadır. Bu ürünün uzun süreli kullanımında ne olacağına yönelik bir çalışma bulunmamaktadır bundan dolayı kullanılması için kesinlikle doktorunuzdan izin almanız gerekmektedir bu durum hem çocuk hem de anne sağlığı için önemlidir.
  • Kalp krizi geçiren kişilerin bu ürünü kullanmadan kesinlikle doktorlarına danışması gerekmektedir. Bu durum ile ilgili çok az bir çalışma olsa da yapılan çalışmalarda kalp krizi geçirmiş kişilerin sonrasında arjinin kullanması sonucunda 2. Kalp krizi riskini artırdığı ortaya çıkmıştır. Bunların dışında kalp krizi sonrası etkilerini tamamen öğrenmek için belirli çalışmaların yapılması gerekmektedir ve bu alanda birçok eksik olduğu için çalışmalar yetersiz kalmıştır.
  • Düşük tansiyon şikayeti bulunan kişilerin bu ürünü kullanmaktan kaçınmaları gerekmektedir. Arjinin tansiyon düşürücü etkisi bulunmaktadır bu etkiden dolayı düşük tansiyonu olan kişilerin olumsuz etkilenmesi kaçınılmaz olacaktır.
  • Cerrahi operasyonlardan 2 hafta önce arjinin kullanımını kesmeniz gerekmektedir aksi taktirde tansiyon düşürücü etkisinden dolayı ameliyat sırasında olumsuz etkiler ile karşılaşılabilir.

İlgili Makaleler;

Arginine Kullanımının Normalde ve Yarışma Sonrası Kullanımının Önemi

Yazar Hakkında

Benzer yazılar

Yanıt verin.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir